A „48 órás kihívás" egy igen labilis korosztályt céloz meg, a 14 évnél fiatalabbakat. Döbbenet, hogy számukra szüleik és barátaik érzései sem számítanak, egyszerűen csak gyűjtik az aggódó posztokat és részvétlájkokat. Korábban már írtunk a forró vizes challenge-ről, amely életet is követelt. Ez az új, Nyugat-Európában már népszerű kihívás talán még veszélyesebb.

A kihívás lényege, hogy a lehető leghosszabb időre, de minimum 2 napra vesszen nyomuk a fiataloknak. 

„48 órás kihívás” miatt tűnnek el nyomtalanul a gyerekekForrás: Shutterstock

A challenge-ben részt vevők pontszámokért küzdenek; minden facebookos vagy twitteres, az eltűnésére való felhívás, aggódó üzenet pontot ér. 

Forrás: Thinkstock
Eltűnt, elrabolt gyermekek - Megelőzhető, vagy csak a szerencsén múlik?
Azt hiszed, hogy a te gyermeked nem menne el egy idegennel? – Lehet, hogy tévedsz, ez pedig akár az életébe is kerülhet. Évente több mint 100 gyermek tűnik el nyomtalanul. Elszöktek, elrabolták őket, tragédia áldozatai lettek? Ezekre a kérdésekre csak nagyon ritkán kapunk választ. Mi az, amit szülőként megtehetünk gyermekeink védelmében?

A mostani őrültség kísértetiesen emlékeztet egy 2015-ös kihívásra, amelyben a cél 72 órányi „eltűntnek nyilvánítva" státusz volt. Akkor Észak-Írországban nagy port kavart, amikor a 14 évesnél fiatalabb tinédzserek eltűntek. 55 órával később kerültek elő a barátok, az egyik édesanyja a következőket mondta; 

Attól rettegtem, hogy meghaltak, megerőszakolták, elrabolták vagy megölték őket. De ezeknek a gyerekeknek ez az egész csak ez jó vicc volt." 

Ez azért is nagyon rizikós játék, mivel ahhoz, hogy a szüleik és a barátaik ne találjanak rájuk, olyan búvóhelyet kell választaniuk, amit jó eséllyel senki sem ismer a közvetlen környezetükből. Ezzel pedig kiszolgáltatják magukat. Olyan emberekkel kerülhetnek kapcsolatba, akiknél nem kell attól tartaniuk, hogy betoppan egy ismerősük, felhívják a szüleik, vagy épp ők kérnek segítséget.

A „48 órás kihívásban" részt vevő kiskamaszok számára nem számít szüleik, barátaik aggodalmaForrás: Shutterstock

A rendőrség nyilvántartási rendszerében rögzített adatok alapján a 2016. évben Magyarországon 18 699 kiskorú személy körözését regisztrálták. Miként és mikor lehet bejelenteni egy eltűnt személyt, valamint hogyan is zajlik itthon a keresés? Olvasd el egy szakember véleményét és tanácsait.

Egyes orgánumok állítják, hogy ennek a kihívásnak a híre hamis. Nem is létezik ilyesmi, csak valaki pánikot akar kelteni. Szerintem akár igaz, akár nem, ebben a témában nem lehet elégszer beszélni a gyerekeinkkel. A felelős viselkedés, a másik iránti tisztelet, az, hogy egy tinédzser nem tűnik el órákra, napokra, magától értetődőnek kell lennie. Ehhez pedig újból és újból beszélni kell a veszélyekről, mivel ez a korcsoport jellemzően a társai felé fordul, és őket követi - akár még ilyen, és ehhez hasonló, őrült kihívásokban is.