A „gazdag és tehetős” jelzők épp olyan relatívak, mint a jövedelem mértéke. A következőkben 5 gazdag családot mutatunk be: bepillanthatsz az otthonukba, a terveikbe. Nem biztos, hogy minddel szívesen cserélnél.

A Dollár utca elnevezésű kezdeményezésről korábban már írtunk, akkor bemutattunk például egy, havi 7500 forintból élő családot is. A most következők ennél jóval több pénzből gazdálkodhatnak, de ne várj kacsalábon forgó palotákat, úszómedencéket és 12 férőhelyes garázsokat. Nézd meg, hogyan élnek havi 1-2 millió forintból a világ országaiban.

A Dollar Streeten a házszámok jelölik a családok havi bevételét – 27-től egészen 10098-ig tart a számozás.

 

 Dollar Street 3268., – Kenya – átszámítva havi 908 862 forintból élnek 

A Kimathi család Nairobiban, Kenyában él. Charity (41) bankárként dolgozik, feleségével együtt a kenyai átlagfizetés többszörösét keresik. Két gyermekükkel egy 5 hálószobás házban élnek, immár 15 éve. A ház elektromos árammal, biztonságos ivóvízzel és fedett vécével rendelkezik. A család vagyonát több más ingatlan és mezőgazdasági terület is képezi, így ők igen tehetős embereknek számítanak Kenyában.

Jövedelmük 30 százalékát költik élelmiszerre: szükségleteik felét maguk termelik meg, a többit kell csak megvenniük. A konyhában a főzéshez földgázt használnak. A család jelenleg havonta tesz félre pénzt, hogy a közeljövőben felújítsák a ház padlóját. Idővel szeretnének venni egy szép, nagy telket, amin felépíthetik álmaik házát.

Forrás: gapminder.org

Dollar Street 4883., – Svédország – átszámítva havi 1 358 000 forintból élnek 

A Västibacken család Svédországban Uppsalában él. Jonas (35) műszaki termékmenedzserként, felesége, Tove (38) projektvezetőként dolgozik. Két fiuk van; Arvid (6), Gunnar (4). A házaspár összesen 80 órát dolgozik hetente. A Västibacken család saját, 4 hálószobás házban él, már több mint 5 éve. Otthonuk Uppsalán kívül található, ahol jóval megfizethetőbb az élet.

A család imádja, hogy erdő közelben élhet úgy, hogy a város kerékpárral könnyen elérhető. A házban van áram – ezt használják a főzéshez is –, folyóvíz és vécé. Jövedelmük 30 százalékát költik élelmiszerre, de szükségleteik egy tizedét így is maguk termelik meg. A két szülő, Jonas és Tove heti 21 órát töltenek házimunkával. A Västibacken család minden hónapban félretesz valamennyi pénzt, és időnként nyaralni is elmennek. A legtávolabbi hely, ahol eddig jártak, Sydney volt. A következő nagy tervük egy új autó megvétele.

Forrás: gapminder.org

Dollar Street 7433., – Jordánia – átszámítva havi 2 067 188 forintból élnek 

A Murad család Ammanban, Jordániában él. Bia és Simon (fiktív nevek) üzletemberek, és hetente 20 órát dolgoznak. Kisfiukkal és a dadussal élnek együtt, egy árammal, folyóvízzel és vécével rendelkező bérelt lakásban. Bár szeretik jelenlegi otthonukat, ez csak átmeneti állapot, amíg nem találnak maguknak saját házat. Jövedelmük felét költik élelmiszerre. Bia (32) eddigi legtávolabbi úti célja San Francisco volt, de a család is gyakran utazgat: legutóbb három hete voltak üdülni. A Murad család többek közt szeretne saját házba költözni, és vásárolni egy luxusautót.

Forrás: gapminder.org

Dollar Street 10 090., – Ukrajna – átszámítva havi 2 806 125 forintból élnek 

A Sdambulyak család Kijevben él. Svyatoslav (37) építőipari vállalkozó, felesége, Viktoria (33) háztartásbeli. Két fiukkal – Alexander (12), David (6) – és lányukkal – Diana (6) – élnek együtt egy 4 hálószobás, összkomfortos házban, melyet ők építettek 5 évvel ezelőtt. A család szeret itt élni, bár hiányolják, hogy nincs elég üzlet a közelben. A tulajdonukban van egy másik ingatlan is. Jövedelmük csupán 10 százalékát költik élelmiszerre, és másik 10 százalékát ivóvízre, mivel bár a házban van folyóvíz, az fogyasztásra nem alkalmas.

Az apa, Svyatoslav összesen 40 órát dolgozik egy héten. Rendszeresen félre tudnak tenni, nyaralni is szoktak menni. A legtávolabbi hely, ahol eddig voltak, Egyiptom. Közeli terveik közé tartozik egy új autó, távolabbi pedig egy világ körüli út.

Forrás: gapminder.org

Dollar Street 10 098., – Kína – átszámítva havi 2 808 350 forintból élnek 

A Bi család Kunmingben, Yunnan tartományban él. Hua (57) egy üzlet tulajdonosa. Feleségével, Yue Hennel (57), és unokahúga családjával él együtt egy 3 hálószobás házban - Meng (30), Joustot (39), Sjonny (3). A felnőttek mind a családi vállalkozásban dolgoznak, összesen heti 240 órát. A házban van áram, vécé és folyóvíz – ez azonban nem iható. Már 6 éve élnek itt, szeretik, mert közel van az üzletükhöz, de túl kicsinek érzik. Minden élelmiszert a helyi piacról szereznek be, melyre jövedelmük 30 százalékát költik havonta. További 10 százalék az ivóvízre megy el. A Bi család rendszeresen tesz félre, hogy megnyugtató tartalékuk legyen.

Forrás: gapminder.org