A kőbányai víztároló egy valódi építészeti remekmű

víztároló Kőbánya építészet víztározó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fővárosi Vízművek legrégebbi és leglátványosabb, ma is működő létesítménye az 1868–70 között megépült két kőbányai víztároló. Az 1870-ben átadott, lenyűgöző föld alatti létesítménybe néhány napja a Life.hu is ellátogatott, az alábbiakban az ott készült exkluzív képeket mutatjuk be.

A létesítmény az első pesti vízmű része, ami anno a Hajókikötő téren, a mai Kossuth tér és a ma itt álló Parlament egy részének helyén épült. A két létesítményt a szivattyúház ellennyomó víztároló medencéjeként alakították ki. A két kőbányai víztároló medencét egyenként 10 800 m3 tároló térfogattal, olasz mesteremberek segítségével, hazai téglából építették. A területen 1903-ban megépült a továbbemelő gépház is, majd később, amikor a vízfogyasztási igények növekedtek, 1970-ben további négy 5000 m3-es medencével ki is bővítették a jelenlegi rendszert.

A két emelet magas építészeti remekmű hatalmas oszlopaival és téglaboltozatos födémével olyan benyomást kelt az emberben, mintha csak egy háromhajós templom belső kialakítását csodálná.

A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű, töltő-fogyasztó műtárgyainak köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban. A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

A kőbányai víztároló ezen a hétvégén nyílt nap alkalmából látogatható. Nézd meg saját szemeddel Budapest egyik elfeledett kincsét.

/1703/A_k_b201732412043
Szobák és színek – Mutatjuk, melyik helyiséget milyenre fesd!http://www.life.hu/otthon/20170322-szinek-es-helyisegek-melyik-szobat-milyen-szinbe-oltoztesd.htmlA különböző színek különböző pszichológiai hatásokkal bírnak, nem mindegy hát, hogy otthonod helyiségeinek a falait milyen árnyalatba öltözteted. A következőkben néhány tanáccsal szeretnénk segíteni. OtthonThinkstockA világ legdrágább épületei, 1. részhttp://www.life.hu/otthon/20170320-a-vilag-legdragabb-epuletei-elso-resz.htmlKorábban már volt szó a világ öt legdrágább lusxusotthonáról, amelyek lakóházhoz képest valóban elképesztően hatalmas összegből épültek, az alábbi épületkomplexumok árát azonban nem igazán közelítik meg. A világ legdrágább épületei minisorozatunk első részében főleg a hotelek dominálnak. OtthonAFPStíluskalauz: Inspirálódj a legtrendibb lakberendezési stílusokbólhttp://www.life.hu/otthon/20170314-stiluskalauz-hogyan-rendezd-be-a-lakast-a-legtrendibb-lakber-stilusok.htmlAhány ház, annyi szokás – igaz ez a lakberendezési stílusokra is! Gyere velünk egy kis kalandozásra, és inspirálódj a különböző trendekből. Mutatjuk az öt kedvenc lakberendezési stílusunkat! OtthonOrigoLuxus a Karib-szigeteken - Less be egy amerikai üzletember nyaralójábahttp://www.life.hu/otthon/20170318-elado-luxusbirtok-a-karibi-szigeteken.htmlEhhez a pazar, a Karib-szigeteken található birtokhoz egy privát strand és egy kókuszliget is tartozik. Mindezért pedig jövendőbeli új tulajdonosának 67 millió dollárt kell majd fizetnie, azaz nagyjából 19 milliárd forintot. Otthon--Visszatértek az egykori lakók a fukusimai atomkatasztrófa helyszíneire http://www.life.hu/otthon/20170316--carlos-ayesta-es-guillaume-bression-fotosorozata-fukusima-atomkatasztrofa.htmlCsernobil óta nem történt olyan pusztító nukleáris katasztrófa, mint 2011 márciusában Fukusimában, Japánban. Az atombaleset miatt több mint 100 000 embert kellett kitelepíteni otthonából. Carlos Ayesta és Guillaume Bression fotóriporterek öt évvel a katasztrófa után néhány egykori lakóval együtt ellátogattak az evakuált településekre, hogy egy különleges fotósorozattal emlékezzenek meg a történtekről. Otthon--Különleges faldekorációs ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20170314-kreativ-faldekoracios-otletek.htmlEgy nagy, ablaktalan fal megannyi lehetőséget rejt magában. Engedd szabadjára a fantáziád, és inspirálódj nem mindennapi faldekorációs ötleteinkből! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.