Íme, a világ legszebb kávéültetvényei - Fotógaléria

Brazília kávétermesztés Mexikó kávéültetvény Etiópia kávé2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha csak néhány országot lehetne mondani, hogy hol van a kávé őshazája, bajban lennénk, hiszen a világ számos táján kiváló minőségű fekete italt termelnek. Az úgynevezett kávéövbe körülbelül 80 ország tartozik, közülük közel 50-en exportálnak is.  A különböző országokból származó kávékat azonban a földrajzi adottságoknak és a nemzetek kulturális szokásaiknak köszönhetően másképp gondozzák, de még a kávészemeket is másféle módon dolgozzák fel. A kész kávé ínycsiklandozó aromájával varázsol el minket, ám ilyenkor ritkán gondolunk arra, ahhoz, hogy a csészénkbe kerüljön, mennyi munka és szakértelem szükségeltetik.

Dél-Amerika - Brazília

A világ egyik legjelentősebb és legnagyobb kávétermő vidéke, Brazília, amely az édes arabica kávé hazája. A dél-amerikai ország hatalmas kávéültetvényeivel a világ kávétermesztésének egyharmadáért felel. Brazília lassan másfél évszázada a Föld legnagyobb kávétermesztője. Délkeleti részén, körülbelül 27 000 km2-en másfél millió tonna arabicát és 150 ezer tonna robustát termesztenek évente.

Tudtad?

A kávé eredetileg nem őshonos növénye az országnak. A kávé brazil atyja Francisco de Melo Palheta az 1720-as évek közepén ültette el az első kávécserjét.
Érik a kávébab Forrás: Thinkstock

Közép-Amerika - Guatemala, Costa Rica

Guatemalát a világ egyik legfinomabb és legpikánsabb arabica vidékeként tartják számon, ez a világ 8. legnagyobb kávétermesztő országa. A dél-guatemalai magasan fekvő termőterületeket három vulkán fogja közre, a termőföld kiváló, és a trópusi, párás és esős klíma tökéletes a jó minőségű kávé termesztéséhez. Guatemalában arabica és robusta egyaránt terem, az arabica fajták 1600 m-es tengerszint feletti magasságban, míg a robustafélék közelebb az óceánhoz, 600m körül teremnek ideális esetben.

Costa Rica a világ legnagyobb kávétermesztőinek listáján a 13. helyén áll, a costa ricai kávébabok pedig a világ egyik legjobb minőségű kávéját adják. Costa Rica az első közép-amerikai országok között volt, amely meghonosította a kávétermesztést; ugyanis az első ültetvények 1729-ben jelentek meg a Costa Ricát átszelő Kordillerák vulkanikus hegyvidékein. A leghíresebb kávétermelő tartományként az ország nyugati határánál fekvő Tarrazút tartják számon. Itt található a festői szépségű, több mint 100 éves múlttal rendelkező Rio Jorco ültetvény, amely a vidéket átszelő folyócskáról kapta nevét. Az ültetvény különböző területein eltérő időpontban érnek be a kávébabok, így azokat folyamatosan, szigorúan kézzel szüretelik, majd válogatják, garantálva a legjobb minőséget.

Kávébab szüretelése Guatemalában Forrás: Thinkstock

Észak-Amerika - Mexikó

A mexikói kávétermelés egyötöde Veracruz államban folyik, a kávé az ország egyik legnagyobb hasznot hajtó exportcikke, évente körülbelül 252 ezer tonnát termelnek. A kávé a 18. században az Antillákról érkezett Mexikóba, a század végére már nagy tételben exportálták, a 20. században aztán rohamosan szaporodtak a kávéültetvények, 1982-re már majd 500 ezer hektárt ültettek be kávécserjével. A kávétermesztés emberek millióinak elsődleges megélhetési forrásává vált. A termelést az országban szinte kizárólagosan kistermelők végzik, ez sokszor családi vállalkozás formájában működik, és közel félmillió kistermelőnek és családjának jelent megélhetést. Nagyon fontos eleme egy ilyen vállalkozásnak a gyermekek oktatása a kávétermesztés fortélyaira, a családi hagyományok átadása, ami legtöbbször már óvodás korban elkezdődik, majd innen a következő lépés, hogy egyenesen a földekre mennek segédkezni a fiatal családtagok is, ahol mindenkinek megvan a maga feladata.

Nyers kávészemek Forrás: Thinkstock

Afrika - Etiópia

Etiópiát gyakran a kávé őshazájaként definiálják, ami nem áll messze az igazságtól, ugyanis innen kezdett terjedni világszerte a növény. Sőt, a legtöbb forrás szerint a kávé neve is innen ered, mégpedig Kaffa tartomány után. Etiópiában már csak 2000 négyzetméter körüli, kávétermésre alkalmas esőerdő maradt meg így az etióp kávénak mindössze 5%-a vad, esőerdei kávé.

A legendák szerint a hegyi nomádok azt látták, hogy állataik a kávécserjék piros bogyóinak rágcsálása után egész éjjel nyugtalanok, álmatlanok. Ők sem voltak bátortalanok megkóstolni, így jöttek rá, hogy az értékes bogyóktól éberebbek lesznek.

Tradicionális etióp kávéskanna Forrás: Thinkstock

/1709/_me__201792151440

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.