Ki ez a titokzatos, afrikai származású színésznő? A 12 év rabszolgaság, a Non-stop, a Fekete párduc, és számos hollywoodi szuperprodukció sztárja a Yale Egyetem drámai tagozatán diplomázott. Ő az első kenyai származású színésznő, akit az Amerikai Filmakadémia Oscar díjra jelölt, és alakításáért haza is vihette az arany szobrot. Néhány éve a Lancôme kozmetikai márka nagykövete lett. Mint sztárt ismerjük, mint nőt nem. Íme, a nő, akit eddig nem ismertünk.

A harc szimbólumai: sminkecset és rúzs

Lupita Mexikóban született, de Kenyában nőtt fel, ahol a nőknek a sok évszázados elnyomás miatt ma sem könnyű az élete. Olyan középiskolában tanult, ahova a több száz fiú diák között csak néhány lány járhatott. Ez kemény megpróbáltatás volt a kisebbségként küzdő lánycsoport számára. Sokat szenvedtek az ellenkező nemű társaik piszkálódásai miatt, és a tanárok sem tettek kivételt velük. Megpróbálták őket uniformizálni, férfiként kezelni. Természetesen nem viselhettek sminket sem. Ez bosszantotta Lupitát.

Dühös voltam arra a hatalomra, amely megpróbálta lenyomni és kontroll alatt tartani a maroknyi lány hallgatóságát

– vallotta meg. Mit tehetett? Petíciót adott be az iskola vezetőségének, hogy legyen joguk sminket viselni. Ez a lépése nem arról szólt, hogy a kedvenc rúzsát mutogassa az iskolában, hiszen saját maga amúgy sem igazán festette magát. Lázadása mögött sokkal mélyebb okok húzódtak meg. Ez tudatos lépés volt részéről annak érdekében, hogy kiálljon az elnyomás ellen, és azokért a jogokért, amik minden embert megilletnek, természetesen a nőket is. Szerinte ugyanis mindenkinek joga van önmagát kifejezni azzal, ahogy megjelenik, a saját érzéseinek, megítélésének megfelelően, és ebben más nem dönthet a feje felett.

Lupita Nyong'o: "mindenkinek joga van önmagát kifejezni azzal, ahogy megjelenik"Forrás: Lancome, Getty Images

Ha egy fiatal nő szeretne sminket hordani az iskolában, mert attól magabiztosabbnak érzi magát olyan környezetben, ahol ráadásul a kisebbségbe tartozik, akkor miért ne tehetné?

- kérdezte egy nyilatkozatában később erről a megmozdulásáról. Hogy sikerült-e elérni a célját, arról nem beszélt.

Az áttörés

A most 35 éves színésznőnek volt kitől örökölnie az igazságérzetét és a küzdőszellemét. Édesapja, Peter Anyang' Nyong'o középiskolai tanár volt, később Kenyában szenátorrá választották, édesanyja, Dorothy, az Afrikai Rák Alapítvány igazgatója. A viharos kamaszévek és a nők elnyomása Lupita lelkében is nyomot hagytak. Mint a legtöbb fiatal lány, maga sem volt elégedett a kinézetével.

Gyakran azt kívánta, bárcsak világosabb lenne a bőre színe, de idővel megbékélt vele, és elfogadta önmagát.

A világ pedig meglátta benne a szépséget: a People magazin megválasztotta a Világ legszebb asszonyának, és többször szerepelt a Vouge címlapján is. Nem csoda, hogy természetes szépségére, ragyogó, tökéletes bőrére a kozmetikai iparban is felfigyeltek. 2014-ben nagy megtiszteltetés érte Lupitát: szerződést ajánlottak neki a Lancôme-nál, így ő lett az első fekete bőrű híresség, akit a francia kozmetikai márka a nagykövetévé választott.

Lupita Nyong'o többször szerepelt a Vouge címlapjánForrás: VOGUE

Egy igaz, melegszívű nő

Françoise Lehmann, a Lancôme nemzetközi igazgatója elárulta, hogy akkor azért esett a választása a színésznőre, mert egy igazi Lancôme nőnek tekinti őt. Egy afrikai szépségnek, aki nem csak tehetséges, de elkötelezett is, és mindig óriási lendülettel, nyitottsággal veti magát a munkájába.

Meglepően gyönyörű és intelligens, szerény, de erős ahhoz, hogy a saját útját járja.

A tökéletes bőrű színésznőre valóban jól illenek ezek a szavak. Ő, aki a vörös szőnyegen kívül leginkább a természetes megjelenés híve, cseppet sem önös érdekből vállalta el ezt a megtisztelő feladatot. Ez a cég aktív szerepet vállal a társadalom jobbá tételében, többek között a világ minden táján segítséget nyújt az írástudatlan nők számára. Amikor a színésznő aláírta a szerződést, felsejlett benne gyermekkora régi emléke is, amikor még diáklányként a smink hordásával az elnyomás ellen lépett fel. Szavaiban, amit a megválasztásakor mondott, ez könnyen kiérezhető volt:

Nagyon büszkén vállalom a feladatot, mert a smink viselete a nők egyedi megjelenését tükrözi. A nők szabadságának egy kifejezési eszközeként kell rá tekinteni.

Lupitát a híres francia kozmetikai márka, a Lancôme a nagykövetévé választottaForrás: Lancôme

Lupita ezzel a mondatával tette fel a pontot a nők jogaiért tett erőfeszítéseire, a világ pedig azóta még inkább odafigyel erre a végtelenül szerény, természetes, és mindig elegáns, fekete szépségre.