Az éhség könnyen elkerülhető egy kis előregondolkodással és a napi ötszöri étkezéssel. Persze még a rendszerető embereknél is előfordul, hogy kimarad egy-egy étkezés, így viszont könnyen felütheti fejét a farkaséhség. 

Edzés

Nagy tévhit, hogy ha üres gyomorral edzel, akkor több kalóriát égetsz. Ellenben semmi erőd nem lesz a sporthoz. Nem véletlen, hogy a napi ötszöri étkezés javasolt, ez folyamatos energiaellátást biztosít, így egész nap lesz erőd a napi teendőkhöz. Természetesen az edzéshez is sok erőre, energiára van szükség, így korgó gyomorral az edzőteremben semmire sem mész.

Üres gyomorral hamar elfogy edzés közben az energiádForrás: Thinkstock

Bevásárlás

A megfigyelések azt bizonyítják, ha éhesen mész vásárolni, nemcsak a közvetlenül fogyasztható élelmiszerekből vásárolunk többet, hanem a tartós élelmiszerekből is, mintha raktározni akarnánk a szűkösebb napokra. Ha nem az éhség, hanem a józan ész vezérelne a bevásárlókocsi tologatása közben, nagyjából feleannyi terméket vennénk, és sokkal átgondoltabban választanánk. Ráadásul a nassolnivalókat is sokkal szívesebben pakoljuk be a kocsiba, ha a farkaséhség veszi át a hatalmat felettünk. 

Kávézás

A kávénak rengeteg pozitív hatása van, legalábbis a jó minőségű kávészemeknek, ha aztán nem dobunk hozzá három szem kockacukrot is. Vagyis a kávé fogyasztása abszolút javasolt, kivéve éhgyomorra. A kávé ugyanis beindítja a sósav termelődését, aminek az lenne a feladata, hogy lebontsa az ételt. Ha éhesen isszuk meg a feketét, azaz nincs étel, amit le tudna bontani, akkor a savak kimarják a gyomrot. 

A kávé beindítja a sósav termelődését, ami üres gyomor esetén a gyomorfalat fogja marniForrás: Thinkstock

Nagy beszélgetés

Az éhség közérzetre gyakorolt hatását valószínűleg már mindenki megtapasztalta, habár különböző mértékben jelentkezik az embereknél: a feszült idegállapot, az ingerültség és a mindjárt lekiabálom a fejedet különböző fokozatai mutatkoznak. Éppen ezért komoly beszélgetéseket semmiképpen nem javasolunk ilyenkor, főleg olyannal, akit nagyon szeretsz, mert ilyen idegállapotban könnyen meg tudod bántani.

Étkezés

Nem, egy percig sem állítjuk, hogy ne egyél, amikor éhes vagy. Valószínűleg már így is túl sokat vártál az étkezéssel. Az viszont fontos, hogy éhesen is tudatosan állj neki az előtted felpúpozott tányérnak. Nemcsak az fenyeget, hogy a túl gyors evés miatt megfekszi a gyomrodat az étel, hanem az is, hogy ezzel egyidejűleg túl sokat is fogsz enni. A gyorsan evők ugyanis olyan tempót diktálnak, hogy az agy sem tud időben reagálni arra, hogy mikor elég. A rendszeres túlevés pedig elhízáshoz vezet.