A régi hagyományos családmodellekben a férfi a fő pénzkereső, a feleség a háztartást irányítja, neveli a gyerekeket és kényezteti a férjét. Ezzel ellentétben, a modern családokban már a teljes egyenrangúságra törekednek, mind a feladatok, mind a jövedelem tekintetében. Vannak azonban olyan régi, akár több évszázados hagyományokra is visszavezethető társadalmak, melyekben a nőké az abszolút hatalom.

Tehuánok – Mexikó

A Tehuántepec környékén élő emberekhez látogatva, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik dimenzióba csöppennénk. Itt ugyanis a nők döntenek mindenről, a férfiak csupán a földeket művelik. Az asszonyok vezetik a háztartást és a piacon kereskednek a terményekkel és egyéb kézműves portékával.

A férfiak, állításuk szerint szívesen adják át a családfő szerepét, bár napjainkban egyre több férj depressziós és alkoholista. A híres festőnő, Frida Kahlo példaképeinek tekintette a tehuáni nőket. Erős és karizmatikus egyéniségük sokak számára jelentett követendő mintát, ám sajnos napjainkban egyre fogy a családot irányító mexikói nők száma. A fiatalok másként akarnak élni.

Tehuán nők döntenek mindenről, a férfiak csupán a földeket művelikForrás: AFP

Bribrik – Costa Rica

Ez a legnagyobb őshonos népcsoport Costa Ricában. Jelenleg körülbelül 11-13 000 bribri lakik Talamanca régió hegyeiben. Kifejezetten elszigetelten, az őserdő mélyén élnek. Kultúrájuk és hagyományaik több évszázadra vezethetők vissza. A nők szerepe itt kiemelkedően fontos. A Bribri-társadalom egy úgynevezett matrilineális klánrendszerre épül, azaz a szerepeket az anya családja határozza meg.

A férfiak és a nők gyakran ugyanazokat a munkákat végzik, de bizonyos szerepek specifikusak. Például, jellemzően csak a nők tarthatnak állatokat, és egyedül ők készíthetik el a különleges alkalmakra használt szent kakaóitalokat is. Ám ami még ennél is fontosabb, hogy csak nő örökölhet.

Készül a különleges alkalmakra használt szent kakaóitalForrás: AFP

Tuaregek – Szahara

Ennek a félnomád népcsoportnak az egyik legalapvetőbb ismertetőjegye, hogy bőrük világosabb az átlag sivatagi népekétől. Ám, mivel ruhájukat indigóval színezik, ami ereszti a színét, bőrüket itt-ott befogja. Ezért is szokták őket kék népnek nevezni. Alapvetően állattartók, de kifejezetten jó érzékük van a kereskedéshez is.

A nők helyzete jóval kedvezőbb, mint más sivatagi törzsek esetében. Szabadon választhatnak maguknak például szexuális partnert, de a válás is elfogadott dolog. Sőt, ha netán erre kerülne sor, akkor a gyerekek automatikusan az anyánál maradhatnak, és melléjük megkapja a sátrat és az összes benne lévő felszerelést is.

Tuareg nők szabadon választhatnak szexuális partnert, és válás esetén őket illeti az összes vagyonForrás: AFP