Ha te is imádod a szemhangsúlyos sminkeket, nem árt tudni, hogyan a legelőnyösebb elkészíteni őket, hiszen különbözünk, ennélfogva a szemformánk is más. Íme, Larion Oscar sminkmester szemfestési trükkjei a különböző szemformákhoz!

Ha mandula ívű szemformád van, akkor igazából bármilyen színnel festheted a szemedet, nincsenek korlátok. A legideálisabb szemfestési technika a mandula szemformánál, ha követed a szem ívét. Még előnyösebb, ha a szempillákat fent duplán fested.

Ha mandula ívű szemformád van, akkor igazából bármilyen színnel festheted a szemedetForrás: Thinkstock

A kerek szem esetében a szemfestést kifelé kell nyújtani íves satírozással. Ügyelj rá, hogy a szemöldököt is igazítsd hozzá, azaz kissé laposan húzd túl a szemöldök ívét, akkor lesz tökéletes a tekinteted.

A szomorú, csüggedt szemformát matt földszínekkel lehet a legelőnyösebbé varázsolni. A szem és a szemöldök közé csontszínt satírozz, és a földszínekkel húzd felfelé az alsó szempillasornál a festést, majd kösd össze szép satírozással a felső szemhéj ívével, így eltűnik a szem külső sarkánál jelentkező szomorú, lefelé ívelő hatás. A szemöldököt is formázni kell, mégpedig úgy, hogy a szem és szemöldök között nagyobb távolság legyen.

Dülledt szemformánál csak matt színeket használj. Az egész szemhéjat be kell festeni matt, középbarna szemhéjpúderrel. Fekete szemceruzával alul-felül meg kell húzni a vízvonalat, így lesz optimális kinézete ennek a szemformának. Tust tilos használni!

Mélyen ülő szemformánál nincsenek színbeli korlátok, bármilyen színnel lehet festeni, lényeg, hogy a szemzugtól a szemhéj kétharmadáig világos, fényes színt tegyünk fel, és kifelé satírozzuk ívesen. A szempillák tövében alul is sötétebb színt használjunk, a szem külső széléhez érve felfelé a mélyítővonal irányába satírozzuk szép átmenettel.

Mélyen ülő szemformánál nincsenek színbeli korlátok, bármilyen színnel lehet festeniForrás: Thinkstock

Közel ülő szemformánál középbarna szemhéjpúderrel nyújtani kell a szemformát kifelé, a szemöldök ívéhez igazítva a satírozást. A szemfestésnél ügyelj rá, hogy a szemzughoz világosabb szín kerüljön, és kifelé satírozva legyen mélyebb a tónus. A szempillákkal is lehet csalni, ha fent, kifelé nyújtva és duplán fested ki.

Távol ülő szemformánál a két szem közötti rész szélesebb, mint a szem hossza, így az orrnyereg is szélesebb. A szemzughoz sötétebb szín kerüljön, ami kifelé világosodik, szép satírozással. A mélyítővonal közepét hangsúlyozni kell. Az orrnyereg két oldalára sötétebb alapozót teszünk, így keskenyítjük, amit alaposan összedolgozunk az alapozóval, hogy észrevétlen legyen, és a végén lefixáljuk púderrel.