Még mindig nem tudod rávenni magad, hogy legalább hetente kétszer alaposan átmozgasd a testedet? Ha a következőket elolvasod, biztos nem fogsz többé nemet mondani a sportolásra, hiszen a javadat szolgálja, ráadásul sokkal több dologban is, mint gondolnád. 

Stressz 

Tudod, hogy a stressz mennyire mérgező? Testi és lelki betegségeket is okozhat, ha nem találjuk meg a módját, hogy levezessük, kiadjuk magunkból. Aki dolgozik, aki gyerekeket nevel, akinek céljai vannak a mai világban, óhatatlanul feszült lesz néha. Mivel elkerülni nem tudjuk, meg kell tanulnunk kezelni és levezetni. Ennek a legjobb módja a sportolás. Olyan, mintha kifújna belőled minden feszültséget. Ráadásul ha erre ráérzel, mindig a sporthoz fogsz fordulni, ha úgy érzed, telítődtél. A sportra rászokni pedig nagyon egészséges. 

A futás olyan, mintha kifújna belőled minden feszültségetForrás: Thinkstock

Egészség 

A csontok, izmok, ízületek egészségén túl a szívet, a tüdőt és az agyat is fiatalon tartja a testmozgás. Megerősödik a szívizom, így nő a szív teljesítőképessége, de nő a tüdőkapacitás is, és az általános teljesítőképességed, az energiaszinted is megemelkedik.  

Szépség 

Mivel a mozgás hatására fokozódik a vérkeringés, több oxigén jut a bőr sejtjeihez is, ami segít abban, hogy sokkal tovább fiatal maradjon a bőröd. A fokozott izzadás pedig hozzájárul ahhoz, hogy a bőrön keresztül távozzanak a méreganyagok. De nemcsak a bőrre van jó hatással a mozgás, az álomalak eléréséhez sem a különböző diéták vezetnek elsősorban, hanem a sportolás és mellette természetesen a helyes táplálkozás. 

Mivel a mozgás hatására fokozódik a vérkeringés, több oxigén jut a bőr sejtjeihez is, ami segít abban, hogy sokkal tovább fiatal maradjon a bőrödForrás: Thinkstock

Mentális tréning 

A sport rengeteg önbizalmat ad. Egyrészt azért, mert külsőleg is sokat formál rajtad, amitől magabiztosabb leszel, másrészt pedig mentálisan is megedz. Ahogy egyre többet sportolsz, rájössz, hogy mennyi mindenre képes vagy, látod, hogyan tudsz fejlődni, mi mindent el tudsz érni a saját akaraterődből. Ez a mentalitás pedig aztán az élet más területein is kamatoztatható lesz. 

Forrás: Thinkstock
A kihívások pszichológiája – Avagy ezért lépj ki a komfortzónádból!
Kihívás, siker, önbecsülés – három egymásra épülő fogalom, amelyek valójában egy elképesztően hosszú utat jelképeznek. Sokaknak ezt sajnos nem is sikerül végigjárni, pedig nem kisebb dolgok forognak kockán, mint a boldogság és a kiteljesedés. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Szexuális élet 

Ha hiszed, ha nem, a sport, illetve az aerob típusú edzés még a szexuális életedre is hatással lesz. Egyes felmérések szerint a rendszeresen sportoló felnőttek intenzívebben élik meg a szexuális életüket. Egyébként a merevedési zavart is megelőzheti, mert hozzájárul a hímvesszőt ellátó artériák jó állapotának fenntartásához is.