Mérhetetlen luxust képvisel az amerikai Márványház

Fotó: Gavin Ashworth -
gazdagság Amerika Márvány Ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit tesz a vagyonával egy amerikai dúsgazdag család, hogy megmutassa, bármit megengedhet magának? A századforduló Amerikájában a válasz magától értetődő volt; építenek egy fényűző kúriát. Egy olyan hatalmas házat, amelyben csupán időszakonként laknak. Ám a híres vasúttársaság tulajdonosának, William K. Vanderbiltnek és feleségének, Alvának nem a legnagyobb, hanem a legdrágább „nyári lak" kellett, ezt pedig közel 14 ezer köbméter márvánnyal érték el. Innen a név is, Márványház.

Tervezésére Richard Morris Huntot kérték fel, ám Alva saját bevallása szerint az építész az ő látomását valósította meg. Érezhető, hogy Mrs. Vanderbilt már az építkezés megkezdése előtt a magáénak érezte ezt a fantasztikus épületet.

A Márványház tervezésére Richard Morris Huntot kérték fel Forrás: Wikipédia

Férje is felfigyelhetett arra a szenvedélyre, amellyel felesége követte a kúria építését, és részt vett a belső terek kialakításában, mert a Márványház elkészülte után feleségének ajándékozta a palotát, a 39. születésnapjára.

A házat a híres vasúttársaság tulajdonosa, William K. Vanderbilt a feleségének Alvának ajándékozta a 39. születésnapjára Fotó: Gavin Ashworth

Ez volt az első épület Amerikában, amely a historizáló építészet stílusjegyeit viselte magán. Mérhetetlen fényűzést és pompát, az akkori kor igazi luxusát képviselte az 1888 és 1892 között épült ház, amely meghatározta Newport későbbi átalakulását is; a csendes nyári faházakból legendás üdülőkastélyok lettek.

Ez volt az első épület Amerikában, amely a Párizsból induló "Beaux-Arts", vagyis a historizáló építészet jegyeit viselte magán Fotó: Gavin Ashworth

Az U alakú kúria külső látványát tekintve a Fehér Házra emlékeztet, a belső terek azonban a versailles-i kastélyt idézik. Érdekes, hogy bár kívülről kétszintesnek látszik, az 50 szobás Márványház négyemeletes. A márvány mindenhol jelen van az épületben, ami el is várható, tekintve, hogy az akkori 11 millió dolláros költségből 7 milliót csak márványra költöttek. A falakon, a padlón, a lépcsőkön, különböző beltéri elemeken megjelenik, sőt, a keleti hátsó homlokzat – amely az Atlanti-óceánra néz – még egy csodálatos márványteraszt is rejt.

A Márványház belső terei a versailles-i kastélyt idézik Fotó: Gavin Ashworth

A szobák és a belső terek abszolút luxuskategóriásak; többek között találunk bennük sienai, numidiai és westchesteri márványból készült frízeket, burkolatokat, hatalmas mennyezeti freskókat, aranyozott faragványokat, középkori és reneszánsz dísztárgyakat, isteneket és istennőket a legváltozatosabb formákban. Számos „másolat" is helyet kapott a luxuspalotában, mint például az egyik szoba mennyezeti festménye, az Athena, amelynek eredetijét 1721 környékén festette Giovanni Antonio Pellegrini. A Márványházat végigjárva betekintést nyerhetünk olyan, különböző stílusokba, mint a barokk, a neogótikus vagy épp a rokokó.

Kukkants be Kasza Tibihez és Mankerhez!http://www.life.hu/otthon/20170429-ime-kasza-tibi-es-manker-otthona.htmlMár épp lecsillapodtak volna a Tibi és Manker eljegyzése körüli hullámok, a sztárpár most az otthonába is engedett betekintést. Otthon--Ebben a luxusotthonban élt és hunyt el a legendás díva, Marilyn Monroehttp://www.life.hu/otthon/20170428-elado-marilyn-monroe-kaliforniai-luxusotthona.htmlMindig is arról álmodtál, hogy úgy élj, mint egy valódi hollywoodi csillag? Nos, ha van elég pénzed, most akár te is beköltözhetsz az imádni való Marilyn Monroe egykori kaliforniai luxusotthonába. Otthon--Nánási Pál megmutatta második otthonát: Videó!http://www.life.hu/otthon/20170429-ime-nanasi-pat-studioja.htmlTöbb száz négyzetméternyi terület, hatalmas ablakok, és persze természetes fény. Gyerekszoba, irodák, bárpult és fű a falon. Mindez Nánási Pál fotóstúdiójában, ahova a fényképész most a TV2 kameráit is beengedte. Otthon--Csalogasd be otthonodba a tavaszt, készíts virágos kopogtatót!http://www.life.hu/otthon/20170427-legyen-tavaszi-hangulatod-dobd-fel-a-lakasodat-viragos-kopogtatoval.htmlHa tavasz, akkor nyílnak a virágok. Ha pedig nyílnak a virágok, akkor eljött a vidám, virággal díszített kopogtatók ideje. A következő videóban Molnár Gina, a Ginappi, a műhely vloggere megmutatja, miként csalogathatod be az otthonodba a tavaszt egy mutatós, vidám kopogtatóval. Otthon--Kiadó az amstetteni rém otthona - Így néz ki most Josef Fritzl házahttp://www.life.hu/otthon/20170427-kiado-az-amstetteni-rem-otthona-josef-fritzl.htmlAz amstetteni rém a rácsok mögött a szabadulásában reménykedik. Amennyiben ez meg is történik, nem nagyon lesz hova mennie. Egykori lakását ugyanis megvásárolták, felújították és most bérlőket keresnek bele.Otthon--Otthon nem konyhafőnök A konyhafőnök séfje, Sárközi Ákoshttp://www.life.hu/otthon/20170427-otthon-nem-konyhafonok-a-konyhafonok-sefje-sarkozi-akos.htmlA Konyhafőnök séfje, Sárközi Ákos elárulta, hogy ki az, aki náluk otthon a fakanalat fogja, és mennyi különleges étel készül a családi konyhában. A Gourmet Fesztiválon elképesztő dologokkal kínálja a vendégeket, de azt is megosztotta velünk, milyen volt A konyhafőnök VIP-ben a sztárokkkal forrgatni. Otthon

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.