A könnyek lényegében vízcseppek, amelyek sót, fehérjéket és hormonokat tartalmaznak. Az egyes cseppek azonban mélyebb üzenettel is bírnak, lehetővé téve számunkra, hogy egyetlen szó nélkül kommunikálhassunk, kezdve a csecsemőkortól. Az új kutatási eredmények arra utalnak, hogy a csecsemők számára a könnyek fontosabbak, mint hittük.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük a csecsemő sírásának fontosságát, elsősorban azt kell látnunk, hogy az ember hosszú gyermekkora alatt gyámoltalan, főként csecsemő korában - állítja Ad Vingerhoets könnycseppkutató, a holland Tilburg Egyetem klinikai pszichológia professzora.

,,Az ember hosszú gyermekkora alatt gyámoltalan, főként csecsemő korában"Forrás: Shutterstock

Mivel a babák nem tudnak kontrolláltan mozogni, beszélni, így igényeik kielégítéséhez a hangjukat hívják segítségül, ezzel keltik fel gondozójuk figyelmét. A tudósok ezt egyfajta „akusztikus köldökzsinórnak” nevezik. Ez a hang erőteljes, céljában nem gátolja se a sötétség, se a távolság.

A hangosan síró baba mellett átlagosan 15 percig vagyunk képesek nyugodtan ülni, ezért nagyon motiváltak vagyunk a csecsemő fájdalmának enyhítésére - mondja Randolph Cornelius, a Vassar College pszichológia professzora. Sajnos ez a fajta csecsemő-hatalom visszaüthet. A kutatások kimutatták, hogy a gondozók feszültekké, idegesekké, sértődöttekké válhatnak, ha hosszabb ideig vannak kitéve a baba hangos sírásának.

"A csecsemők hangos sírása bizonyítottan több szülői bántalmazás, visszaélés okaként ismert." – mondja Cornelius.

Ahhoz, hogy jobban megértsék a könnyek jelző erejét, a tudósok nemrég tanulmányozták a csecsemő könnyei és a felnőtt könnyek észlelése közötti különbséget.

A kutatók - talán nem meglepő módon - megállapították, hogy a csecsemőkönnyek a felnőttekével szemben erősebb reakciót váltanak ki.

A kutatók megállapították, hogy a csecsemőkönnyek a felnőttekével szemben erősebb reakciót váltanak kiForrás: Shutterstock

Aktiválják a vizuális feldolgozással és a fájdalomérzettel kapcsolatos agyi régiókat, lehetővé téve így a gondozónak, hogy megértse a gyermek fájdalmát és arra ösztönzözze, hogy megpróbálja feloldani azt.

A tudósok a kísérletben az alanyoknak olyan felnőtt és a csecsemős könnyező képeket mutattak, melyeken egyszer rájuk néztek, egyszer pedig nem. A résztvevők aktívabban reagáltak a feléjük néző könnyes felnőttek képeire, a csecsemősök estén azonban nem volt különbség a kétféle fotó között.

Az embereknek szükségük lehet a személyesebb megközelítésre, ha felnőttekről van szó, de a csecsemőkönnyek esetén nem kell semmiféle plusz. A tudósok azt is megfigyelték, hogy a felnőtt könnyezős képeknél, azok a nők, akiket gyerekkorukban kevesebb törődés ért, kisebb amygdala-aktivitást mutattak, de a csecsemős fotók esetén nem volt kimutatható különbség a többi alany és az ő reakciójuk között.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a csecsemőkönnyek iránti érzékenység mélyen be van ágyazódva - még azokban az emberekben is, akik a saját szüleiktől kevesebb figyelmet kaptak, és a szokásosnál kevésbé voltak érzékenyek a felnőtt könnyekre.

A csecsemőkönnyek iránti érzékenység mélyen be van ágyazódva, még azokban az emberekben is, akik a szokásosnál kevésbé voltak érzékenyek a felnőtt könnyekreForrás: Shutterstock

Ebből arra következtethetünk, hogy evolúciós értelemben a csecsemő könnyekkel kapcsolatos reakcióink nagyon fontosak - mondja Vingerhoets.

Ebben a kísérletben gyermek nélküli nők vettek részt, így további kutatások szükségesek annak felmérésére, hogy a szülők esetén is ugyanez az eredmény mutatkozna-e. Azonban a jelenlegi eredményekből már lehet következtetni arra, hogy a sírás mellett, miért is könnyeznek a csecsemők.

A könnyek megvédhetik a hangosan síró csecsemőt a gondozó agresszív reakciójától, mivel elősegítik az empatikusabb hozzáállást.  

Mindannyian úgy vagyunk kalibrálva, hogy érzékenyek legyünk a sebezhetőség jeleire, és fokozott empátiával, valamint motivációval reagáljunk rá - mondja Cornelius.

,,Mindannyian úgy vagyunk kalibrálva, hogy érzékenyek legyünk a sebezhetőség jeleire, és fokozott empátiával, valamint motivációval reagáljunk rá"Forrás: Shutterstock

Az újszülött csecsemőnek tehát van egy ősi magatartásformája, amellyel első életévében képes önérvényesíteni és navigálni. Mégsem annyira gyámoltalan tehát, mint az elsőre hinnénk.