Az agyament diétáknak, a jojó effektusnak és a mozgásszegény mindennapoknak mondott búcsút Róka Eszter, amikor elhatározta, hogy életmódot vált. Azóta aerobikedző lett a 25 éves lányból, így már másokat is arra buzdít: válasszák az egészséges és boldog életet.

Hogyan éltél az életmódváltásod előtt? Az életmódváltásom előtt összevissza, rendszertelenül és egészségtelenül ettem, és persze főleg szénhidrátot. Ami a sportot illeti, az sem volt a kedvencem. Ha tudtam, inkább a testnevelésórák alól is kihúztam magam. Persze csinos szerettem volna lenni, ezért mindenféle agyament diétákba fogtam, amelyeknek sajnos meg is lettek a következményei: bekerültem az ördögi körbe, diéták, jojóeffektus: az XL-től az XXS-ig minden megjártam.

Róka Eszter bekerült a diéták és a jojóeffektus ördögi körébeForrás: Róka Eszter

Mi döbbentett rá arra, hogy változtatnod kell?Volt egy mélypont az életemben, amelyen valahogy túl kellett lendülnöm. Először magamba roskadtam, bezárkóztam, a lakásból is alig mozdultam ki, nem érdekelt semmi. Azt hiszem az evésbe menekültem a problémák elől, aztán elkezdtem egyre rosszabbul érezni magamat a bőrömben, ezért vettem egy futócipőt, és útnak indultam. 

Hány kiló voltál ekkor, és mennyit fogytál utána? Nagyjából 75 kiló lehettem ekkor, a mérlegre már nem nagyon mertem ráállni, fényképek sem nagyon készültek, és a mai napig nem is értem, hogyan hagyhattam így elmérgesedni a helyzetet. A sportnak, illetve a szénhidrát és cukor száműzésének köszönhetően 25 kilót sikerült leadnom.

Mi motivált a fogyásban? A sikerek egyre hajtottak előre, az elismerő szavak, pillantások, a megváltozott személyiségem. Újra jól éreztem magam a bőrömben. Olyasvalamit kaptam a sporttól, amelyet máshol nem találtam. A futás és az aerobik az, ahová a problémáim elől menekülök. Sokan támadják Rubint Rékát, de az ő hatására döntöttem el, hogy aerobikedző leszek. Nagy hatással volt rám. Ma már én is tudom, hogy milyen érzés az, amikor veled együtt mozdul a „tömeg". Leírhatatlan.

A sikerek egyre hajtottak előreForrás: Róka Eszter

Sok mélypont volt? Hogyan lendültél túl rajtuk?Egy mélypontot emelnék ki igazán, de az közel 1 évig tartott. Ausztriába költöztem. Lelkileg annyira legyengültem, hogy újra elveszettnek éreztem magam, a sport és az egészséges életmód sem volt úgy jelen az életemben, mint előtte. A honvágy és a magány felemésztett, 46-47 kg-ra fogytam, szörnyen néztem ki. Változtatnom kellett, ezért úgy döntöttem, hazaköltözöm, és újra edzéseket fogok tartani. A legjobb döntést hoztam meg akkor.
Mi a fogyásod titka, mivel sikerült leadni a pluszkilókat? A titok, hogy nincs titok. Ha csak elhagyjuk az étrendünkből a cukrot és a lisztet, már csodás eredményeket érhetünk el. Csináljuk ésszel, étkezzünk tisztán, és válasszunk olyan sportot, amelyet szívből, élvezettel végzünk.
Mennyit mozogsz most, és milyen étrendet követsz? Edzőként van, hogy naponta három csoportos órát is tartok, de az soha sem az én edzésem, hanem a vendégé. Ezért eljárok mellette futni hetente 4-5 alkalommal, saját testsúlyos intervalledzéseket végzek, és ha kedvem támad, a súlyzós edzést is beiktatom a hétköznapjaimba. Igyekszem minél tisztábban étkezni, a tojás bármilyen formában jöhet, rengeteg zöldséget eszem, edzés után pedig egy gyors felszívódású fehérjét iszom. De nem élek aszkétaként, a fagyi a gyengém, bevallom.

"Válasszunk olyan sportot, amelyet szívből, élvezettel végzünk"Forrás: Róka Eszter

Hogyan változott meg az életed az életmódváltás miatt? Azért változtattam, hogy elérjem azt az alakot, amelyet akartam, de mára ez már sokkal több. Jobb ember lettem, és olyan életet élek, amiről álmodtam. Mára a hobbim lett a hivatásom.
Mi a végső célod?Nem vágyom másra, csak arra, hogy mindennap edzést tarthassak, és visszaadhassam az embereknek azt a mérhetetlen nagy energiát és szeretetet, ami bennem van, mert azt tőlük kapom minden egyes edzés alkalmával. Szeretném, ha végre tudatosulna mindenkiben, hogy a "ráállunk, és rezegtet" dolog már nem működik, és soha nem is működött. Remélem, minél több embert a mozgás irányába tudok majd terelni, és motiválni őket, hogy mindent lehet, csak akarni kell. Tudom, üres kliséknek tűnnek ezek, de mind igaz!