5 hiba, amit a csempe kiválasztásánál elkövethetsz

Forrás: Zalakerámia -
fürdőszoba zalakerámia2018 falburkolat csempe hideg burkolat konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg csodaszép csempével díszített helyiségről találhatsz képet az interneten, de csak ezek alapján, nagyon nehéz a saját lakásodban is elérned azt a hatást, amit szeretnél, amit megálmodtál. Számtalan dologtól függ, hogy milyen hideg falburkolat lesz számodra a megfelelő. Amikor csempevásárlásra adod a fejed, tedd fel magadnak az alábbi 5 kérdést, és pontosan írd le rájuk a választ. Segítünk, hogy ne kelljen megbánnod és visszavinned a meggondolatlanul megvásárolt csempét.

1. Hová kerül a csempe?

Nem mindegy, hogy a konyhába, vagy a fürdőbe kerül-e csempe, ahogy az sem, hogy az adott helyiség mekkora, mennyire világos, milyen a világítástechnikája. Egy 4 négyzetméteres, ablaktalan fürdőbe nem érdemes sötét színű darabokat választani, hiszen ezek optikailag szűkítik a teret. Ugyanakkor a konyhába, főként a tűzhely környékére érdemes olyan csempét választani, amelyek könnyedén tisztíthatók.

A világos csempék optikailag tágítják a teret Forrás: Zalakerámia

2. Mekkora csempe a megfelelő?

Akkor, amikor nagy egybefüggő felületet kell burkolni, érdemesebb nagyobb csempét választani, mivel ezzel könnyebb számolni, dolgozni – tehát gyorsabban felkerül. Azt sem szabad elfelejteni, hogy adott esetben pontosabban el lehet vágni, tehát kevesebb kerül a selejtek közé. Kisebb csempéket oda érdemes tervezni, ahol komoly esztétikai szerephez jut a falburkolat. Ezek mellett érdemes figyelembe venni például azt is, hogy a nagy csempék segítségével a kis teret tágasabbnak fogod érezni, a mozaikcsempékkel pedig játékossá teheted a nagy falfelületet.

A kisebb méretű csempéknek esztétikai szerepük van Forrás: Zalakerámia

3. Mintás vagy egyszínű legyen a csempe?

Dekorcsempékkel és díszcsíkokkal remekül fel lehet dobni egy egyszerű falburkolatot is. A mintás elemektől függ, hogy finom, vagy épp merész lesz-e az összhatás. Ugyanakkor van az a helyiség, az a falrész, ahol kimondottan jól mutat, ha minden eleme mintás. Próbálj kilépni a fehér, a semleges színű és a márvány mintás csempék világából, és nyiss az izgalmas árnyalatok felé, ne félj hangsúlyozni a falakat.

4. Fuga

Ma már egyáltalán nem meglepő, ha eltérsz a hagyományos fehér fugától, és színeset használsz. Azonban érdemes a csempe alapszínével, mintájával harmonizálót választani. Sajnos, nagyon el lehet rontani egy igényes csempedesignt a rosszul megválasztott fugával. A fehér csempéhez például különösen jól mutatnak az élénkebb színű fugák, de ez csak akkor igaz, ha egy, a helyiségen belül uralkodó szín árnyalatát tükrözi vissza.

Válassz a a csempe alapszínével, mintájával harmonizáló fugát! Forrás: Zalakerámia

5. Milyen környezetbe fog kerülni a csempe?

A bútorok, kiegészítők színe, formája és anyaga mellett, az elrendezés is befolyásolja azt, hogy milyen csempe illik bele az adott helyiség atmoszférájába. Érdemes nemcsak a csempét, hanem a teljes összhatást nézni. Hiába szerettél bele, nem érdemes egy meleg színű, fa-, bambuszbútorokkal működő fürdőbe például kékes, óceánt idéző csempét választani, ahogy egy modern, fémekkel díszített konyhában sem fog érvényesülni egy vintage stílusú falburkolat.

Látszik tehát, hogy nem szabad az aktuális trend, vagy épp egy szép fotó alapján meghoznod a döntésedet, hiszen a csempét mindig hosszú távra választod. Hozzád közelálló, a fenti szempontokat átgondolva érdemes kiválaszd a Te otthonodba illő hideg falburkolatot.

„Eladó tükör” – Elrettentő példák arra, hogy miként ne hirdesd meg: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180405-elado-tukor-elrettento-peldak-arra-hogy-mikent-ne-hirdesd-meg-fotok.htmlA tükör előtti szelfik nem különösebben érdekesek, de mi a helyzet akkor, ha csak a tükröt akarjuk lefotózni? Az eladni kívánt portékáról, ugyebár kellene egy szuper képet lőni, de a tükröződő felület a legtöbb emberen kifog. A Bright Side gyűjteményéből válogattunk, melyeken erre a kemény problémára zseniálisabbnál zseniálisabb megvalósításokat láthatunk. OtthonOrigoAz „okos” kert bárki számára elérhető – LED fénnyel világító kerti bútorokhttp://www.life.hu/otthon/20180405-az-okos-kert-barki-szamara-elerheto-led-fennyel-vilagito-kerti-butorok.htmlAz idei év abszolút slágerei az „okos" kerti bútorok és kiegészítők. A LED fénnyel működő fotelek, székek, vázák és egyéb kiegészítők többsége távirányítóval működik – így például a színüket is meg lehet változtatni. Már itthon is elérhetőek. Ne habozz hát, ha valami igazán különlegesre vágysz! OtthonOrigoFilléres és gyors lakásfelújítási tippek – A csodálatos öntapadós tapétahttp://www.life.hu/otthon/20180404-filleres-es-gyors-lakasfelujitasi-tippek-ontapados-tapeta.htmlMíg régen alig pár fajtát lehetett csupán kapni, és azok mintája is elcsépelt, unalmas és kimondottan „gagyi” volt, ma már közel végtelen anyagú és mintájú öntapadós tapéta közül választhatsz. OtthonOrigoCsodáld meg a 2018-as burkolattrendet a konyhábanhttp://www.life.hu/otthon/20180403-ilyen-a-2018-as-burkolat-trend-a-konyhaban.htmlIdén szeretnéd átalakítani, újra megálmodni a konyhádat? Nos, a legjobb helyen jársz ahhoz, hogy megtudd, melyek lesznek 2018 legtrendibb konyhaburkolatai. OtthonOrigoÁlomotthonok – Egy végtelen panorámás, modern üvegpalota: videóhttp://www.life.hu/otthon/20180321-alomotthonok-egy-vegtelen-panoramas-modern-luxus-uvegpalota-miami.htmlEzt a lenyűgöző és hatalmas házat a La Gorce-szigeten találjuk. A Biscayne-öbölre nyíló kilátás, egészen Miami belvárosáig azonban semmi ahhoz a mérhetetlen luxushoz képest, amivel ez az álomotthon kecsegtet. Tarts velünk, és lépj be! OtthonOrigoÍgy állj hozzá a tavaszi nagytakarításhoz - Tippek, tanácsokhttp://www.life.hu/otthon/20180311-tavaszi-nagytakaritas-tippek-otletek-otthon.htmlNapsütés, madárcsicsergés, 10-15 fok... Ez nem jelenthet mást, mint a tavasz beköszöntét. Juhé, mondhatnád, de ekkor feleszmélsz: a jó idővel együtt, a tavaszi nagytakarítás ideje is elérkezett. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.