Az anyósra a legtöbben életük megkeserítőjeként tekintenek. Ő az, aki a sztereotípia szerint mindenbe beleszól, megpróbálja saját gyermekét távolról is irányítani, a felé táplált lojalitást a végsőkig kihasználni. Sok friss kapcsolatban és házasságban okoz komoly gondot az anyós viselkedése. Ám most egy olyan szívmelengető történetet hoztunk, melyben a meny és anyós kapcsolata egy életre összefonódott és szorosabb lett, mint azt valaha is hitték volna.

Divat a béranyaság Hollywoodban
Míg korábban az örökbefogadás, addig mostanában a béranyaság terjed a hírességek körében, egyre több hollywoodi híresség lesz ugyanis szülő béranya segítségével. Olvasd el a Life.hu cikkét!

A most 29 éves Kayla Jones és férje Cody boldog házasságban éltek, a tökéletességhez már csak egy kisbaba hiányzott. Ám Kayla, 17 éves korában egy részleges méheltávolító műtéten esett át, így képtelen lett volna kihordani gyermeküket.

Az 50 éves Patty Resecker vállalta el a béranya szerepétForrás: Helms Photography

Mivel a fiatal nő petefészke sértetlen maradt, így béranya segítségével volt esélyük egy biológiailag közös gyermekre. A pár el is kezdett keresgélni, de egyik jelölttel sem sikerült megállapodniuk. Ekkor lépett a színre Kayla 50 éves anyósa. Ő már a pár évvel korábbi esküvőjük után is mosolyogva megjegyezte, hogy lehet, egyszer ő fog nekik ebben segíteni. Ez akkor ugyan csak kedves viccnek indult, de később valósággá vált.

Az orvosok először szkeptikusan álltak az ötlethez. Végül aztán elkezdődtek a tesztek, a különböző kezelések, és Patty 2017 májusában terhes lett a fia és menye gyermekével. 7 hónappal később, császármetszéssel adott életet unokájának, Kross Allen Jones-nak.

Kayla és a gyermekével várandós anyósa pocakjaForrás: Helms Photography
Mit jelent a béranyaság?

A béranyaságnak két verziója lehetséges: mesterséges megtermékenyítés során esik teherbe – ekkor ő lesz a gyermek vér szerinti anyja –, vagy a már korábban megtermékenyített petesejtet ültetik be – ebben az esetben nincs vér szerinti kapcsolata a magzattal. A béranyák felajánlhatják ezt a szolgáltatást, segítséget jószándékból is – ilyenkor megnevezésük dajkanyára változik -, de az esetek többségében ezért anyagi ellenszolgáltatást kérnek.


Béranyára többféle esetben lehet szükség: ilyen ok lehet a női meddőség, vagy a terhesség más egészségügyi akadályoztatása, homoszexuális párkapcsolat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egyszerűen csak gyermeket szeretne egy férfi, de nem talál hozzá megfelelő nőt, mintCristiano Ronaldo.

A legtöbb ember furcsának találja a történetünket – mondta Kayla, aki hiszi, hogy Isten végig velük volt. Patty is hasonlóan érez, és örül, hogy képes volt, ahogy ő fogalmazott ezt az utazást végigcsinálni. A nagymama nagyon büszke a kisunokájára, aki egészséges és nagyon nyugodt baba.

A boldog család a kis Kross AllennelForrás: Kayla Jones

A terhességet megelőző kezelések és maga a várandósság sem volt könnyű az asszony számára, mégis hatalmas csodaként élte meg, hogy segíthetett a fiataloknak. Az immár egygyermekes házaspár ugyan szeretné, ha a jövőben bővülne a családjuk, de már nem zárják ki az örökbefogadást sem.

Az egész családunk csodálatos volt. Anyagilag és érzelmileg is támogattak minket. Egyszerűen imádom a fiúnkat a nagyszülei karjában látni. - nyilatkozta Kayla a Bored Panda-nak.

A pillanat, amikor Patty megtudja, hogy sikeres volt a beültetés:

Magyarországon a béranyaság nem büntetőjogi kategória, de a beültetés, ebben az esetben törvényesen nem végezhető el. Továbbá: minden esetben azt a személyt kell édesanyának tekinteni, aki a gyermeket szülte. Több környező és távolabbi országban is elfogadott – bár igen drága – a béranyaság, de Monika történetéből is jól látszik, hogy bizony itthon komoly akadályokba ütköznek azok, akik így válnak szülővé.

"Az Európa Tanács 2016-ban véglegesen elutasította az ún. béranyaság gyakorlatát 16 nem és 15 igen szavazattal. Az Európa Tanács társadalmi ügyek bizottsága március 15-én, kedden elvetette Petra de Sutter belga képviselőnő javaslatát, aki azt kérte a 47 tagország kormányától, hogy folytassák az utat a béranyaság nemzetközi szabályozása terén."