Látnivalók Krakkóban: ezek a történelmi város legfontosabb helyszínei

Forrás: Wikipedia/KHRoN -
látnivalók utazás Krakkó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar turisták egyre inkább kedvelt célpontja Krakkó, nem véletlenül: az ódon szépségű városban rengeteg a felfedeznivaló, ráadásul megfizethető célpont akár busszal, akár autóval közelíti meg az ember. Maga a város is tartogat annyi látnivalót, amennyi bőven elég egy hosszú hétvégére, de aki szeretne egy kicsit kimozdulni, az is talál a környéken bőven érdekességeket. Íme, azok a szépséges helyek Krakkóban, melyeket nem érdemes kihagyni, na, meg pár hasznos tipp.

Krakkó közelsége igen népszerű célponttá teszi a várost a magyarok számára, és azoknak is elérhető, akik nem akarnak autóval hosszabb utat vállalni.

Két busztársaság is szervez Budapestről rendszeres járatokat a lengyel történelmi városba Forrás: Shutterstock

Két busztársaság is szervez Budapestről rendszeres járatokat a lengyel történelmi városba,

ráadásul igen jutányos áron. Bármelyikkel is utazzunk, biztos, hogy kényelmes, tiszta, mosdóval felszerelt járművet kapunk. Az internetes foglalás mind a Flixbus, mind a Polskibus esetében elérhető, egyszerű és kényelmes megoldás, utóbbinál azonban nincs magyar nyelvű menü.

Ha a tömegközlekedést választjuk, akkor

érdemes előre gondolkodni, és olyan szálláshelyet foglalni, amely közel van a buszvégállomáshoz.

Innen ugyanis könnyedén megközelíthető akár gyalog is a történelmi városrész, és akkor is szerencsés helyszín, ha ki akarnánk mozdulni Krakkóból. Az első pár napot azonban mindenképpen érdemes a városon belül tölteni! És, hogy mit célszerű megnézni? Íme, azok a látnivalók, amiket nem szabad kihagyni.

Érdemes a buszvégállomsához közel szállást foglalni, onnan ugyanis könnyedén megközelíthető akár gyalog is a történelmi városrész Forrás: Shutterstock

Főtér

Krakkó Főtere gyönyörű és tágas, de szinte mindig rengeteg a turista. Mozgalmas helyszín, körbe éttermekkel, bárokkal, boltokkal, és persze csodás, régi épületekkel:

  • Mária-templom
Mária-templom Forrás: Szakadát Fanni

A 13. században épült csodaszép templomot a 14. században építették át gótikus stílusban. Kívülről is lenyűgöző látványt nyújt, de ha igazán lélegzetelállító élményre vágyunk, akkor muszáj bemennünk. Már csak azért is, mert egyedülálló, fából készült szárnyas oltáráról híres, ami Európa legnagyobbja. A főbejárat csak azok számára nyitott, akik misére mennek, a turistáknak oldalt kell bemenniük belépődíj ellenében.

  • Posztócsarnok
Posztócsarnok Forrás: Szakadát Fanni

Krakkó főterének igazi karakterét a Posztócsarnok adja, nem is lehet nem észrevenni. Az árkádok alatt rengeteg árus kínálja portékáját, itt már az első nap elintézhetjük a vásárfiákat. Emellett a pincét és az emeletet is érdemes megtekinteni, ahol többnyire kiállítások kaptak helyet.

  • A városháza tornya
A vársoháza tornya Forrás: Wikipedia/Pko

Egykor a városháza is a Főtéren állt, de ebből mára csak a magas torony és a pincék maradtak meg. A felső szintjén ma múzeum működik, de már csak azért is érdemes felmenni a tetejébe, mert lenyűgöző kilátásunk nyílik onnan a városra.

Wawel-domb


A tértől nem kell sokat sétálnunk, hogy újabb látnivalóba botoljunk. Nagyjűból 15 percre van a Wawel-domb, ahol szintén sok történelmi épület megtekinthető.

  • Waweli székesegyház
Waweli székesegyház Forrás: Szakadát Fanni

Itt koronázták a lengyel királyokat, és itt van a nyughelyük is, de ide temetik a krakkói püspököket is. A templom téglából és fehér mészkőből épült gótikus épület körbevéve sok, különböző stílusú kápolnával. A belső tere is a gótikus jegyeket viseli jellemzően, bár a változtatások itt is megérződnek. Itt található Szent Szaniszló mauzóleuma.

  • Királyi palota
Királyi palota Forrás: Wikipedia/KHRoN

Rengeteg átépítése esett át a vár: román stílusban épült, de ezt később gótikusra cserélték, Mai formáját azonban a reneszánsz korban érte el egy tűvész után. Nem ez volt azonban az utolsó eset, hogy lángok martalékává vált a palota egy része, az 1595-ben leégett részeket már barokk stílusban építették újjá. Valahogy mégis egységes, magasztos érzést nyújt belépni az épületbe, hogy a díszudvarról ne is beszéljünk. Itt annak idején számos bált, fogadást és vitézi tornát rendeztek.

Kazimierz negyed (zsidó negyed)

A második világháborúig zsidók lakták a negyedet, ma már azonban többnyire csak az épületek őrzik a régi lakók emlékét. A sok ma is romos ház figyelmeztet a szomorú múltra, de a boldog békeidők hangulatát igyekszenek feltámasztani felújításokkal az utóbbi évtizedekben. Rengeteg különleges kávézó, söröző és könyvesbolt működik a negyedben. A filmrajongók számára egyenesen kötelező, hiszen Steven Spielberg a Schindler listája című film számos jelenetét forgatta itt. Aki nem gyalog szeretné megközelíteni a negyedet, az aprócska turistabuszokra is felszállhat a városban, mely a film összes helyszínére elszállítja az érdeklődőket.

A Kazimierz negyed Forrás: Shutterstock

Ízes étkek

Ha a hosszú túrák után megéhezünk, érdemes egy igazán helyi, autentikus étterembe betérnünk, mint amilyen a Morskie Oko. Itt biztosan vendégszerető, barátságos hangulatú fogadtatásban lesz részünk, és garantáltan megnyaljuk mind a 10 ujjunkat. Nem szabad kihagyni a Zur Polski levest, főként, ha zimankósabb időben látgatjuk meg a várost. Ha azonban valaki ódzkodna a helyi ízektől, és még Krakkóban is hazaira vágyik, akkor sem kell kétségbe esni: a Főtértől nem messze magyar éttermet is találhatunk a városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.