Egy szép kerítés nem csupán a kert, de az egész ház éke is lehet. Ámbár nem mindenkinek van elég ideje, pénze, vagy épp kedve egy komolyabb kerítés építésére, a szomszédokat és az utca népét ugyanakkor a legtöbben szeretnénk kizárni. Mit tehet ilyenkor az ember? Kerítéstakarót, átlátásgátlót vesz.

Amit a leggyakrabban alkalmaznak a háztulajdonosok, azok a csodaszép tuják, futónövények. Előbbire azonban várni kell, míg megnő, és a karbantartása is túlmutat egy hobbikertészen – persze lehet „felnőtt" tujákat is venni, de az nem olcsó mulattság. Utóbbi pedig a hidegebb időben szinte semmit sem takar el a kíváncsi szemek elől, és a növekedésre itt is várni kell.

A legköltséghatékonyabb megoldásként a különböző hálók állnak a kerítések rendelkezésére. Ezekből van sűrűszövésű és mintás is. Rögzítésük egyszerű, de sok esetben csalódást okoznak, mivel nem biztosítanak teljes átlátszhatatlanságot. Ugyanakkor egy egyszerű drótkerítés megújítására tökéletesen alkalmasak.

Havana árnyékoló hálóForrás: digitalbau.hu

A kertbe azonban a természetes anyagú kerítéstakarók, belátásgátlók adják meg a legjobb érzést. Ezek készülhetnek bambuszból, fűzből, nádból. Egy kisebb felületen is jól mutatnak, és szépen illeszkednek a fák, valamint a növények környezetébe. Rögzítésüket bízhatjuk szakemberekre, de ha barkácsvénával vagy megáldva, neked is menni fog. Fontos, hogy ezek komoly súlyt képviselnek, főként nagy felületen alkalmazva, így laza kerítésre nem érdemes feltenni.

Persze lehet kapni műanyag, színes, vagy épp nádhatású átlátásgátlót is, amik szintén szépen mutatnak, hiszen a kidolgozásuk igen igényes.

1. Rattan kerítés - takaró kertibutorweb.hu, 2. Szalma és bambusz térelválasztó - kert-kertito.hu, 3. Műanyag nád - Nortene, 4. Fűzfa térelválasztó - gardematic.huForrás: Life.hu

A mi kedvencünk azonban a műsövény. Ma már az élőnövényekhez megtévesztésig hasonlóakat is lehet találni. Remekül takarnak, kiválóan mutatnak a kertben és szinte örökre szólnak.

Greenstar zöld műsövényForrás: belatasgatlo.hu, Shutterstock

Legyen szó kicsi, netán hatalmas, vagy épp angol, francia vidéki, barokk, minimál stílusú kertről, a kerítéstakarók remek megoldásnak bizonyulnak, ha illeszkednek a meglévő kültéri designhoz.