Sokan úgy gondolják, hogy a ház vakolatának színe mellékes. Az igazság azonban az, hogy egy házat keretbe kell foglalni ahhoz, hogy érvényesülhessen teljes valójában. A tető, a nyílászárók, sőt, még az eresz színe sem mellékes.

A hagyományos, barnás tetőcserepekhez lényegében bármelyik vakolatszín remekül mutat, ebben az esetben a nyílászárók színével lehet csupán tönkretenni az összképet. Vegyünk például egy vöröses barna tetőt, egy zöldes vakolatszínt – eddig nagyszerű – és hozzá fehér ablakkereteket. Itt úszott el a dolog. Ebben az esetben a nyílászárók vagy barnásak, vagy a vakolat színével megegyezőek legyenek.

Egy vöröses barna tetős, zöldes vakolatszínű háznál a nyílászárók vagy barnásak, vagy a vakolat színével megegyezőek legyenek (balra), más esetben nem lesz meg az összhang (jobbra)Forrás: Hofek.hu

Az eresz alapesetben szürke, azaz sima fém, de már számtalan más színben is a rendelkezésedre állnak. Te döntheted el, hogy elrejted-e őket, vagy épp kiemeled.

A kontraszt remek megoldás 

Korábban már foglalkoztunk az antracit tetőkkel. Ez lényegében sötétszürkés színű tetőcserepeket takar, melyekhez érdemes világos árnyalatú vakolatot, ugyanakkor a tető színével megegyező, sötét ablakkereteket, ajtót, ereszt választani. Így hiába van jelen markánsan a sötét szín, a ház egésze távolról sem kelt sötét és borús hatást.

Sötétszürkés színű tetőcserepekhez érdemes világos árnyalatú vakolatot választaniForrás: Shutterstock

A tető formája is meghatározó  

Nem javallott, hogy a házon kettő, vagy több különleges, kiemelkedő és figyelemfelkeltő elem legyen. Amennyiben szívesen játszanál a színekkel, úgy érdemes lapos tetőt választanod. Ez az, ami lényegében olyan, mintha ott sem lenne. Ebben az esetben a színpaletta bármelyik színét bevetheted a vakolat esetén, sőt, a nyílászárókkal is bátrabban bánhatsz. Remekül mutat például a fehér, vagy a törtszínű ház és az acélhatású ablakkeretek, redőnyök – így lesz letisztult és elegáns egyben.

Lapostető esetén a színpaletta bármelyik színét bevetheted a ház vakolásáhozForrás: Shutterstock

Ugyanakkor remekül mutat, ha a ház vakolatának színével megegyeznek az ablakok és ajtók is, ekkor bele lehet vinni némi játékot a külső burkolatba, például terméskőrátéttel.

Remekül tud mutatni a terméskőrátét a külső burkolatbanForrás: Shutterstock

A több részből álló tetőszerkezetet érdemes megmutatni, kiemelni, erre pedig a fehér a legmegfelelőbb szín, melyet a tetőszegélyen használj. Fokozhatod a hatást, ha a vastagabb ablakkereteknél és az ajtónál is ezt a színt használod. Ennyi fehér mellé pedig nyugodtan válassz erősebb, vagy épp sötétebb árnyalatú vakolatot.

A több részből álló tetőszerkezet kiemeléséhez a legmegfelelőbb szín a fehérForrás: Shutterstock

A sátortetős házak esetén, mivel a tető fontos esztétikai szerephez jut, választhatsz olyan tetőcserepeket, melyek az alap cserép árnyalataival variálva, egyfajta mintát adnak ki. Az ilyen „mozgalmas" tetők esetén azonban már nem szerencsés feltűnő vakolatot, vagy nyílászárókat használni – domináljanak a tető alapszínével remekül harmonizáló, ám visszafogott színek.

Választhatsz olyan tetőcserepeket, melyek az alap cserép árnyalataival variálva mintát adnak kiForrás: Shutterstock