41 évesen kirobbanó formában van Rákóczi Gabi fitneszedző - Interjú

interjú személyi edző fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rákóczi Gabiról senki sem mondaná meg, hogy 41 éves. Az életmódjának köszönhetően az orvosok is sorra döbbennek meg a kora hallatán, mivel nemcsak a külseje miatt tűnik jóval fiatalabbnak, a testi, szervi egészsége sem ezt az életkort mutatja. Gabival versenyzésről, egészséges étkezésről, motivációról és az életen át tartó tanulásról beszélgettünk.
  • Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal? Miért épp a fitnesszel?

Sokféle sportot kipróbáltam, a mozgás célja inkább az egészségem megőrzése és az esztétikus külső kialakítása volt, mintsem a teljesítmény. Sosem érdekelt, mennyivel tudok többet guggolni, vagy hány kilós kézisúllyal oldalemelek. Mindig is próbáltam egyfajta egyensúlyt megtartani, hiszen a sportot is lehet túlzásba vinni, és az egészség határait feszegetni. Talán azt mondhatom, hogy a fiam megszületése óta, 13 éve lett méginkább fontos a sport az életemben.

Rákóczi Gabi fitneszedző Forrás: Rákóczi Gabi
  • Volt valaha súlyproblémád?

Persze, szerintem ez előbb-utóbb az összes hölgy életében felmerül. Nálam elég hamar jelentkezett, nagyon hízékony típus vagyok. Miután nem szeretem, ha a tükörben nem azt látom, amit szeretnék, így megtanultam irányítani a testem. Pontosan tudom, mikor mit kell ennem ahoz, hogy jó formában maradjak.

  • Milyen versenyeken indultál? Melyik szereplésedre vagy a legbüszkébb?

Nagyon sok kupám van, számtalan versenyen indultam, 20-30-on biztosan. Magyar bajnok vagyok, többszörös abszolút bajnok, Ausztria-kupa-győztes, Arnold Classic-ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes és világbajnoki bronzérmes. Mindegyikre nagyon büszke vagyok, egytől egyig.

  • Hogy néz ki egy heted: mennyit és miket edzel?

Az, hogy mennyit edzem egy héten, mindig változik a munkám és más elfoglaltságaim miatt, de általában 3 edzést csinálok. Már régen nem olyan ez, mint amikor versenyeztem. Egész más típusú edzéseket részesítek előnyben, nem az óriási súlyok mozgatása és az izomkeresztmetszet növelése, hanem sokkal inkább az esztétikus női formák kidolgozása és az egészségem megőrzése, az edzés anti-aging hatása került a fókuszba.

Gabi egy héten háromszor edz Forrás: Rákóczi Gabi
  • Mesélj az étrendedről!

Az étrendnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy formában tartsam magam, és megőrizzem az egészségemet. Egyébként nagyon könnyen elsajátítható bárki számára. Az egyoldalú, határozott ideig tartó divatdiétákban nem hiszek, azt vallom, hogy életmódváltásra van szükség, nem pedig kampányszerűen kell odafigyelnünk arra, mit teszünk a tányérunkra. A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok is szerepelnek a napi menümben, megfelelő arányban elosztva és jól időzítve nem okoznak problémát. Sok halat, tojást, csirkét, avokádót, friss zöldséget és rizst is fogyasztok, sőt ha éppen olyanom van, a pizza és az édesség is belefér, persze ezek nem mindennap. Semmit nem tagadok meg magamtól, ha megkívánom, megeszem, legfeljebb utána kicsit szigorúbb vagyok magammal. Amit viszont soha nem fogyasztok, az az alkohol.

  • Mi a gyenge pontod? Van valami, amit nem szeretsz magadon?

Az éppen aktuális gyenge pontjaimat megerősítem, és azután keresek magamnak újabb gyenge vagy gyengébb pontot. Ez visz előre.

  • Veled is előfordul, hogy nincs kedved edzeni? Ilyenkor hogyan motiválod magad?

Nagyon ritkán. Olyankor egész egyszerűen kihagyom az edzést. Semmi nem történik, ha egy-egy kimarad. Nem vagyok görcsös semmiben, érzésből csinálom vagy éppen nem csinálom a dolgokat.

"Az esztétikus női formák kidolgozása és az egészségem megőrzése, az edzés anti-aging hatása került a fókuszba" Forrás: Rákóczi Gabi
  • Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Jelenleg nőkre specializálódott személyi edzőként dolgozom, humánkineziológus szakember vagyok, és mivel a tanulás mindig is az életem része volt, jelenleg az orvosi egyetemen vagyok hallgató: táplálkozástudományból fogok doktorálni. A táplálkozás és az öregedés összefüggéseit kutatom. Célom és feladatom segíteni azoknak az embereknek, akik nem tudják, hogyan mozogjanak és táplálkozzanak az adott cél érdekében. Mindig boldoggá tesz egy-egy vendégem pozitív visszajelzése: ezért éri meg igazán csinálni.

  • Mit mondanál azoknak, akik a "majd holnap" mentalitásba ragadva nem kezdenek el sportolni?

Szerveink, izmaink, hormon- és idegrendszerünk csak és kizárólag akkor működnek effektíven, ha eleget mozgunk. Nem csupán az esztétika, az egészség kell hogy legyen a cél. A megelőzés minden betegségnél fontos, sőt a legfontosabb! Meg kell találnia mindenkinek a motivációját; egy megfelelő személy, egy szimpatikus mozgásközpont vagy egy kitűzött konkrét cél formájában. E nélkül nem megy!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.