A csend ereje sokkal áthatóbb, mint gondolnád

Nyugalom gyógyító erő kutatás csend zajszennyezés csendesporszívó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Stressz, kimerültség vagy ötlettelenség ellen is megoldás lehet napi 2 órányi csend. Ezért érdemes beiktatni a mindennapjaidba. 

A csend fogalma minden korosztálynak mást jelent: míg az ember gyerek, nem is tud unalmasabbat elképzelni a csendnél. Ez az álláspont pedig nagyjából a felnőttkorig nem is változik. De vajon mi történik utána?

Tinédzserkorunktól kezdve egyre több feladat, nyomás és stressz nehezedik ránk, amelyeket mindenki másképp rendez magában. Sokan szeretnek ilyenkor magukba zárkózni, hiszen így lehetőség nyílik külső impulzusok nélkül a megoldandó helyzetre fókuszálni.

A sok stressz közepette sokan szeretnek magukba zárkózni, hiszen így lehetőség nyílik külső impulzusok nélkül a megoldandó helyzetre fókuszálni Forrás: Shutterstock

Mások azonban nagy társasággal veszik körbe magukat, ha gyűlnek a gomolyfelhők, hiszen a külső hatások révén elterelődik a figyelem a problémákról. De jó ötleteket a legtöbben mégis akkor tudnak kitalálni, mikor csend és nyugalom veszi őket körül. Ez pedig nem véletlen.

Ugyanis már sok évvel ezelőtt kimondták, hogy zajszennyezés bizony létezik. Sőt, nemcsak hogy létezik, hanem kifejezetten káros is az emberi egészségre. Kimutatták például, hogy a rendszeres csend gyakorlása jó hatással van a kreativitásra. Hiszen ilyenkor nem a külső ingerek feldolgozásával foglalatoskodik az elme, hanem "sajátgyártású" gondolatok, képek és fantáziák kaphatnak teret. Ez szorosan összefügg a mentális állapotunkkal is, ugyanis az elfojtott gondolatok és érzelmek szorongást és stresszt okozhatnak az embernél, pedig ezt a problémát tudatos nyugalmi helyzet kialakításával akár el is kerülhetnénk.

Kimutatták, hogy a zajszennyezés kifejezetten káros az emberi szervezetre Forrás: Shutterstock

Egy 2013-as kutatás szerint a csend segíthet a sejtek regenerálódásában is. Egereken végeztek kísérletet, amely azt vizsgálta, hogy bizonyos hangok milyen hatást gyakorolnak az agyra. Ebből az is kiderült, hogy a napi kb. 2 órányi csend

segíti az agysejtek regenerálódását.

Később arra is rájöttek, hogy a csendet több betegség kezelése során is (pl. depresszió) sikeresen lehet alkalmazni.

Éppen ezért a napi szintű csendet nemcsak azoknak érdemes beiktatni, akik nem bírják a zajt, vagy problémákkal küzdenek, hanem azoknak is, akik szeretnék megőrizni a belső egészségüket. Hiszen megelőzni valamit mindig könnyebb, mint utólag keresni rá a megoldást. A csend pedig egy olyan "preventív orvosság", ami ingyen és bérmentve mindenki számára elérhető, mégis csodákra képes.

Nem csak karácsonykor jobb adni, mint kapni – Adományozás és önkéntes munkahttp://www.life.hu/csalad/20171205-karacsonykor-adni-jo-adomanyozas-es-onkentes-munka.htmlA karácsonyi időszakban nagyobb fókuszt kap az adományozás és az önkénteskedés kérdésköre. Az ünnepek alatt az a láthatatlan társadalmi réteg is nagyobb figyelmet kap, melyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni az év többi részében. Pedig számukra a segítség nem csak decemberben ér kincset. Család--Robert Irwin, a híres krokodilvadász fia, mára díjnyertes fotóssá válthttp://www.life.hu/csalad/20171205-robert-irwin-a-hires-krokodilvadasz-steve-irwin-fia-dijnyertes-fotos.htmlAz ausztrál természetvédőt és természetfilmest, Steve Irwin vad lelke a fiában, Robertben él tovább. A fiú nem rég ünnepelte tizennegyedik születésnapját, és mára már bátran kijelenthetjük, hogy apjához hasonlóan, ő is a természet szerelmese. CsaládOrigoMesélj fejből – Több szempontból is jobb, mintha könyvből tennédhttp://www.life.hu/csalad/20171207-meselj-fejbol-esti-mese-mesekonyv-nelkul.htmlA gyerekek szeretik a visszatérő meséket, mivel ez is egyfajta biztos pont az életükben. Hiába hallották már százszor, ugyanolyan élvezettek hallgatják. Ám van annak valamilyen különleges varázsa, amikor ők választhatnak szereplőt, amikor ők adhatják meg az alapsztorit. A fejből mesélés több szempontból is jobb, és több változata létezik. CsaládOrigoKészülj fel a téli szünetre! - Gyerek- és családlefoglalós ötletekhttp://www.life.hu/csalad/20171208-keszulj-fel-a-teli-szunetre-toltsetek-idot-a-gyerekkel-es-a-csaladdal.htmlA téli szünet az, amit az összes gyerek vár, de a szülők gyakran félnek tőle. Kint hideg van, a gyerkőcöket mégis le kell valahogy foglalni, fárasztani. Persze, a karácsonyra kapott ajándékok ilyenkor nagy slágernek számítanak, mégsem lehet csak ezekre apellálni. Mutatjuk a legjobb ötleteket, melyekhez nem kell feltétlenül kézügyesség. CsaládOrigoHajnali pacsirta és éjjeli bagoly – Előnyök, melyeket érdemes kiaknáznod!http://www.life.hu/csalad/20171205-hajnali-pacsirtak-ejjeli-baglyok-elonyok-melyeket-erdemes-kiaknaznod.htmlMindenki alszik, de te még vagy már ébren vagy? Hidd el, sok ember van ezzel ugyanígy. Nem szabad azonban engeded ezt a plusz időt kárba veszni. Igenis érdemes kihasználnod, hogy neked jut pár plusz óra a napból. Család--Múlt és jelen olvad össze ezeken a csodás ünnepi fotókonhttp://www.life.hu/csalad/galeria/20171208-mult-es-jelen-olvad-ossze-ezeken-a-csodas-unnepi-fotokon-galeria-1.html--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.