Egy béranyaság megható története: saját unokájának adott életet; fotók

Forrás: Kayla Jones -
nagymama unoka béranyaság mesterséges megtermékenyítés újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az anyósra a legtöbben életük megkeserítőjeként tekintenek. Ő az, aki a sztereotípia szerint mindenbe beleszól, megpróbálja saját gyermekét távolról is irányítani, a felé táplált lojalitást a végsőkig kihasználni. Sok friss kapcsolatban és házasságban okoz komoly gondot az anyós viselkedése. Ám most egy olyan szívmelengető történetet hoztunk, melyben a meny és anyós kapcsolata egy életre összefonódott és szorosabb lett, mint azt valaha is hitték volna.

Divat a béranyaság Hollywoodban

Míg korábban az örökbefogadás, addig mostanában a béranyaság terjed a hírességek körében, egyre több hollywoodi híresség lesz ugyanis szülő béranya segítségével. Olvasd el a Life.hu cikkét!

A most 29 éves Kayla Jones és férje Cody boldog házasságban éltek, a tökéletességhez már csak egy kisbaba hiányzott.

Ám Kayla, 17 éves korában egy részleges méheltávolító műtéten esett át, így képtelen lett volna kihordani gyermeküket.

Az 50 éves Patty Resecker vállalta el a béranya szerepét Forrás: Helms Photography

Mivel a fiatal nő petefészke sértetlen maradt, így béranya segítségével volt esélyük egy biológiailag közös gyermekre. A pár el is kezdett keresgélni, de egyik jelölttel sem sikerült megállapodniuk. Ekkor lépett a színre Kayla 50 éves anyósa. Ő már a pár évvel korábbi esküvőjük után is mosolyogva megjegyezte, hogy lehet, egyszer ő fog nekik ebben segíteni. Ez akkor ugyan csak kedves viccnek indult, de később valósággá vált.

Az orvosok először szkeptikusan álltak az ötlethez. Végül aztán elkezdődtek a tesztek, a különböző kezelések, és Patty 2017 májusában terhes lett a fia és menye gyermekével. 7 hónappal később, császármetszéssel adott életet unokájának, Kross Allen Jones-nak.

Kayla és a gyermekével várandós anyósa pocakja Forrás: Helms Photography

Mit jelent a béranyaság?

A béranyaságnak két verziója lehetséges: mesterséges megtermékenyítés során esik teherbe – ekkor ő lesz a gyermek vér szerinti anyja –, vagy a már korábban megtermékenyített petesejtet ültetik be – ebben az esetben nincs vér szerinti kapcsolata a magzattal. A béranyák felajánlhatják ezt a szolgáltatást, segítséget jószándékból is – ilyenkor megnevezésük dajkanyára változik -, de az esetek többségében ezért anyagi ellenszolgáltatást kérnek.


Béranyára többféle esetben lehet szükség: ilyen ok lehet a női meddőség, vagy a terhesség más egészségügyi akadályoztatása, homoszexuális párkapcsolat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egyszerűen csak gyermeket szeretne egy férfi, de nem talál hozzá megfelelő nőt, mintCristiano Ronaldo.

A boldog család a kis Kross Allennel Forrás: Kayla Jones

A terhességet megelőző kezelések és maga a várandósság sem volt könnyű az asszony számára, mégis hatalmas csodaként élte meg, hogy segíthetett a fiataloknak. Az immár egygyermekes házaspár ugyan szeretné, ha a jövőben bővülne a családjuk, de már nem zárják ki az örökbefogadást sem.

A pillanat, amikor Patty megtudja, hogy sikeres volt a beültetés:

Magyarországon a béranyaság nem büntetőjogi kategória, de a beültetés, ebben az esetben törvényesen nem végezhető el.

Továbbá: minden esetben azt a személyt kell édesanyának tekinteni, aki a gyermeket szülte. Több környező és távolabbi országban is elfogadott – bár igen drága – a béranyaság, de Monika történetéből is jól látszik, hogy bizony itthon komoly akadályokba ütköznek azok, akik így válnak szülővé.

"Az Európa Tanács 2016-ban véglegesen elutasította az ún. béranyaság gyakorlatát 16 nem és 15 igen szavazattal. Az Európa Tanács társadalmi ügyek bizottsága március 15-én, kedden elvetette Petra de Sutter belga képviselőnő javaslatát, aki azt kérte a 47 tagország kormányától, hogy folytassák az utat a béranyaság nemzetközi szabályozása terén."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.