A cement remekül használható a hétköznapi emberek számára is: nem kell keverőgépet bérelned, se speciális felszerelést venned ahhoz, hogy ezzel a szuper anyaggal dolgozz. Ma a kerttervezéssel fogunk foglakozni, hiszen egyre jobb lesz az idő, hamarosan indul a kertszezon.

Mi is az a cement?

A cement összetört és kiégetett agyag, valamint mészkő egyvelege, vízzel vegyítve lesz felhasználható állagú és ennek köszönhetően is köt meg. Nagyon sok féle változata ismert, attól függően, hogy milyen felhasználásra szánják. A legelterjedtebb a szürke és a fehér cement. A legegyszerűbb, ha az építőanyag áruházban, az eladó segítségét kéred. A cement egyébként a beton egyik fontos alkotóeleme is - sóder és víz hozzáadásával.

Cement és növények

A cementből remek rusztikus hatású kaspókat, virágcserepeket lehet készíteni. Öntsd a cementet egy nagyobb formába, majd a tetejébe nyomj egy kisebbet. Így tudod kialakítani a virágföldnek való helyet. Száradás után már csak ki kell venned a formából, és kész is.

Forrás: gardentherapy.ca

Konzerváld a fát  

A kertben épp kivágni készülsz egy fát? Netán vennél egy szép nagy rönköt? Állítsd be cementbe, vagy épp betonba, és máris remekül használhatod például kerti hangulatvilágításhoz.

Forrás: blog.homedepot.com

Készíts járólapokat  

A kerti kisösvények mindig nagyon hangulatosak, de miért vennél készen, ha otthon, akár gyerekekkel együtt te is elkészítheted?

A járólapokat különböző formákban is elkészítheted - melyekből aztán óvatosan kifeszíted a kész cement tömböt és oda teszed a kertben, ahová csak akarod - de a tökéletes vízszintben lévő, növényzettől megtisztított földre is kiöntheted a keveréket – ekkor sablont kell használnod. A saját járólap elkészítése azért is remek ötlet, mivel kövek, törött üveg, csempe, falevél, csigák felhasználásával egyedit alkothatsz. A gyerekek akár a kezüket is belenyomhatják, vagy egy bot segítségével írhatnak is bele.

Forrás: homeiswheretheyloveyou.com, intimateweddings.com

A cement felhasználásának csak a kreativitásod szabhat határt. Kísérletezz és újítsd meg a kertedet, hogy a remek tavaszi időt már kényelmesen és dizájnosan várhasd.