Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen nagy ünnepet, mint a karácsony, milyen sokféleképpen lehet megünnepelni. Családonként is eltérhet például az ünnepi menü, az ajándékozási szokás, vagy épp a fa díszítése. Nem nehéz tehát elhinni, hogy a keresztény gyökerű Európától távol, helyenként más értelmezést nyer a karácsony.

Tajvan

Bár nem sok tajvani ember keresztény – a lakosság kb. 5%-a -, mégis, a legtöbb gyermek tudja, hogy ki az a Télapó, sőt, karácsonyi dalokat is ismernek. Ebben az időszakban Tajvan üzletei karácsonyi díszben pompáznak, sok ünnepi kelléket, dekorációt lehet kapni. Sütnek karácsonyi süteményeket, még be is öltöznek Télapónak és Télanyónak.

Tajvanon imádnak télapónak öltözni a gyerekek és a felnőttek isForrás: AFP/Sam Yeh

Zimbabwe

A zimbabweiek számára karácsony napja a templomban kezdődik. Ezután házról házra járnak, meglátogatják rokonaikat, barátaikat. Mindenhol van valami ennivaló és egy kis ajándék is. Ez gyakran egész nap így megy. Az emberek többsége erre az alkalomra kapja vagy készíti egyetlen új ruháját az évben. Mindenki igyekszik, a lehető legjobban kinézni.
Sok ház elé hatalmas hangszórók vannak kitéve; a karácsonyi dalok mellett, mindenféle zene is belengi ekkor az utcákat.

A zimbabwei karácsony hagyományos főétele a rizs csirkével. A csirke ugyanis nagyon drágának számít ebben az országban, ezért sokan, csak ezen az ünnepen élvezhetik.  

Zimbabwe-ben sokan kizárólag karácsonykor kapnak, vesznek vagy készítenek új ruhátForrás: AFP/Desmond Kwande

Fülöp-szigetek

Itt az emberek már szeptemberben elkezdik a karácsonyi ráhangolódást; ekkor már minden üzlet megkapja a saját karácsonyi dekorációját. A formális ünnepségek december 16-án kezdődnek, de még január első vasárnapján sem érnek véget – ekkor tartják a Három Királyok ünnepét.

Meglepő régi magyar karácsonyi szokások

A karácsonyt ma már szépen feldíszített fa és a szentestei töltött káposzta nélkül el se tudjuk képzelni. Ám régen, teljesen másként nézett ki ez az ünnep. Olyan hagyományokat mutatunk, melyeket szinte biztos, hogy nem őrzöl.

A legtöbb filippínó keresztény, az emberek mintegy 80% -a katolikus. Ez az egyetlen ázsiai ország, ahol többségben vannak a keresztények. Épp emiatt ez a legfontosabb ünnep a Fülöp-szigeteken. A karácsonyi szokások a Fülöp-szigeteken a nyugati és a filippínói hagyományok keveréke. A kereszténység az 1500-as években vált ismertté a Fülöp-szigeteken, amikor Portugáliából és Spanyolországból érkező misszionáriusok utaztak erre a területre.

A Fülöp-szigeteken imádják a karácsonyt, több héten keresztül ünneplikForrás: AFP/Ted Aljibe

Ismerik a Télapót és a karácsonyfát, de vannak saját szokásaik is. Ilyen például az a lámpás, melyet bambusz csíkokból és színes papírokból készítenek – ez jelképezi a csillagot, amely a bölcseket vezette. Ez a legnépszerűbb dekoráció az ünnepi időszakban.

Karácsonykor az emberek együtt ünnepelnek a családjukkal, barátaikkal és szomszédaikkal. Az ünnepi menü általában a következőket tartalmazza:lechon (sült disznó), sonka, párolt rizs, gyümölcssaláta, rizzsel készült sütemények (bibingka és puto bumbong) és egyéb édességek, valamint sokféle ital.

A Fülöp-szigeteknek nyolc nagy nyelve van. Itt tehát a Boldog Karácsonyt így is hallhatjuk: „Maligayang Pasko", "Malipayon nga Pascua", "Maayong Pasko", "Maugmang Pasko", "Maabig ya pasko", "Maupay Nga Pasko".

Mali

Mali elsősorban muzulmán ország, de a karácsony hivatalos ünnep. A legtöbb karácsonyi ünnepség a keresztény templomokban zajlik, ahol az emberek Jézus születésére emlékeznek. Nem csak nappal, de éjszaka is tartanak istentiszteletet, valamint gyerekek és nők is „fellépnek" az ünnepségen; énekelnek, bibliai idézeteket mondanak. Karácsonykor a keresztények nyilvános nyilatkozatot tesznek arról, hogy Jézust követik, mely gyakran egyfajta vízbemerítéssel történik. Vannak emberek, akik több mint 30 órát töltenek a templomban a karácsonyi időszakban.

Maliban csak a gazdagok ajándékoznak.

Malin vannak olyan emberek, akik több mint 30 órát töltenek a templomban a karácsonyi időszakbanForrás: Flickr/Jutta B