kerítés takaró kerítés belátásgátló tippek kert kertrendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy szép kerítés nem csupán a kert, de az egész ház éke is lehet. Ámbár nem mindenkinek van elég ideje, pénze, vagy épp kedve egy komolyabb kerítés építésére, a szomszédokat és az utca népét ugyanakkor a legtöbben szeretnénk kizárni. Mit tehet ilyenkor az ember? Kerítéstakarót, átlátásgátlót vesz.

Amit a leggyakrabban alkalmaznak a háztulajdonosok, azok a csodaszép tuják, futónövények. Előbbire azonban várni kell, míg megnő, és a karbantartása is túlmutat egy hobbikertészen – persze lehet „felnőtt" tujákat is venni, de az nem olcsó mulattság. Utóbbi pedig a hidegebb időben szinte semmit sem takar el a kíváncsi szemek elől, és a növekedésre itt is várni kell.

A legköltséghatékonyabb megoldásként a különböző hálók állnak a kerítések rendelkezésére. Ezekből van sűrűszövésű és mintás is. Rögzítésük egyszerű, de sok esetben csalódást okoznak, mivel nem biztosítanak teljes átlátszhatatlanságot. Ugyanakkor egy egyszerű drótkerítés megújítására tökéletesen alkalmasak.

Havana árnyékoló háló Forrás: digitalbau.hu

A kertbe azonban a természetes anyagú kerítéstakarók, belátásgátlók adják meg a legjobb érzést. Ezek készülhetnek bambuszból, fűzből, nádból. Egy kisebb felületen is jól mutatnak, és szépen illeszkednek a fák, valamint a növények környezetébe. Rögzítésüket bízhatjuk szakemberekre, de ha barkácsvénával vagy megáldva, neked is menni fog. Fontos, hogy ezek komoly súlyt képviselnek, főként nagy felületen alkalmazva, így laza kerítésre nem érdemes feltenni.

Persze lehet kapni műanyag, színes, vagy épp nádhatású átlátásgátlót is, amik szintén szépen mutatnak, hiszen a kidolgozásuk igen igényes.

1. Rattan kerítés - takaró kertibutorweb.hu, 2. Szalma és bambusz térelválasztó - kert-kertito.hu, 3. Műanyag nád - Nortene, 4. Fűzfa térelválasztó - gardematic.hu Forrás: Life.hu

A mi kedvencünk azonban a műsövény. Ma már az élőnövényekhez megtévesztésig hasonlóakat is lehet találni. Remekül takarnak, kiválóan mutatnak a kertben és szinte örökre szólnak.

Greenstar zöld műsövény Forrás: belatasgatlo.hu, Shutterstock

Legyen szó kicsi, netán hatalmas, vagy épp angol, francia vidéki, barokk, minimál stílusú kertről, a kerítéstakarók remek megoldásnak bizonyulnak, ha illeszkednek a meglévő kültéri designhoz.

Az „okos” kert bárki számára elérhető – LED fénnyel világító kerti bútorokhttp://www.life.hu/otthon/20180405-az-okos-kert-barki-szamara-elerheto-led-fennyel-vilagito-kerti-butorok.htmlAz idei év abszolút slágerei az „okos" kerti bútorok és kiegészítők. A LED fénnyel működő fotelek, székek, vázák és egyéb kiegészítők többsége távirányítóval működik – így például a színüket is meg lehet változtatni. Már itthon is elérhetőek. Ne habozz hát, ha valami igazán különlegesre vágysz! OtthonOrigoKerttervezési útmutató – Használd a kreatív cementethttp://www.life.hu/otthon/20180331-kerttervezesi-utmutato-hasznald-a-kreativ-cementet-a-kertben.htmlA cement remekül használható a hétköznapi emberek számára is: nem kell keverőgépet bérelned, se speciális felszerelést venned ahhoz, hogy ezzel a szuper anyaggal dolgozz. Ma a kerttervezéssel fogunk foglakozni, hiszen egyre jobb lesz az idő, hamarosan indul a kertszezon. OtthonOrigoÁlomotthonok – Egy budapesti kertvárosi ház besárgulásahttp://www.life.hu/otthon/20180222-alomotthonok-egy-budapesti-kertvarosi-haz-lakberendezes.htmlSzabó Ildikó lakberendező rendszeresen bemutatja legérdekesebb és szívéhez legközelebb álló munkáit a Life.hu olvasóinak. Korábban már olvashattál nálunk egy olyan lakásról, mely színeit egy tapéta határozta meg. Most Ildikó egy hasonló álomotthont hozott. Otthon--Álomotthonok - Kertvárosi modern luxus egy budapesti lakóparkban!http://www.life.hu/otthon/20170618-alomotthonok-kertvarosi-modern-luxus-egy-budapesti-lakoparkban.htmlA hazai tervezők keze nyomát viselő luxusotthonokat bemutató sorozatunk következő részében, Dóró Judit belsőépítész újabb munkáján ámulhatunk. A sok kisebb terekből álló ingatlanokat általában túlzsúfolják a megfelelő tárolók elhelyezésével. Éppen ezért nehéz is ilyen tereket tervezni, hogy a tágasság érzése mellett is még kényelmes és élhető design alakuljon ki. Íme, egy jó példa arra, hogy hogyan lehet az ilyen elrendezésű és osztottságú lakásokat praktikusan és extrán megtervezni! Otthon--Károly herceg hobbija a biokertészkedés, kertészeti boltjával jótékony célokat támogathttp://www.life.hu/otthon/20170529-karoly-herceg-hobbija-a-biokerteszkedes-a-vele-kapcsolatos-bolthalozataval-jotekony-celokat-tamogat.htmlA 18. században épült Highgrove House nem a legfrekventáltabb birtok, már ami a brit királyi rezidenciákat illeti, ám igazi kincset rejt! Ez Károly walesi herceg és felesége, Kamilla otthona, ide vonulnak vissza, és itt hódol a trónörökös imádott hobbijának, a kertészkedésnek. Otthon--Filléres és gyors lakásfelújítási tippek – A csodálatos öntapadós tapétahttp://www.life.hu/otthon/20180404-filleres-es-gyors-lakasfelujitasi-tippek-ontapados-tapeta.htmlMíg régen alig pár fajtát lehetett csupán kapni, és azok mintája is elcsépelt, unalmas és kimondottan „gagyi” volt, ma már közel végtelen anyagú és mintájú öntapadós tapéta közül választhatsz. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.