Egy újabb kutatás szerint az igazi veszélyt nem általában a túlsúly, hanem a derék körüli úszógumi jelenti, így akinek nagyobb a derékkörfogata, az akkor is magasabb kockázati csoportba tartozik, ha amúgy a testtömegindexe alapján normális a súlya.

Amint arról a Sydney Egyetem szakembere, Emmanuel Stamatakis beszámolt, 

22 százalékkal magasabb a halálozási kockázat azoknál, akik deréktájban híztak el, 

mint azoknál, akiknél ugyanaz a túlsúly a test más tájékain oszlik el, a nagy hasméret pedig még nagyobb veszélyt hordoz magában.

Egy friss kutatás szerint 22 százalékkal magasabb a halálozási kockázat azoknál, akik deréktájban híztak elForrás: AFP

Számold ki! 

A szakember hozzátette, hogy a derék-csípő arány segít megmutatni, hogy valakinél mekkora mértékű a hasi zsír, amit úgy lehet kiszámítani, hogy a derékkörfogatot elosztjuk a csípőkörfogattal. Ha a kapott érték 0,85-nél magasabb a nőknél, illetve 0,9-nél magasabb a férfiaknál, akkor az egészség megőrzése érdekében javasolt az életmódváltás. A hasi elhízás egyébként inkább a férfiakra jellemző, a nők többsége a csípőjére vagy a fenekére hízik. 

A vizsgálat eredményei 

A mostani vizsgálat során a szakemberek 43 000 ember adatait nézték át, akik átlagosan 58 évesek voltak, és nagyjából a felüknél fordult elő hasi elhízás. Az alanyok 44 százaléka volt túlsúlyos, negyede pedig elhízott, és körükben nagyobb volt a hasi elhízottak aránya, mint a normál testtömegindexűek körében.

A vizsgált alanyok 44 százaléka volt túlsúlyos, negyede pedig elhízott, és körükben nagy volt a hasi elhízottak aránya isForrás: Thinkstock

A derék körül felhalmozódott zsírmennyiség összefüggésbe volt hozható az inzulinrezisztenciával, a magas koleszterinszinttel, illetve a gyulladásos megbetegedésekkel, emellett a magas derék-csípő arány kisebb lábizomzattal is együtt járt a legtöbb esetben, ami tovább növeli a szívbetegség kockázatát.

Magyarországon a legnagyobb az elhízottak aránya Európában
Magyarország a világon a harmadik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - közölte a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára. Olvasd el a Life.hu cikkét!