Azoknak, akik jövőre tervezik otthonuk megújítását, esetleg új ház építésén vagy épp vásárlásán gondolkodnak, hoztunk egy kis segítséget. Nem csupán az állami támogatásokról lesz szó; neves építész is kifejti véleményét, hogy szerinte milyen is egy jó ház.

Az idei új- és használtlakás-piac egyöntetű drágulása után az előrejelzés azt mutatja, hogy 2018-ban már nem fognak jelentősen emelkedni az árak. Sőt! A csok miatti új lakások iránti érdeklődés ilyen jellegű ingatlanok tömegét hozhatja be a piacra, ami némi árcsökkenést is eredményezhet. Érdemes a lakásvásárlás, -felújítás, -bővítés, vagy épp -építés előtt megnézni az összes hitelintézet ajánlatát, valamint számba venni az állami lakáscélú támogatásokat.

Érdemes a lakásvásárlás, -felújítás, -bővítés, vagy épp -építés előtt megnézni az összes hitelintézet ajánlatátForrás: Shutterstock

A kormányzat célja az, hogy minden magyar család – lehetőleg saját – otthonhoz jusson. A gyermeket nevelő családok otthonteremtésének támogatása kiemelt feladat, ezért komoly eredmény, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot már 56 300 család igényelte 153,5 milliárd Ft összegben."  – Nemzetgazdasági Minisztérium 

Az otthonteremtésre, lakásbővítésre és korszerűsítésre felhasználható lakáscélú állami támogatási formái közt szerepel;

  • Kamattámogatott lakáskölcsön – Az adott lakáscélú hitel kamatának egy részét egy ideig az állam átvállalja helyetted.
  • Vissza nem térítendő támogatások – A jogszabályban meghatározott célra igényelheted; az előre meghatározott összeget ezután nem kell visszafizetned. Ilyen például a csok vagy új lakás építése esetén az adó-visszatérítési támogatás.
  • Állami kezességvállalás – Lényegében az állam kezességével lehet lakáskölcsönt felvenni.
  • Lakás-takarékpénztári megtakarítás – Ez gyakorlatilag egy lakáscélú előtakarékosság, amelyet az állam olyan mértékben támogat, amilyen mértékű befizetések érkeznek rá.
Létezik lakáscélú előtakarékosság, amit az állam is támogatForrás: Shutterstock

A pontos részleteiről és feltételeiről ITT olvashatsz bővebben.

Az építkezés mindig sokkal rizikósabb, mint megvenni egy kész házat, és azt itt-ott átalakítani. Ám nem szabad elfelejteni, hogy egy házat csak akkor tudsz valóban az otthonodnak nevezni, ha teljes egészében téged hivatott kiszolgálni, a te igényeidhez lett igazítva.

Bényei István építész úgy véli, hogy egy jó teleklokációval rendelkező ingatlan egy nagyon komoly, értéktartó és értéknövelő befektetés. Ám ez csak akkor igaz, ha az adott ház összeegyeztethető a környezettel. Szerinte például a mediterrán stílusú és rönkházak nem ide valók, épp ezért nem is értékállóak. Fontosnak tartja még továbbá, hogy kihasználjuk azokat a technológiai vívmányokat, amelyek már hazánkban is elérhetőek. 
Az energiatermelő házaké a jövő. Átléptünk már egy határt, nem passzív-, hanem aktívházakat kell tervezni" – mondja.

Passzívházak helyett aktívakat kell tervezni, építeniForrás: Shutterstock

Az aktívház lényege, hogy... 

...több energiát termel, mint amennyit felhasznál, tehát az éves energiamérlege pozitív. Ezt például az ablakokon beáramló napfénnyel, napkollektorral, hőszivattyúval éri el. Szerkezetét tekintve fontos megemlíteni, hogy az energiatermelő ház esetén a lehető legkisebb hővesztésre törekednek; szigetelés, központi szellőztető rendszer... stb. Minden alternatív energiaforrást képes kihasználni az adott évszakhoz, napszakhoz igazítottan.