Utálod az edzőtermeket? Simon Szimonetta aerobic prezenter erre is tudja a megoldást!

Forrás: Facebook/Simon Szimonetta -
boost training egészséges életmód BioTechUSA2018 sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Simon Szimonettával korábban már beszélgettünk zsírgyilkos edzésmódszeréről, a Boost Trainingről, mosz viszont az otthoni edzésről, annak esetleges nehézségeiről, előnyeiről, a szükséges eszközökről, és kedvenc gyakorlatairól kérdeztük. 
  • Mik az otthoni edzés szabályai?

Kezdőknek heti 3 alkalommal egész testet átmozgató könnyebb edzést szoktam javasolni, haladók 4-5 alkalommal is edzhetnek, az ideális időtartam pedig 60 perc. Nagyon fontos, hogy mindig bemelegítéssel kezdjünk, 8-10 percen keresztül általános bemelegítéssel mozgassuk át az izomcsoportokat, ezzel felkészítve a szervezetünket a terhelésre. A végén pedig alapos nyújtással zárjunk, ennek időtartama természetesen egyén- és izomcsoport függő, de 5-10 perc nyújtás minden edzés után elengedhetetlen. Az otthoni edzést az edzőtermi edzéshez hasonlóan nyugodtan testrészekre is bonthatjuk. Heti 3 alkalom esetében ez jelenthet egy alsótest, egy felsőtest és egy kardióedzést, illetve mindegyik végén dolgozzunk hasra is (pl. plank könnyített verzióban, hasprés, stb.). A fejlődés érdekében az alap edzéstervünket folyamatosan változtassuk, például beiktathatunk kisebb kézisúlyzókat, növelhetjük az ismétlésszámot. A megfelelő edzésterv kialakításában kérjük szakember segítségét, vagy kövessünk olyan edzésvideókat, ahol szakszerűen elmagyarázzák a gyakorlatok helyes kivitelezését. Táplálékkiegészítők – például testsúlykontroll-formulák – rendszeres használatával pedig hatékonyabbá tehetjük az edzéseinket.

Forrás: Facebook/Simon Szimonetta
  • Az otthoni edzésnek mi a legnagyobb előnye?

Nem veszítünk időt az utazással, hiszen nem kell elmennünk sehová. Nem kerül pénzbe és gyerek mellett is tudjuk csinálni. Nem kell várni a gépekre, ami egy konditeremben bizony sokszor jelent problémát. Az otthoni edzés különösen jó lehet azoknak, akik nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek, ebből adódóan nem szívesen sportolnak egy olyan közösségben, ahol kidolgozott testű emberek veszik körül őket.

  • Milyen eszközöket érdemes beszerezni?

Kisebb kézisúlyzót, akár több méretben is, 4 kg-ig bezárólag, gumiszalagot, gumikötelet, soft és fit ball-t, bokasúlyokat, TRX kötelet, kettlebellt, esetleg step padot. Ha már vannak otthon eszközeink, akkor érdemes kifejezetten azokhoz igazítani az edzéstervünket.

  • Lehetséges egyáltalán az otthoni izomépítés, ahol nem állnak rendelkezésre profi gépek?

Izomépítés és izomépítés között van különbség. Izomtömeget inkább az edzőteremben építsünk, ehhez ugyanis szükség van a konditermi gépekre. Különösen igaz ez a fitneszversenyzőkre, még a bikini fitnesz kategóriára is, ami a női testépítés legalsó fokozata. Átlagemberek esetében azonban általában egy egészségesen zsírmentes, nőies forma a cél, ezt otthon is el tudjuk érni.

Ha már vannak otthon eszközeink, akkor érdemes kifejezetten azokhoz igazítani az edzéstervünket Forrás: Facebook/Simon Szimonetta
  • Mik az otthoni edzés esetleges hátrányai?

Mivel nincs mellettünk felügyelet, így nincs senki, aki kijavíthatna bennünket, amennyiben nem helyesen végzünk egy gyakorlatot, illetve hajlamosak lehetünk arra, hogy ugyanazt az edzéstervet követjük, és a gyakorlatokból kiválogatjuk a kedvenceinket. Szintén a kontroll hiánya miatt el is bliccelhetünk egy-egy edzést.

  • A konditermes edzés egyik előnye, hogy motivált társaság vesz körbe. Otthon hogyan őrizzük meg a motivációnkat?

Motivációt elsősorban az ad, ha az ember kitűz egy célt, és azért dolgozik minden nap, hogy azt elérje. Nincs is annál motiválóbb, mint amikor kézzel fogható, szemmel látható az eredmény. Ehhez nem feltétlenül van szükség társakra.

  • A saját magad által kifejlesztett Boost Training csoportos mozgásforma mellett egy otthoni edzésprogramot is felépítettél. Ez hogyan néz ki, miben tudsz segíteni azoknak, akik otthon szeretnének sportolni?

Komplett életmódváltó csomagokat dolgoztam ki. Olyan módszert javaslok, ami nem egy drasztikus „csodadiéta", hanem a hosszú távon is fenntartható, kiegyensúlyozott, vitaminokban és tápanyagokban gazdag étkezésre épít. Az alap a változatos étrend, ezt tökéletesíthetjük táplálékkiegészítőkkel. Fehérjebevitelünk jellemzően nem elegendő, így érdemes fehérjeturmixot, proteinszeletet beiktatnunk az étrendünkbe. A fehérjén kívül az aminosavak is fontos szerepet játszanak az izomépítésben, izommegtartásban. Multivitamin és egyéb vitaminkészítményeket rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás mellett is ajánlott fogyasztani, hogy tényleg meglegyen a szükséges napi mennyiség. A vendégek a személyre szabott étrend mellett személyre szabott edzéstervet is kapnak, ehhez videós segédanyag is jár, amiben megmutatom a gyakorlatok helyes kivitelezését. Jellemzően hölgyek keresnek meg, akik fogyni szeretnének, és nemcsak Magyarországról, külföldről is kérik a segítségemet.

  • Vannak kedvenc, otthon végezhető gyakorlataid, amiket mindenkinek ajánlasz?

Nagyon szeretem a kitöréseket, guggolásokat, burpee-ket, plank-okat, de a nagy kedvenceim a fekvőtámaszok különböző verziói.

  • A tavalyi nagysikerű Boost Training road show-nak idén is lesz folytatása?

Szponzorcégemmel, a BioTechUSA-val tavaly hat nagyobb városba látogattunk el, mindenhol telt házzal vártak, több helyen sokszoros túljelentkezés volt. Volt, aki ötven kilométert utazott, hogy velem tornázzon. Fantasztikus élmény volt mindegyik edzés, nagyon szerettem. A nagy sikerre való tekintettel ezt a roadshow-t idén tavasszal folytatjuk, ezúttal tíz helyszínre megyünk el, a helyszíneket pedig közönségszavazás alapján választjuk ki.

Mélyhűtött ételek, amiket mindig tarts otthonhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180319-melyhutott-etelek-amiket-mindig-tarts-otthon.htmlAz egészséges életmód híveinek sem mindig van ideje nagy főzőcskézést csapni. Éppen ezért nem rossz, ha fel van töltve a mélyhűtő, amiből egyszerűen elő lehet kapni néhány összetevőt, vagy akár a komplett vacsorát. Ez Zsír!OrigoJane Fonda a legdögösebb 80 éves: ez a titka!http://www.life.hu/ez-zsir/20180308-jane-fonda-80-evesen-is-bombaformaban-van.htmlA vasárnap megrendezett 90. Oscar-gálán nagy feltűnést keltett Jane Fonda, aki egy fehér, testre simuló Balmain ruhában vonult fel a vörös szőnyegen. Kétségtelen, hogy a színésznő a legdögösebb 80 éves, akit valaha is láttunk! Ez Zsír!--Különc maratonfutók: extrém hideg, magassarkú és rinocérosz jelmezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180228-a-legfurcsabb-maratonfutok.htmlA maratonfutás önmagában is kihívás, de ha az ember még extrém körülményeket is választ, vagy éppen egy 10 kilós rinocérosz jelmezben akar futni, akkor még inkább megnehezíti a dolgát. Következzen most 6 különc és különleges maratonfutó! Ez Zsír!--Művészetté emelte a tojássütést: az Instagram sztárja letthttp://www.life.hu/ez-zsir/20180221-a-tojas-muveszi-elkeszitese.htmlA mexikói származású Michele Baldini művészi magaslatokba emelte a tojássütést. Hihetetlen alkotásait Instagram-oldalán, a the_eggshibit nevű profilon posztolja közel 30 ezer követőjének. Ez Zsír!OrigoEzért híznak el az élsportolók a pályafutásuk befejeztévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180221-elsportolok-akik-durvan-meghiztak.htmlRengeteg olyan sportolóról hallottunk az elmúlt években, akik pályafutások befejeztével durván meghíztak. Néhány éve még legjobb formájukban, csillogó éremmel a nyakukban láttuk őket, aztán jöttek a sokkoló fotók arról, hogy mennyire elhagyták magukat, és hány kilót szedtek fel. Pedig jól belegondolva, ez nem is olyan meglepő. Eláruljuk, miért. Ez Zsír!--Ezek az Instagram legmenőbb ételei: az édességek és az egészséges fogások a befutókhttp://www.life.hu/ez-zsir/20180312-ezek-az-instagram-legmenobb-etelei.htmlMilyen étkezési szokásokról árulkodik az Instagram? Ha azt nem is tudhatjuk meg a közösségi médiából, hogy milyen ételt fogyasztunk a legszívesebben, azt mindenképpen felfedi, hogy melyek a legmenőbbnek, leginkább posztolhatónak tartott fogások. Ezek következnek! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.