Arcápolási tippek férfiaknak

Forrás: Shutterstock -
férfi szépségápolás arcápolás borotválkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jól ápolt férfi külső ma már nem divathullám! Az egészséges kinézet természetes része, hogy a férfiak is használnak kozmetikumokat, és odafigyelnek az arcápolásra.

Az arcápolás terén nincs nagy különbség a férfi és a nő között, talán csak annyi, hogy a férfiak bőre vastagabb, és több zsírsejtet tartalmaz, ezért később lesz látható az öregedés folyamata. Fontos, hogy az urak is tisztában legyenek a bőrtípusaikkal, hiszen annak megfelelően és az életkorhoz kell kiválasztaniuk a megfelelő kozmetikumokat.

Kozmetikumok vásárlása

Válassz a bőrtípusodnak megfelelő kozmetikumot Forrás: Shutterstock

Érdemes körültekintőnek lenni a vásárláskor, mert vannak olyan összetevők, amik gyulladást idéznek elő, és zsírosabbá teszik a bőrödet. Ilyenek a mentol, borsmenta, eukaliptusz, kámfor és az alkohol. Ha bizonytalan vagy, akkor a vásárlás előtt a kezed belső felére tegyél egy keveset, ha 10 perc elteltével elváltozás, irritáció lép fel, akkor az a kozmetikum neked nem ideális. Az ajánlott összetevők, amik nyugtatják és ápolják bőrödet a méhviasz, a sheavaj, a jojoba, a kókuszolaj, a hialuronsav vagy a hibiszkusz.

Alapvető ápolás

Tisztítsd az arcodat habzó vagy gél állagú, vízzel leöblíthető arctisztítóval Forrás: Shutterstock
  • A pH-egyensúly érdekében reggel és este mosd meg az arcodat kíméletes, habzó vagy gél állagú, vízzel leöblíthető arctisztítóval.
  • Ne feledkezzünk meg a hidratálásról sem, érdemes antioxidánsokban gazdag hidratálókrémet használni. A gél állagú, könnyen felszívódó fluidok nem ragadnak, nem fénylenek, egyből felszívódnak, bőröd egészségesebb, ellenállóbb lesz, valamint hosszú távon a bőröregedés jeleit is csökkentik.
  • Ha zsíros a bőröd, heti rendszerességgel használj pórustisztító maszkot vagy arcradírt, ezek a termékek kíméletesen segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket.
  • A dehidratáltság, a kialvatlanság, a stressz nyomai egyből nyomot hagynak a szemkörnyéken, ezért érdemes koffeines szemkörnyékápolót használni.
  • A nap károsító hatására az elasztin és kollagénrostok gyengülnek, és a bőr rugalmatlanságához vezetnek, ezért érdemes fényvédőt is használni, még ha nem is a napozás a cél.
  • Fontos még egy jó ajakápoló, valamint a kéz ápoltsága érdekében egy kézkrém a tökéletes összképhez.

Borotválkozás

Borotválkozz fürdés után Forrás: Shutterstock
  • A borotválkozás szárazon nagyon igénybe veszi a bőrt, ezért mindig használj szőrkeményítő balzsamot, ha elektromos borotvával tolod.
  • Ha hagyományos borotvát használsz, érdemes a borotválkozást fürdés után kezdeni, hiszen akkora már megpuhul a bőröd is. A borotvakrémet vagy zselét hagyd egy percig dolgozni és csak ezután távolítsd el a borostát. Érdemes utána bőrnyugtató arcvizet vagy after shave balzsamot használni, ami bőrhelyreállító hatóanyagokat tartalmaz.

A szakáll karbantartása

Kétnaponta mosd meg szakálladat Forrás: Shutterstock
  • Ha szőrösen szereted, és divatos szakállad van, akkor tudod, hogy ez is külön ápolást igényel. Amíg nem éri el a kívánt hosszúságot, türelmesnek kell lenni, és addig is gondosan kell ápolni, hogy erősödjön, illetve elkerüld a viszketést és a bőrirritációt.
  • Először is fontos, hogy beszerezz pár megfelelő eszközt: sampont, szakállolajat, szakállnyírót és egy kifejezetten szakállakra szabott fésűt.
  • Érdemes kétnaponta megmosni: tegyél a benedvesített kezedre szakállsampont, és körkörös mozdulatokkal masszírozd be, majd alaposan öblítsd ki. Ezt követően törülközővel szárítsd meg és még nedvesen tedd rá a szakállolajat, aminek rendszeres használatával a szakáll egészségesebbé, kezelhetőbbé és csillogóbbá válik.
  • Masszírozd be az olajat a szakálladba jó alaposan, elegendő 3-4 csepp a kedvenc szakállolajadból, majd jöhet a fésülés. A fésüléstől az olaj eljut a szakáll tövéig, egyenletesen eloszlatja az ápoló hatóanyagokat, és rendezett külsőt biztosít.
  • Formázásnál fontos a szakáll határainak a kijelölése a nyak vonalánál, de ugyanilyen lényeges, hogy a szájra se lógjon rá. Kéthavonta pedig mindenképpen fontos egy frissítő vágás a szép és ápolt szakáll érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.