Már bemutatkozott az ősz, hamarosan megérkezik a tél is. Egy otthon hiába rendkívül jól felszerelt, ha a hőszigetelése elavult. Ne engedd ki az „ablakon” a meleget, és vele együtt a pénzedet! Megmutatjuk a legjobb hőszigetelő megoldásokat, melyeket akár saját magad is alkalmazhatsz, szakember nélkül!

Egy adott hőszigetelő szerkezet hatékonyságát nem csupán az anyaga határozza meg, de a vastagsága és a hővezetési tényezője is fontos szempont. Ez utóbbi minél kisebb, annál jobban tartja bent a meleget. A plusz hőszigetelő rendszer mellett jelentős szerepe van a fal vastagságának és anyagának is. Például hőszigeteléssel együtt egy 25 cm vastag mészhomok téglafal, hőátbocsátási tényező szempontjából, szinte teljesen megegyezik a nála 8 cm-el vastagabb vázkerámia fallal. Tehát nem mindig a vastagabb a jobb. Egy jól hőszigetelt ház esetén a falak és a nyílászárók a lehető legkevesebb levegőt engedik át.

Egy jól hőszigetelt házba nem költözik be a télForrás: Giphy

Homlokzati hőszigetelő anyagok (külső) 

Polisztirol 

Nem csupán az ára kedvező, de élettartama is hosszú. Nem véletlen, hogy jelenleg is a házak 75-80%-át ezzel szigetelik. A grafit adalékos változat hőszigetelő képessége még hatékonyabb. Nagy szilárdságú, nem irritáló, nedvességre nem érzékeny, az idő előrehaladtával hőszigetelő képessége nem változik, továbbá mellette szól még az egyszerű felhasználás is. Külső hő hatására elfolyósodik, a tüzet nem táplálja.

PolisztirolForrás: Thinkstock

Hátránya lehet, hogy a rágcsálók kifejezetten kedvelik, ám csupán rossz felhelyezés esetén képesek elérni.

A polisztirol létezik hab vagy kész lap formájában is, valamint a falak mellett alkalmas a padló hőszigetelésére is.

Kőzetgyapot

Természetes szigetelőanyag, vegyszermentesek. Remek víztaszító hatásúak, és rosszul vagy egyáltalán nem éghető. Emellett kiváló hangszigetelők. Ezek az anyagok azonban drágábbak a polisztirol hőszigetelőknél, ám egyes vélekedések szerint jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Felhelyezésük esetén nagyobb szakértelemre van szükség.

KőzetgyapotForrás: Thinkstock

Üveggyapot

Hasonlóan természetes anyag és vegyszermentes, valamint jóval kedvezőbb az ára a kőzetgyapottal szemben. Jó hőszigetelő, ám tűzállósága csupán közepes. Felhelyezése komoly körültekintést igényel; szúrós, belégzése egészségkárosító hatású lehet.

ÜveggyapotForrás: Thinkstock

Ásványgyapot

Az újgenerációs ásványgyapot sok szakértő szerint jobb, mint a kiváló kategóriás kőzetgyapot. Stabil, ugyanakkor rugalmas anyag, emiatt könnyen és szilárdan helyezhető fel. Víz- és hőállósága kiváló, továbbá remek hangszigetelő is. Sűrű gyapotszerkezetének köszönhetően alacsony hővezető, tehát remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

ÁsványgyapotForrás: Thinkstock

Beltéri hőszigetelő anyagok 

Vannak olyan esetek, amikor a ház kültéri hőszigetelése nem megoldható – például műemlék, panel. Fontos tudni, hogy ebben az esetben veszíteni fogsz a belső használható térből, de ez csekély ár azért, hogy az otthonodban melegebb legyen, és ne az utcát fűtsd.

Ebben az esetben alkalmazható könnyű polisztirol lap – bár az esetleges páratechnikai problémák miatt ezt nem igazán ajánlják -, kőzet-, ásvány- és üveggyapot, vagy épp hőszigetelő festék.

A hőszigetelő festék remek hővezető, és még a lakásod sem veszít méretébőlForrás: Thinkstock

Ez utóbbi titka, a festékben lévő mikroszkopikus méretű üreges vákuumos kerámiagolyók. Egyes vélekedések szerint, jobb a hővezetési tényezője a vékonyabb polisztirol lappal szemben. A különböző gyapot szigetelések esetén, elengedhetetlen lesz egy gipszkarton borítás.

 

Támogatott tartalom.