Évtizedekig nélkülöznünk kell az olyan világraszóló királyi és hercegi esküvőket, mint amilyen a hétvégi Meghan Markle-Harry herceg frigy volt. A hiányérzetet kicsit enyhítendő, most együtt mutatjuk be a három legizgalmasabb esküvő bizonyos részleteit, különös tekintettel a menyasszonyi viseletekre.

Lady Diana és Károly herceg

  • 1981. július 29. Szent Pál bazilika

Nem csoda, hogy nagy várakozás előzte meg az esküvőt, hiszen akkor már közel 35 éve nem volt ehhez fogható házasságkötés. Az utolsó trónörökösi frigy 1947-ben köttetett, ekkor kelt egybe II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg. Ahogy Vilmos és Harry herceg esküvője előtt, úgy Károly és Diana nagy napja előtt is az foglalkoztatta leginkább a nagyérdeműt, hogy milyen ruhában vonul oltárhoz a menyasszony.

Diana hercegné esküvői ruhájaForrás: Northfoto

A történelmi frigy jelentőségével természetesen Diana is tisztában volt, és komolyan is vette menyasszonyi teendőit. Egy dologgal azonban nagy meglepetést tudott okozni, mégpedig a tervezőválasztással. A menyasszonyi ruhát David és Elizabeth Emanual álmodták meg, egy házaspár, akik a Royal College of Art divattervező mesterképzésén végeztek. Nem voltak különösebben híresek, de Diana felfigyelt rájuk, és korábban is viselte a darabjaikat: az egyik első hivatalos portréján az általuk készített masnis sifonblúzt, és az eljegyzés utáni első hivatalos megjelenésén a fekete estélyit. Így végül a nagyobb nevű divatházak helyett Diana őket kérte fel a menyasszonyi ruha megtervezésére, habár ekkor is még csak egy éve hagyták el az iskolapadot.

Forrás: Getty Images

A tervező kiléte és maga a menyasszonyi ruha már-már államtitoknak minősült. A tervezők később beszámoltak arról, hogy a vázlatokat és terveket meg kellett semmisíteni, miután Diana rábólintott. Utólag az is kiderült, hogy a házaspár egy másik ruhát is készített arra az esetre, ha a sajtó mégis ki tudott volna szimatolni valamit az eredeti tervekről. Habár a „B” tervet nem kellett bevetni, soha nem derült ki, hogy az a ruha milyen volt.

Az viszont biztos, hogy az eredeti ruha fényűző lett. Diana szorosan együttműködött a tervezőkkel, a nagy szoknya, a karcsúsított derék, a fodrokkal díszített felsőrész is az ő ötlete nyomán kelt életre. A ruhának olyan izgalmas részletei voltak, mint az antik csipke, ami I. Mária királynőé volt, illetve a több ezer, kézzel felvarrt igazgyöngy. Kétségkívül a grandiózus jelző illik leginkább Diana ruhájára, ezt hirdette fennhangon a közel 8 méter hosszú uszály és fátyol is. 1981-ben 6000 fontba került a ruha, egyes becslések szerint mai ára nagyjából 40 millió forintnak felelne meg.

Forrás: Getty Images

Diana cipőjét Clive Shilton készítette. A csipke erről sem maradt le, továbbá a szívdíszítés sem. Mivel Diana nem akart túlságosan magasnak tűnni férje mellett, pár centis tömbsarkakkal készítették el a menyasszonyi darabot. A cipő érdekessége, hogy a talpán is díszített, ráadásul Diana kérése szerint a C és D monogramok is felkerültek rá egy szív társaságában. Diana tiarája saját családjának öröksége volt. A fő elemet Spencer grófnő viselte 1919-es esküvőjén, majd 1937-ben a Garrard vállalat egészítette ki a diadémot. További ékszerként az édesanyjától kölcsönkért gyémántfülbevalót viselte.

Forrás: Getty Images

Katalin hercegné és Vilmos herceg

  • 2011. április 29. Westminster apátsági templom

1981 után megint csak sokat kellett várni a következő pompázatos esküvőre. Diana elsőszülött fia, Károly herceg után a második számú trónörökös, Vilmos 2011-ben vette el Kate Middletont. Katalint a kezdetektől szerették az alattvalók, hasonlóan bájosnak tartották, mint Dianát, így mindenkit sokkolt, amikor három év után szakított a pár. Szerencsére csak egy rövid időszakot töltöttek el külön, majd 2010 októberében megtörtént az eljegyzés, ráadásul Katalin Diana egykori kék zafírral és gyémántokkal díszített gyűrűjét kapta Vilmostól.

Katalin hercegné eljegyzési gyűrűjeForrás: Getty Images

Mivel Vilmos nem a közvetlen, csak a második számú trónörökös, így nem lett hivatalos állami rendezvény az esküvő, viszont mivel pénteki napon volt, munkaszüneti ünnepnap lett. Vilmos trónöröklési sorban elfoglalt helye miatt volt az is, hogy bizonyos részletekben kötetlenebbül dönthetett a pár az esküvő kérdéseiben, például az 1900 főt számláló násznép összeállításába is beleszólhattak. 

Ahogy az várható volt, Katalin menyasszonyi ruhájáról is szárnyra kaptak a találgatások, ráadásul ezen hercegi esküvő alkalmával kevésbé volt elővigyázatos a palota: a The Sun Times március 6-án, másfél hónappal az esküvő előtt megjelentette, hogy a kiszemelt tervező az Alexander McQueen divatháznál dolgozó Sarah Burton. A tervező nem tudott mit tenni, tagadta a kiszivárgott információt, de legalább az esküvői ruha vázlatai nem kerültek nyilvánosságra, tudomásunk szerint ugyanis Diana hercegnével ellentétben Katalin nem készült „B” ruhával.

Katalin esküvői ruháját Sarah Burton tervezteForrás: AFP

Ez volt az első, hogy nem brit divatcégnél készült a hercegi menyasszonyi ruha, habár a tervező, Sarah Burton brit. Miképpen Diana, úgy Katalin is részt vett a tervezés folyamataiban. A ruhában a tradíciót akarták ötvözni a modern divattal, illetve azzal a művészi személettel, ami olyannyira jellemzi a McQueen divatházat. A végeredmény tökéletes volt, amit mi sem igazol jobban, hogy a következő években Katalin ruhája diktálta a vezető esküvői trendet. 

Az esküvői ruhában a tradíciót ötvözték a modern divattalForrás: Getty Images

A ruha szaténból készült, és a különböző csipkék tették igazán fenségessé, hercegnéhez méltóvá. A viktoriánus stílust idéző szoknyát angol és francia csipkével díszítették, míg a felsőrész egy több száz éves technikával készült. A selyemtüllre Angliát jelképező rózsákat, Skóciát jelképező bogáncsokat, Walest jelképező nárciszokat és Észak-Írországot jelképező lóheréket hímeztek.

A ruha szaténból készült, és a különböző csipkék tették igazán fenségesséForrás: AFP

A varrónők igen sokat dolgoztak a hímzéssel, mindezt persze úgy, hogy közben a legnagyobb tisztelettel bántak az alapanyaggal. A kiszivárgott információk szerint félóránként kezet mostak, és háromóránként tűt is cseréltek, hogy minél jobban vigyázzanak az anyagokra. A ruha hátulján 58 selyemgomb díszelgett, az uszály 270 cm volt, a fátyolt pedig szintén csipkeszegély díszítette. A 85 millió forintra becsült ruha a high fashion és a brit hagyományok kellemes ötvözete lett egy kis Grace Kelly-hatással fűszerezve.

A ruha hátulján 58 selyemgomb díszelgett, a fátyolt csipkeszegély díszítetteForrás: Getty Images, AFP

A csipkével díszített cipőt is Sarah Burton készítette. Az elmaradhatatlan tiarát II. Erzsébet királynőtől kapta kölcsön. A diadémot a királynő édesapja, IV. György király vásárolta feleségének, Erzsébet anyakirályné pedig II. Erzsébetnek ajándékozta a 18. születésnapjára. Nem ez volt az egyetlen ékszer, amit Katalin a nagy napon viselt: a fülbevalót szüleitől kapta, és egy londoni ékszerész készítette, egyébként 5 millió forintnak megfelelő összegért. 

Katalin hercegné esküvői cipője, tiarája és fülbevalójaForrás: AFP, Getty Images

Meghan Markle és Harry herceg

  • 2018. május 19. Szent György kápolna

Hét évvel Vilmos herceg esküvője után Harry herceg is kimondta a boldogító igent. Az esküvő kapcsán sokan a protokoll lazulásáról beszéltek, hiszen még gospelkórus is énekelt a templomi ceremónián, de tudni kell, hogy azért is történhetett mindez így, mert Harry herceg már csak a hatodik a trónöröklési sorban, így egészen más volt ez az esküvő, mint amikor a trónörökös, Károly herceg vette el Dianát.

Már a menyasszony személye is különleges, korántsem egy konzervatív brit nőről van szó. Meghan Markle hollywoodi színésznő volt, édesanyja afrikai-amerikai, maga Meghan pedig már házas is volt. Meghan azonban megtette a szükséges lépéseket, hogy beilleszkedjen, kezdve onnan, hogy törölte magát a közösségimédia-felületekről, és feladta a színésznői pályát, odáig, hogy hercegnéhez méltó stílust alakított ki.

Meghan Markle menyasszonyi ruháját a Givenchy cég tervezteForrás: Getty Images

A 2017 őszén bejelentett eljegyzést követően, ahogy az már lenni szokott, elindultak a találgatások Meghan Markle menyasszonyi ruháját illetően. Az esküvő előtt össze is szedtünk minden információt, ami tudható volt a ruháról, aztán kiderült, hogy mindenki rossz irányba tapogatózott. Habár legtöbben azt várták, hogy mintegy gesztusként Meghan brit divatházat kér fel a tervezésre, végül a Givenchy kapta a megtisztelő feladatot. Persze azt azért nem árt tudni, hogy a francia cég művészeti igazgatója a brit Clare Waight Keller. 

A fazont a tervező, illetve Meghan és egy stylist barátnője közösen álmodták meg. A korábbi találgatásokkal ellentétben a ruha sem csipke-, sem gyöngydíszítést nem kapott, sőt, egy teljesen letisztult, minden dísztől mentes ruha készült a nagy napra, amivel sokakat meglepett az ifjú hercegné. A csónaknyakú megoldás, a szoknyarész lágy esése határozta meg a Givenchy-darabot, amiben a Kensington-palota hivatalos közleménye szerint az időtlen, minimalista eleganciát akarták megragadni. A hosszú fátyol, ez esetben 5 méteres, Meghan menyasszonyi viseletéből sem hiányzott, és még üzenete is volt, az újdonsült hercegné ugyanis az 53 nemzetközösségi ország jellemző növényét hímeztette rá. Ami a ruha árát illeti, még nincsenek hiteles információk.

Meghan 5 méter hosszú fátyolt viseltForrás: Getty Images

A királyi esküvőkön elmaradhatatlan tiarát II. Erzsébet királynő adta kölcsön az esküvőre: a briliáns gyémántokkal kirakott fejdísz 1932-ben készült, a középső bross azonban régebbi, ezt a királynő nagymamája kapta esküvői ajándékként 1893-ban. A tiara mellett egyéb ékszereket is viselt Meghan: a fülbevalót és a karkötőt a szintén francia Cartier vállalat készítette. Ami a cipőt illeti, az is egy kifinomult, selyem duchesse anyaggal bevont Givenchy darab.

Forrás: Getty Images

Habár Katalin hercegné is átöltözött a kötetlenebb esti programra, ez a ruha csak később került nyilvánosságra. Meghan esetében a második ruhát is bemutatták a nagyközönség előtt. A csodás darabot Stella McCartney készítette, aki belecsempészett egy kis finom hollywoodi életérzést is. A ruhához Meghan felvette Diana egyik kedvenc ékszerét is: a tengerkék smaragdgyűrűt. Ezzel pedig teljes lett a kép. 

Meghan Markle második ruháját Stella McCartney készítetteForrás: Getty Images