19. század Párizs Tokió Sydney Jeruzsálem Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai kor embere hajlamos a jövőbe révedni, de – ha csak egy pillanatra is – időnként kell emlékezni a múltra. Csodálatos fotókon elevenednek meg többek közt Amerika, Ausztrália és Európa nagyvárosai akkor, amikor egy képért még hegyen vagy hőlégballonon kellett egyensúlyozni, hogy a tökéletes kép elkészüljön, és a sötét szobában bizakodva állni a fehér papíron lassan kirajzolódó fotó előtt.


1. Houston – Texas (USA)

Ez az 1860-as felvétel a 300-as blokkról Houstonban, a legrégebbi ismert fénykép a városról, melyet a Metropolitan Research Center archívumában őriznek. A fából készült épületek nem sokáig tartottak ki, 1866-ban megkezdődött a téglaépületekre való cseréjük. Az akkor újnak számító házak közül néhány még ma is áll.

Houston Fotó: Houston Public Library’s digital archive

2. Boston – Massachusetts (USA)

Ez a bostoni fénykép nem csak a város legkorábban készült és fennmaradt képe, hanem a világ első légi felvétele, 2000 méteres magasságban készült egy hőlégballonból. Az 1860-as képet James Wallace Black jegyzi és jelenleg a New York-i Metropolitan Múzeumban látható.

Boston Fotó: James Wallace Black

A leghátborzongatóbb elhagyatott helyek a világon

Lehet valami egyszerre félelmetes, mégis szemet gyönyörködtető? De még mennyire, hogy lehet. A következőkben olyan elhagyatott épületeket és különböző helyeket gyűjtöttünk össze, amelyek láttán garantáltan végig fut majd a hideg a hátadon.

3. Jeruzsálem - Izrael

Jeruzsálemről a legrégebbi képeket 1844-ben egy francia fotográfus, Joseph-Philibert Girault de Prangey készítette. Girault de Prangey 1841 és 1844 között utazgatott, bejárva a Közel-Keletet, Olaszországot és a keleti Földközi-tenger országait. A képeket csupán az 1920-as években fedezték fel, a fotós birtokának egyik raktárában.

Jeruzsálem Fotó: Joseph-Philibert Girault de Prangey

4. Tokió – Japán

Egy olasz-brit fotós, Felice Beato készítette ezt a panorámaképet Tokióról 1865-ben vagy 1866-ban, amikor a város még Edo néven volt ismert - 1868-ban Meidzsi császár keresztelte át Tokióra. Beato a 25,7 méteres Atago- hegyre mászott fel ezért a csodás fotóért, mely a város, Minato nevű kerületében található.

Tokió Fotó: Felice Beato

5. Sydney – Ausztrália

Robert Hunt készített képeket elsőként Sydney-ről. Ezen a képen, a Macquarie St.-en található Mint épület látható, mely az akkori üzleti negyed központjában épült 1811-ben. Maga a fotó 1855-ben készült róla.

Sydney Fotó: St. James Parsonage

6. Párizs – Franciaország

A képen a párizsi Boulevard du Temple látható 1838-ból, melyet Louis Daguerre, a dagerrotípia feltalálója készítette.

Párizs Fotó: Louis Daguerre

A kép elkészültéhez, Daguerre tíz percig exponált, és bár akkor sok ember sétált az úton és lovaskocsik is jártak arra, mivel azonban mozgásban voltak, a képeken ők nem látszódnak – egyet kivéve; a kép bal alján feltűnik egy alak, ez a férfi vélhetően elég ideig állt így ahhoz, hogy a fémlemezekbe „bevésődhessen".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.