Bár már itt az ősz, de ha szerencsénk van, lesz néhány olyan hétvége, amikor érdemes kimozdulni akár a természetbe is. Válaszd úti célodul Büköt és környékét, és biztosan nem fogsz csalódni. Ha csodálatos fürdőélményre vágysz, élvezheted a csodatevő bükfürdői termálvizet, ha pedig kirándulnál, akkor is ezernyi látnivaló vár az ország nyugati felében. 

Gyógyulj és regenerálódj Bük-Bükfürdőn!

Bük Vas megye északi részén, a Felső Répcementi kistérségben található. Ami azonnal eszünkbe jut a településről, az a bükfürdői gyógyvíz, amely miatt mind belföldi, mind külföldi turisták is gyakran ellátogatnak ide, Magyarország negyedik legnépszerűbb településére.

A bükfürdői gyógyvíz az, ami miatt mind a belföldi, mind a külföldi turisták is gyakran ellátogatnak a BükkhözForrás: bukfurdo.hu

A "csodatevőként" is emlegetett bükfürdői termálvizek mindegyikének gyógyvízminősítése van. A fürdő komplexumában gyógymasszázsokkal, hidroterápiás kezelésekkel, elektroterápiákkal, lézer- és ultrahang-terápiával, gyógytornákkal, testpakolásokkal, kényeztető, relax- és kombinált masszázsokkal várják az oda érkező pihenni vágyókat télen-nyáron egyaránt. 

A fürdő komplexumában gyógymasszázsokkal és ultrahang-terápiával várják az odaérkező pihenni vágyókatForrás: bukfurdo.hu

Ha itt jársz, nem kell, hogy egész nap fürödj vagy kúrákon, kezeléseken vegyél részt. Mozdulj ki, és fedezd fel a környéket is. A Répcementi tanösvény például szórakoztató és érdekes módja Nyugat-Magyarország, és a Répce-vidék élővilágának megismerésére, amelyet hat interaktív tábla segít.

Ha már itt jársz, megéri kimozdulni is, a Répcementi tanösvény például szórakoztató és érdekes módja Nyugat-Magyarország és a Répce-vidék élővilágának megismeréséreForrás: visitbuk.hu

Nézd meg a büki evangélikus templomot, amelyet 1785-ben építettek, és látogass el a Szent Kelemen-plébániatemplomba is. A  gótikus templom 1408-ban épült, és Bük legrégebbi településrészén található. A település másik látványossága a Felsőbüki Nagy- (Szapáry-) kastély a város legjelentősebb világi műemléképülete, amelyet nemrég újítottak fel. Jelenleg azonban csak kívülről nézheted meg, egyelőre nem látogatható. 

Sétálj Szombathelyen, és fedezd fel a római kori emlékeket!

Ha Bükön szállsz meg, és már mindent láttál a kisvárosban sem kell unatkoznod. Szinte csak egy ugrásnyira - 26 kilométerre - fekszik a fürdővárostól a megyeszékhely, Szombathely. Az ókori Savaria Magyarország egyik legrégibb városa, amelyet a Nyugat királynőjének is neveznek.

Szombathelyet a Nyugat királynőjének is nevezikForrás: Wikipédia

Ha ide utazol, a római kori emlékeket őrző Iseumot mindenképpen nézd meg: ez hazánk ma ismert legfontosabb római kori, keleti eredetű vallási emléke. Szombathely belvárosa egyébként egészen picike, de látnivalókban mégis gazdag. A bensőséges hangulatú Főteret gyorsan bejárhatod, de nem érdemes sietni, hiszen a házak homlokzata, a szobrok mind-mind figyelemre méltóak.

Szombathely Főtere bár nem túl nagy, mégis nagyon hangulatosForrás: Wikipédia

A turisták egyik kedvenc célpontja és a helyiek közkedvelt kirándulóhelye a város szélén fekvő Csónakázótó,  onnan nem messze áll a múzeumfalu, amely tulajdonképpen olyan szabadtéri néprajzi múzeum, amely igyekszik visszaadni a régi falu hangulatát. 

Kőszeg, a környék ékszerdoboza 

A nyugati határszél egyik legszebb kisvárosának történelmi hangulatú barokk belvárosa - túlzás nélkül - mindenkit lenyűgöz. Kőszeg tényleg olyan, mintha meseházikókat tettek volna egymás mellé. A központi Jurisics teret és a várat gyorsan bejárod, de biztosan nem mész el onnan anélkül, hogy ne ülnél le a vendégcsalogatóbbnál vendégcsalogatóbb éttermek, cukrászdák vagy borozók egyikében. 

x

Aki nyitott szemmel járja az utcákat, a házak homlokzatán előbb vagy utóbb észreveszi a szőlőmotívum díszítéseket, kovácsoltvas cégéreket. A Hegyalja úti pincesor jelzi, hogy itt már a történelmi időkben foglalkoztak szőlészettel és borászattal, és ez a mai napig így van. A Kőszegre kirándulók többnyire biztosan betérnek valamelyik pincészetbe egy-két üveg nedűért, a legtöbb helyen pedig helyben kóstolási vagy fogyasztási lehetőség is van. 

A béke szigete, Velem 

Ha nyugalomra, csendre és a természet illatára vágysz, irány Velem. A falucska  főutcáján egy kis patak csordogál, a falu széle pedig egyenesen az erdővel határos.

Szivárvány Velem felettForrás: Wikipédia

A helyi látnivalót, a Szent Vid-templomot is a legkönnyebben Velemből tudod megközelíteni, de arra készülj, hogy egy jó kis erdei túra vár rád!