Nem csak ezen az egy napon kell emlékeztetnünk magunkat arra, hogy a gyermekeknek kötelességeik mellett, jogaik is vannak. A világban gyermekek milliói élnek megfosztva az otthon biztonságától, a tanulás lehetőségétől, vagy épp családon belüli erőszak áldozataként. Ennek megoldása pedig nem különböző társadalmakon múlik. Globális a probléma, és így, megoldása is csak világméretű összefogás révén következhet be.

Ezen a napon, 1959-ben fogadta el az ENSZ Közgyűlése „A gyermeki jogok nyilatkozatát", majd ez szolgált az 1898-ban érvénybe lépő gyermekek jogait védő ENSZ-egyezmény alapjául is, melyet szintén november 20-án írtak alá.

A világban gyermekek milliói élnek megfosztva az otthon biztonságától, a tanulás lehetőségétől, vagy épp családon belüli erőszak áldozatakéntForrás: Shutterstock

A gyermekek jogait magában foglaló egyezmény biztosítja a tagállamaiban élő gyermekek számára az élethez, a családban való nevelkedéshez, az állampolgársághoz és az oktatáshoz való jogokat. Sőt, azt is rögzíti, hogy korára és érettségére való tekintettel, minden gyermek nyilatkozhasson az őt érintő kérdésekben.

A gyermekek jelentik a jövőt

Ezerszer hallottad már ezt, ugye? Lerágott csontnak, unott közhelynek érzed, pedig ez egy tény. Méghozzá egy igen erőteljes tény. Gyakran elfeledkezünk arról, hogy a világ utánunk is létezni fog, és megpróbáljuk egyszerűen csak lepöckölni a vállunkon nehezedő felelősséget. Nem elsősorban a bolygónk élhetősége, hanem az emberi társadalmak működőképessége a tét.

Karácsony közeledtével, mindenki szeretné meglepni gyermekét valami igazán különlegessel: drága játékkal, mobiltelefonnal, márkás ruhával, új laptoppal. Azt érezzük, hogy ezekkel a dolgokkal teljesebb, boldogabb lehet az életük. Abban a világban gondolkodunk így, ahol gyermekeik milliói számára a legnagyobb kincset, a legnagyobb ajándékot a tiszta ivóvíz, vagy épp egy kiadós étkezés jelentené. Rengeteg gyermek számára az lenne az igazi ünnep, ha a szüleik csak egy napig józanok lennének, ha nem kellene elviselniük a megaláztatást, az erőszakot, ha megtapasztalhatnák, mit is jelent az egyenlőség, a tisztelet.

Ez a fajta gyermekjogi szakadék, mely országok között és országokon belül is megfigyelhető, szörnyű és félelmetes.  

Rengeteg gyermek számára az lenne az igazi ünnep, ha a szüleik csak egy napig józanok lennének, ha nem kellene elviselniük a megaláztatást, az erőszakotForrás: Shutterstock

A gyermekek jogai

Szinte hihetetlen, hogy 200 évvel ezelőtt egy 6-7 éves gyermek gyárban dolgozott, és komoly elvárásokat támasztottak irányában. Nagy-Britanniában például, egészen 1833-ig kellett várni arra, hogy a gyárakban betiltsák a 9 év alatti gyermekek alkalmazását.

Csupán az ipari forradalom elején kezdtél el a gyermekeket megkülönböztetni a felnőttektől A gyermekek nevelésében, gondozásába, védelmében és megítélésében történő gyökeres változásra azonban, egészen a 20. század közepéig kellett várni. Ekkor alakultak meg a gyermek – és családvédelmi intézmények. Visszaszorították a csecsemő- és a kisgyermek halandósságot – többek közt a védőoltások elterjedésének köszönhetően. A valóban kötelező iskoláztatás eredménye, hogy drasztikusan csökkent az analfabéták száma.

Forrás: Shutterstock
A jogtudatosság erősítése a gyermekek esetében is fontos
A 12-18 éves gyermekek kivétel nélkül nehéz időszakot élnek meg; az önállósodás, a szüleiktől való elfordulás, a kortárscsoport befolyása, a nemi érés, az iskolai stressz mind megnehezítik a mikrokörnyezetükben és a társadalomban való boldogulásukat. Magyarországon jelenleg több 10 ezer fiatal van a büntetés-végrehajtás intézményrendszerében. Közülük sokan később újból visszakerülnek. Nézd meg, mit lehet ezellen tenni.

A '89-es ENSZ-egyezményt, hazánk 1991-ben emelte be jogrendszerébe, azóta igen komoly törvényeket hoztak, védve és egyben érvényesítve a gyermekek jogait. Az alapvető gyermeki jogok közt szerepel például az egészséges testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődés joga, valamint az ezeket gátló, káros hatásokkal szembeni védelem. De az emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez is joga van törvény szerint egy gyermeknek.

Az emberi méltósága tiszteletben tartásához, minden jellegű bántalmazással -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez is joga van törvény szerint egy gyermeknekForrás: Shutterstock

Ezzel szemben sajnos nap, mint nap hallunk, olvasunk ezek megszegéséről szóló híreket. Az ilyen negatív szülői magatartásokrólkorábban már írtunk. A tendencia azt mutatja, hogy minden következő generációról lehull egy olyan régi nevelési, fegyelmezési szokás, mely szembemegy a gyermekek alapvető jogaival. Azonban a családsegítők és gyermekjóléti központok terheltsége, még mindig igen magas.

Ne nézd hülyének a gyerekeket!

Sokszor hajlamosak a felnőttek egy legyintéssel, vagy „csak" válaszhalmazokkal elintézni a gyermekek érdeklődését, kérdéseit. Amennyiben van joguk megismerni az őket körülvevő világot, legyen lehetőségük is erre. Egy 5 évesnek épp úgy lehet véleménye, mint egy 12, 18 évesnek. Mi formáljuk őket, ha megértéssel és figyelemmel fordulunk feléjük, és nem intézzük el annyival, hogy „mit tudhat ő a világról, még ott lóg a tojáshéj a fenekén", akkor mi szülők, rokonok, pedagógusok is többek lehetünk.

Mi formáljuk őket, ha megértéssel és figyelemmel fordulunk feléjükForrás: Shutterstock

Úgy, ahogy egy gyermek látja a világot, a szépségét és árnyoldalát, nem látja senki. Figyeljenek rájuk, és ne csak felnevelni, mellettük élni próbáljunk, kezeljük őket partnerként, adjuk meg számukra a tiszteletet. Saját életkoruknak megfelelően beszélgessünk velük minél többet.

Forrás: Shutterstock
Tegyél ellene, tegyél érte!

Amennyiben környezetedben bárminemű, gyermekkel szembeni bántalmazást, visszaélést, veszélyeztetést tapasztalsz, úgy lehetőséged nyílik segíteni! Egy gyermek sem érdemli meg, hogy a feltétel nélküli szeretetét, elfogadását és jóhiszeműségét kihasználják, se azt, hogy testi- és érzelmi terrorban kelljen élnie. Tégy ellene, tégy érte! A felelősség közös!


Hívd a rendőrséget (107), vagy keresd fel a körzetes Gyermekjóléti -, Családsegítő Központot.

Az UNICEF Magyarország mai nappal elindította a Gyerekhang-programot. Ezen a napon a lehető legtöbb, felnőttek által „uralt" területen adják át a gyermekek kezébe az irányítást. Kipróbálhatják, milyen a szüleik, tanáraik, példaképeik helyében lenni, valamint a világról, társadalmunkról való gondolataik is nyitott fülekre lelnek.