Egy spanyol művész új megoldást talált Valencia térhiányára – alkotóműhelyét egy híd alá építette. Igazság szerint inkább rá, vagyis az aljába. A lényeg nem is a pontos helymeghatározás, hanem Fernando Abellanas határok nélküli gondolkodása. Elképesztő látvány - tériszonyosoknak nem ajánlott.

A műterem technikai megoldása

A polcokat, a széket és az íróasztalt a híd betonfalához csavarozta. Mindent többször kellett ellenőrizni, hiszen a tervező nem szeretett volna több méter zuhanást megkockáztatni. Ám az egész elképzelés legfontosabb és legkritikusabb eleme a síneken mozgó „szoba". Ez egy fémvázas, ki- és lehajtható fabetétekkel rendelkező kabin, ami egyrészt a műhelybe szállítja Abellanast – kézi hajtóerővel –, másrészt megérkezve ez adja neki a semmiben lógó talajt. A fiatal művész számára végtelenül izgalmas, hogy míg ő mindenki számára rejtve marad, addig a hídon áthaladó autókat, embereket hallja, érzi. A stúdió ambivalens módon egyszerre vesz részt a városi nyüzsgésben és határolódik el tőle.

/1708/A_h_d2017823151410

A tervező művész

Abellanas bútorokat és világítást tervez, ilyen vénával nem nehéz elhinni, hogy ezt a stúdiót mindössze két hét alatt álmodta és alkotta meg. Mivel a stúdióban van ágynemű és lámpa is, így este is tud itt dolgozni. Ilyenkor még döbbenetesebb a kis kabin látványa – épp mint egy hatalmas szentjánosbogár.

Ez nem egy idilli kunyhó, amelyet az erdő közepén találunk, hanem egy visszanyert apró tér, ahol el lehet rejtőzni a város féktelen tempója elől"   - mondta Abellanas.