Múlt héten elárultuk, hogy miért a transzferálás az egyik kedvenc kézműves technikánk, és bemutattuk, hogy működik ez fa és textil alapon. Mivel az üveg transzferálása más fogásokat igényel, ennek most külön cikket szentelünk. Kreatívkodásra fel!

A transzferálás lényege ebben az esetben is ugyanaz: kinyomtatott képeket, feliratokat viszünk át az üveg felületére. Így felcímkézhetünk, azaz felmatricázhatunk konyhai tároló üvegeket, poharakat, akár csak egy születésnapi buli erejéig, de készíthetünk mécsestartót is. 

Matricakészítés házilagForrás: homecrafts.co.uk, thegraphicsfairy.com

Az alap ebben az esetben is a lézernyomtató. Ahogy már írtuk, tintasugaras nyomtatóval nem lehet transzferálni, annak a tintája ugyanis beszívódik a papírba, míg a lézernyomtató a papír felületébe égeti a festékpigmenteket, éppen ezért tudjuk majd egy másik felületre is továbbvinni a kinyomtatott képet. 

Első körben tehát keresd meg, vagy alkosd meg te magad azokat a fekete-fehér, vagy akár színes képeket, feliratokat, díszítőelemeket, amiket használni szeretnél. Ebben az esetben természetesen kisebb képekről lesz szó, mint a fa vagy a textil esetében, hiszen maga a tárgy sem enged akkora játékteret. Fontos tudnivaló, hogy a fára, illetve textilre transzferálással ellentétben most nem kell függőlegesen tükrözni a képet, a papírról ugyanis nem rögtön az üvegre kerül a tinta. 

Forrás: thegraphicsfairy.com

Amikor lézernyomtatóddal kinyomtattad a képet akár papírra, akár műanyag fóliára, papírboltokban kapható széles celluxszal ragaszd le. Maximum akkora képet válassz nyomtatásra, ami megfelel a ragasztószalagod szélességének. A ragasztószalag jól fedje az egész képet, ne maradjanak alatta buborékok. Akár egy spatulával, vagy ahogy az előző cikkben is írtuk, egy kanál gömbölyű oldalával még alaposabban rásimíthatod a celluxot a képedre.

Forrás: thegraphicsfairy.com

Ezután vágd szépen körbe a mintát, ha lehet akkor úgy, hogy pár milliméter maradjon körben, és dobd be így, ahogy van egy tál langyos vízbe, amiben hagyd ázni 1-2 percig. Közben letisztíthatod az üveg felületét, hogy ne legyen koszos vagy ujjnyomatos, ez ugyanis megakadályozná a minta szép felragadását. 

Forrás: thegraphicsfairy.com

Amikor a papír áttetszővé vált, vedd ki a vízből, és nedves ujjal dörzsöld le róla a papírt. Csak dörzsöld, és ne kapard, mert akkor kárt tehetsz a mintában. Ha úgy érzed, nehezen adja magát, korán vehetted ki a vízből: dobd vissza még egy kicsit ázni. Amikor sikerült eltávolítani a papírt, akkor a ragasztószalagon díszelgő képet rakd félre száradni, végül nem maradt más dolgod, mint felragasztani. Az így felmatricázott tárgyakat finoman mosogatni is lehet, de ha meguntuk, akkor eltávolítani is könnyű. 

Forrás: thegraphicsfairy.com