Párkapcsolati konfliktusok, fókuszban az Y generáció! – Tari Annamária előadása

Forrás: Thinkstock -
Tari Annamária párkapcsolati probléma párkapcsolat társkeresés y generáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felgyorsult a világ, minden azonnal kell, több és gyakoribb ingerek érnek minket, a fogyasztói társadalom elhozta a dobd el, vegyél újat/cseréld le hozzáállást, az online tér pedig látszólag lehetőségek egész sorát rejti, de igazából leszakítja rólunk az emberségünk legfontosabb alapköveit. Tari Annamária előadása nyomán járjuk körbe a 21. századi párkapcsolatokban fellelhető konfliktusok okait – az Y generációra kiélezve.

A ma élő 6 generáció

- Építők (- 1945) ők egyáltalán nem értik a mai világot, semmit sem találnak meg benne, ami alapján ők felnőttek, elveszettek az online világban.

- Baby Boom generáció (1946-1959) offline, sok mindent megélt, tettre kész és felkészült nemzedék.

- X generáció (1960-1979) abszolút offline, gyermekkorát nem befolyásolta az online tér. Megbízhatóak, kontrolláltak, jellemző rájuk a szakmai igényesség, könnyen motiválhatóak.

- Y generáció (1980-1995) átmenetet képeznek az offline és az online behatás terén, nekik van a legnehezebb dolguk a mai világban, mivel esetükben a párkapcsolatok terén nagy keveredés mutatkozik az X és a Z generációval.

- Z generáció (1996-2007) digitális bennszülöttek, bátrak, kezdeményezők, magabiztosabbak, merészebbek az előzőeknél.

- Alfa generáció (2008-) beleszülettek a digitális világba, csak feltételezések vannak arra vonatkozóan, hogy mi lesz rájuk jellemző; várhatóan magányosabbak, feszültebbek lesznek, a tanulás autodidakta módon fog megjelenni az életükben.

Az egyén és az online tér

„Narcizmus-önértékelés-önbecsülés", ez a hármas kulcsfontosságú az egyén szempontjából. A közösségi média énreprezentációs vonala erősítheti a narcizmust, vagy épp csökkentheti az önértékelést, önbecsülést.

Tari Annamária Fotó: Polyak Attila/Origo

Azzal, hogy naponta kiteszünk magunkról képeket, és figyeljük az ismerőseinket, sztárokat, ismert embereket, tudattalanul versenyhelyzetbe hozzuk magunkat, ebből pedig nem jöhetünk ki jól; mivel vagy önteltté válunk, vagy elkezdjük alulértékelni önmagunkat - kivéve, ha szilárd és reális az énképünk.

Egy jól működő párkapcsolathoz azonban elengedhetetlen az egyén valós énképe. Ezáltal határozzuk meg, hogy mi az, amit nyújtani tudunk a leendő partnerünknek és mi az, amire vágyunk tőle. Az online tér ezt sajnos nagyban torzítja. Ahhoz, hogy a 21. században, élve a kor adta lehetőségekkel, meg tudjuk őrizni/fel tudjuk építeni a valós énképünket, időnként önvizsgálatot kellene tartanunk - végiggondolni, hogy honnan jövünk, hová tartunk, többet kellene foglalkoznunk a belső értékeinkkel, az emberi kapcsolatainkkal - ám ez időt venne igénybe, ami nekünk nincs, így sok esetben az önmagát egyáltalán nem ismerő, vagy épp gyűlölő egyén külső énképet kezd el használni. Ezzel a hamis képpel pedig senki se várhatja a "boldogan éltek, míg meg nem haltak" végcímet.

Az online tér torzítja énképünket Forrás: Thinkstock

Már érezhető az online világ okozta, társadalmi narcizmusjárvány.

Egyre több lesz az öntelt, önmagát mások fölé helyező ember. Ezzel párhuzamosan változnak a társadalmi szinten értékelt tulajdonságok is; mindent meg kell nyerni, és mindenkin felül kell kerekedni. Az együttérzés, az előzékenység, a kedvesség, az egymás iránti valódi érdeklődés egyre inkább kimegy a „divatból" – ennek oka egyszerű, az a töménytelen információ és ingeráramlás, amivel óráról órára találkozunk, egyszerűen azt éri el, hogy egyre nagyobb/durvább/véresebb történés kell ahhoz például, hogy olyan érzéseket, érdeklődést, kíváncsiságot váltson ki belőlünk, mint például 20 éve egy autóbaleset híre, amit a rádióban hallottunk.

Ám empátia és altruizmus (önzetlenség) nélkül nem lehet teljes életet élni.

Egyre durvább történés kell ahhoz, hogy érzéseket, érdeklődést, kíváncsiságot váltson ki belőlünk Forrás: Thinkstock

Az online tér felületessé és érzelmileg inkontinenssé tehet bennünket. Mivel lehetőséget ad arra, hogy bármit azonnal közöljünk – mérlegelés, feldolgozás, átgondolás nélkül -, elfelejtjük, vagy épp meg se tanuljuk azokat a tudattalan érzelmi stratégiákat, amik a konfliktusmegoldó, problémaleküzdő mechanizmushoz kellenek. Ha ez nincs meg, akkor képtelenekké válunk - párkapcsolaton belül is - a konstruktív megoldásokra egy-egy felmerülő probléma kapcsán. A win-win helyzet elérése helyett csak a saját érdekeit veszi figyelembe - vita helyett veszekedés.

Magabiztosság a párkapcsolaton belül

Az, hogy mennyire tudunk megbízni partnerünkben, a szeparációs szorongás oldásától függ. Amikor sírunk 1 évesen, mert édesanyánk kiment a szobából – félünk attól, hogy többé nem jön vissza hozzánk -, és ő ezt tartósan hagyja, akkor az első és legfontosabb bizalmi kapcsolatunkat rombolja. Ne feledjük, hogy kisgyermekkorban 2 fő szeparációs szorongási korszakot élünk meg – kb. 6 hónaposan és 1,5 évesen - és mindkettő ugyanannyira fontos! Ezek után - Tari Annamária megfogalmazásával élve - a sündisznó jelet fogja magával vinni a gyermek, és ez kitart egész élete során, kivéve, ha felismeri, és terápiával feloldja. Amíg ebben az állapotban van, képtelen lesz teljes mértékben megbízni a partnerében.

Sőt az esetek túlnyomó többségében tőle várja el, hogy oldja benne a szeparációs szorongást – folyamatos megerősítés formájában. Már-már saját magát is partnerétől teszi függővé, ha fél napot otthon kell lennie egyedül, már hívogatja, ír neki, nézi a közösségi oldalait – mit és kivel csinál.

Az, hogy mennyire tudunk megbízni partnerünkben, a szeparációs szorongás oldásától függ Forrás: Thinkstock

Igen, az online lekövetés - adott esetben számonkérés - a 21. század vívmányainak köszönhető. Fontos, hogy egy pár egyénként is jól tudjon funkcionálni, külön integritással rendelkezzenek. A fenti nyomkövetés ezt nem teszi lehetővé, a minimális magánélet is megszűnik.

A párkapcsolaton belüli bizonytalanság érzését tovább erősítheti az online világ kínálta „bazár" is. Míg régen csak az ismerőseink, az utca embere jelenthetett konkurenciát, úgy ma már folyamatosan ütközünk bele szebbnél szebb emberek fotóiba, videóiba. Egy nap akár több száz kép is szembejöhet velünk – a célirányos keresésekről nem is beszélve. Nem teszünk semmit, csak ülünk a kanapén, és közben 50-100 vetélytársunk lesz. Belevész a valódi emberről alkotott kép a beállított, agyonretusált fotók világába. Az elvárás társunk felé átbillen egy szinte megvalósíthatatlan síkba. Ez azonban még abszolút kezelhető lenne, ha a kommunikáció – az emberek nagy többségénél - nem csökevényesedett volna el, és nem kezdődött volna meg az érzelmek prezentálásának képtelensége. Nem azzal van a baj, hogy szeretnénk változtatni például partnerünk kinézetén - lehetne izmosabb, festhetné gyakrabban a haját stb. -, a falba akkor ütközünk, ha ezt képtelenek vagyunk megfelelően tálalni.

6 dolog, ami nélkül nem működik a párkapcsolat

Az első lépést mindig nehéz megtenni, pedig ha a pár tagjai igazán szeretnének változtatni az életükön, akkor az első pillérre támaszkodva minden egyes, a másik felé megtett lépés segíthetné a kapcsolat megszilárdulását. Összegyűjtöttük, hogy melyek a legfontosabb pillérek, amelyek nélkül nem működhet jól egy párkapcsolat.

Párkeresés a 21. században

Összességében elmondható, hogy az Y generációnak egyáltalán nincs könnyű dolga a párkeresés, a jó párkapcsolat fenntartása terén, és ebben közvetlenül és közvetve is nagy szerepe van az online világnak. De az ő gyerekeiknek – Z és Alfa – még nehezebb lesz, hisz nekik esélyük sem lesz visszanyúlni az offline időszakhoz, mivel ezt sosem tapasztalták meg.

"Nem fér bele az életembe egy gyerek!" - okok, amik a gyermekvállalás ellen szólhatnakhttp://www.life.hu/csalad/20170529-nem-fer-bele-az-eletembe-egy-gyerek-okok-amik-a-gyermekvallalas-ellen-szolnak.htmlAz emberek többsége a társadalmi lehetőség/elvárás/nyomás hatására, előbb-utóbb alapít családot. Érkezik egy-két gyerkőc, az évek peregnek, a szülők és a gyerekek is kitűznek maguknak célokat, egyszerre haladnak az úton, együtt és külön is, megalkotva ezzel egyfajta hátországot, egy biztos és stabil pontot, amelyben boldogságot, békét és menedéket találnak. A szülők szempontjából nem mellékes az a sok plusz sem, amit a gyermeknevelés ad, mint például a kihívás és a feltétel nélküli szeretet. Miért lehet az, hogy manapság egyre többen félnek a gyermekvállalástól? CsaládThinkstockCsaládi hosszú hétvégét tervezel? TOP 5 hely, ahol garantált a pihenés az egész család számára!http://www.life.hu/csalad/20170529-csaladi-hosszu-hetvege-top5-hely-ahol-garantalt-a-pihenes-az-egesz-csalad-szamara.htmlPár nap, és itt a nyár, hurrá! Ezt köszöntve pedig rá is bukkanhatunk egy csodás, háromnapos hétvégére. Választhatod azt, hogy otthon maradsz, és megpróbálod magad utolérni a hétköznap felhalmozott teendőiddel, vagy kikapcsolsz egy kicsit, és élvezed az életet a családoddal együtt. A legjobb, ha minden felesleges stresszfaktort kiiktatsz erre a pár napra, és engeded, hogy egy családbarát szálloda vegye át tőled a feladatok listáját. Család--Az állatvilág egyedülálló anyái, akik komoly áldozatok hoznak utódaikérthttp://www.life.hu/csalad/20170525-az-allatvilag-egyedulallo-anyai-akik-komoly-aldozatok-hoznak-kolykeikert.htmlAz anyák nap mint nap kemény harcot folytatnak azért, hogy a munka és egyéb elfoglaltságok mellett is remekül el tudják látni gyermekeik nevelését. Az egyedülálló anyáknak azonban nehezebb a dolguk, hiszen nekik nincs ott apa, akit segítségül lehet hívni, ha szorít az idő, vagy épp elvonulnának egy kis feltöltődésre. Már a mi társadalmunkban is egyre gyakoribb ez a jelenség, de az állatvilágban, bizony ennek évezredes hagyománya van. Család--Eltűnt, elrabolt gyermekek - Megelőzhető, vagy csak a szerencsén múlik?http://www.life.hu/csalad/20170524-eltunt-elrabolt-gyermekek-megelozheto-vagy-a-szerencsen-mulik.htmlAzt hiszed, hogy a te gyermeked nem menne el egy idegennel? – Lehet, hogy tévedsz, ez pedig akár az életébe is kerülhet. Évente több mint 100 gyermek tűnik el nyomtalanul. Elszöktek, elrabolták őket, tragédia áldozatai lettek? Ezekre a kérdésekre csak nagyon ritkán kapunk választ – persze van, hogy évek óta eltűnt gyermekek előkerülnek, de sajnos nem ez a jellemző. Ma, az eltűnt gyermekek világnapján a megelőzést helyezzük előtérbe. Mi az, amit szülőként megtehetünk gyermekeink védelmében? CsaládThinkstockTúlzott intimitás a családban; a gyermek pszichés fejlődésének zavarát okozhatjahttp://www.life.hu/csalad/20170522-tulzott-intimitas-a-csaladban-a-gyermek-psziches-fejlodesenek-zavara.htmlEgy felnőtt a túlzott intimitást képes hárítani, adott számára a lehetőség, hogy kilépjen belőle, ha már nem érzi magát komfortosan, de egy kisgyermek, pláne a szüleivel szemben, még közel sem olyan érdekérvényesítő. Így szépen, apránként sérülhet az önbizalma, az autonómiája, a társas közegekben nem elfogadható magatartásformákat vehet fel. Stresszessé, depresszióssá, szorongóvá válhat, később pedig, akár a normál intim kapcsolatok – mint például az ölelés – is gondot okozhatnak neki, de az se ritka, hogy épp az ellenkezője történik; túl bizalmaskodóvá válik. CsaládThinkstockAz 5 legjobb családokról szóló sorozat, amelyet csak imádni lehethttp://www.life.hu/csalad/20170520-az-5-legjobb-csaladokrol-szolo-sorozat.htmlA legjobb női sorozatokról korábban már írtunk, most a családokról szólók kerülnek terítékre. Érdemes már az elején leszögezni, hogy nem feltétlenül azok kerültek fel a toplistánkra, amelyek kizárólag a vígjáték kategóriájába sorolandók. Természetesen pluszpont jár azokért a jelenetekért, melyeken valóban jóízűen lehet nevetni, és túlmutatnak az átlagos, számos helyen elsütött poénokon. Ne feledd el, hogy a legjobb öröm a káröröm, egy fiktív család kinevetése pedig kicsit sem kell, hogy zavarba ejtsen minket. Ám egy családról szóló sorozat annyi mindent rejthet magában – segíthet a gyereknevelésben, remek példákkal mutathatja be egy család működését, könnyeket csalhat a szemünkbe, vagy csak épp ráébreszthet minket arra, hogy mennyire remekül is működik a mi családi egységünk. CsaládAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.