Shoppingveszély! Hogyan kerülheted el, hogy felesleges holmikat vásárolj?

fashion week vásárlás felesleges holmik shopping ruha felesleges dolgok az életedben
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem is olyan egyszerű dolog az, hogy ne vásárolj mindenféle szükségtelen dolgokat összevissza. Számtalan tényező befolyásolhat: egy vonzó kirakat, rossz időjárás, feldobott hangulat és még millió más dolog, ami felesleges pénzkiadásba verhet. Olvasd el tippjeinket, hogy mit tehetsz az átgondolatlan vásárlás ellen, és dönts saját felelősségedre.

1. Csak olyan darabokat vegyél, amelyekre valóban szükséged van

Ez nyilvánvalónak tűnik. De te soha nem jártál úgy, hogy csak azért megvettél valamit, mert beleszerettél? Ó, dehogynem! Aztán boldogan hazavitted, és rájöttél, hogy már van nyári papucsod, így lett még egy. Tetszik az új nyakláncod, de hova is vedd fel? Jól áll az új szoknya, de tulajdonképpen már van egy ehhez igen hasonló a szekrényedben. Ez történik, ha valami megtetszik, de tulajdonképpen nincs rá szükséged, hogy megvásárold.

2. Tökéletesen elégedett legyél a választásoddal

Csak olyan ruhát vásárolj, ami 100 százalékig tetszik. Az „egynek jó lesz” alapon vásárolt darabokat soha nem fogod teljes magabiztossággal viselni. Amit elsőre nem érzel tökéletesnek magadon, azt hagyd ott másoknak az üzletben. Lehet, hogy valakinek éppen az lesz a non plus ultra felső vagy szoknya, míg neked csak a gardróbszekrényben állna.

Csak olyan ruhát vásárolj, ami 100 százalékig tetszik Forrás: Shutterstock

3. Tartsd észben, milyen ruháid vannak

Néha muszáj leltárt tartanod, hogy pontosan lásd, milyen ruhák hevernek a polcodon. Némelyik hátrakeveredik, vagy csak szimplán megfeledkezel róla, és veszel egy hasonló darabot. Ezért fontos legalább évszakváltás előtt átnézni a ruhatáradat, és talán még meg is lep egy-egy rejtőzködő darab, amit szívesen felvennél. Ha tényleg nem akarsz feleslegesen pénzt kidobni, írj listát arról, hogy valójában mire is van szükséged.

4. Jelen időben vásárolj

Az „egyszer majd jó lesz” alapon történt vásárlással csak sikeresen felszaporítod a feleslegesen, halmokban álló ruhák számát. Amikor egy üzletben rálelsz egy ízlésednek megfelelő darabra, ami nagyon tetszik, de csalódással tölt el, mert nem áll jól rajtad, akkor felpróbálás után azonnal vissza kell akasztani a fogasra, és gyorsan távozni. Sokan ott rontják el, hogy jövő időben gondolkodnak: majd belefogyok, jó lesz, ha majd izmosabb lesz a karom-lábam, majd jobban áll a színe, ha lebarnulok, felveszem, ha kisebb lesz a popsim, stb. Sajnos erre nincs garancia. Ha lefogytál, ha átalakultál, ha lebarnultál stb., akkor keress magadnak egy tökéletes ruhadarabot!

5. Az életstílusodnak megfelelő ruhatárat alakíts ki

Olyan ruhákat, kiegészítőket érdemes beszerezned, amik pontosan tükrözik, hogy a napod jelentős részét mivel töltöd. Ha imádod a magas sarkút, de nincs olyan alkalom, amire felvennéd, akkor ne vedd meg! Csak akkor vásárolj ilyen darabokat, ha meghívást kapsz olyan helyre, ahol azt az új ruhát, cipőt, kiegészítőt tényleg fel tudod venni.

Ha imádod a magassarkút, de nincs olyan alkalom, amire felvennéd, akkor ne vedd meg Forrás: Shutterstock

6. Hangulatingadozás nélkül

Mindenkinek lehetnek vidám, szomorú, boldogságtól repkedős vagy unalommal teli napjai. Ez utóbbi azért veszélyes, mert pótcselekvésként könnyen bevihet minket egy jó kis üzletbe, és ott már el is vesztünk. A jó vagy rossz hangulat könnyen elsodorhat egy, a hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás irányába. Ne a hangulatod döntsön helyetted! Gondold át, mire van valójában szükséged, vagy tényleg kihagyhatatlan darabról van-e szó.

7. Kerüld a kényelmetlen cuccokat

Ha felpróbáláskor egy ruha anyaga szúr, kicsit nyom a cipő sarka, feszül a nadrág, a pánt lecsúszik a vállról, akkor gyorsan vedd le, és távozz. Ami szúr, feszül, nyom, nem a te méreted, allergiás reakciót okoz, húzgálni kell, és hasonló diszkomfortérzést vált ki, felesleges, hogy bekerüljön a ruhatáradba. Nem lesz jobb a helyzet, és majd csak pakolod egyik helyről a másikra.

8. Olyan darabokat válassz, amelyek beilleszthetők a ruhatáradba

Mielőtt sorba állnál a pénztárhoz, gondold át, hogy azt a darabot amit megvettél, mivel párosítva szeretnéd felvenni. Lehet, hogy megtetszik egy virágos mintás szoknya, de nincs hozzá olyan egyszínű felső, ami színben passzolna. Mi a megoldás? Vagy veszel egy olyat, ami illik hozzá, és így megint költségbe vered magad. Vagy választasz egy másik, szintén neked tetsző darabot, és lelki szemeid előtt már látod is magad benne, a szekrényedben lévő egyik felsőddel párosítva, ami csodásan passzol hozzá.

Olyan darabokat válassz, amelyek beilleszthetők a ruhatáradba Forrás: Shutterstock

9. Bűnözni nem csak csokival lehet...

Ahogy nem túl bölcs dolog farkaséhesen bevásárolni egy élelmiszerüzletben, úgy depisen sem szabad pénztárcát ragadni, és elmenni a legközelebbi ruhaüzletbe. A frusztráció könnyen pazarlásba csaphat, ha vigaszként csak úgy megveszel egy táskát, fürdőruhát, fülbevalót. Ha lehiggadsz, talán meg is bánod, hogy költöttél, ami viszont bűntudatot kelthet benned. Akkor pedig jön a depresszió, majd egy újabb vásárlás? Vigyázz, ennek sose lesz vége!

10. Cserélgess a barátnőkkel, kollégákkal

Ha hasonló a méretetek és az ízlésetek, akkor a legjobb, ha időnként átnézitek egymás szekrényét, és kedvetekre cserélgettek. Ez nem kerül pénzbe, viszont annál jobb szórakozás és időtöltés, mert addig is azokkal vagy, akiket kedvelsz.

Az idei nyári trend: mit, hova vegyünk fel?http://www.life.hu/trend/20180625-a-nyari-trend-szerint-mikor-mit-hova-vegyunk-fel-hogy-stilusosak-legyunk.htmlA nyári programdömping alatt sokakban felmerül a kérdés, mit vegyen fel, ha különböző rendezvényeken vesz részt, vagy szimplán csak a vízparton akar jól kinézni. Nagy Kriszta ruhatervező összefoglalja, jelenleg milyen irányvonalak léteznek, melyekből szerinte mindenki a saját korának, egyéniségének, ízlésének megfelelően válasszon ruhadarabokat. TrendOrigoBarna lányok, figyelem! Az idei legmenőbb hajszíntrend nektek kedvez!http://www.life.hu/trend/20180625-az-idei-ev-hajszin-trendje-a-rose-gold-de-vajon-kinek-all-jol.htmlMég hogy unalmas szín a barna! Milliónyi szép árnyalata van, amit a fodrászok minden évszakváltás előtt újragondolnak. 2018 nyertes színárnyalata egyértelműen a Rose Brown, azaz a rózsabarna szín, amely attól különleges, hogy nem hangsúlyosan, de megjelenik benne a rózsaszín árnyalata. TrendOrigoPortré: Jimmy Choo, a cipőmágushttp://www.life.hu/trend/20180628-portre-jimmy-choorol-a-cipotervezorol.htmlAmit a Rolex óramárka, a Chanel parfüm vagy az elegáns ruhák között a Dior képvisel, nos, mára odaértek a Jimmy Choo cipői. Hírnevét a világban a kézzel készített női cipőinek minősége és stílusa alapozta meg. A sztárok sem restek csillagászati összegeket fizetni azért, hogy belebújjanak legújabb kollekciójának csillogó darabjaiba, és azt megmutassák a vörös szőnyegen. Trend--Interjú Weisz Fannivalhttp://www.life.hu/trend/20171124-interju-weisz-fannival-szepsegrol-divatrol.htmlWeisz Fanni fotómodell, szépségkirálynő, esélyegyenlőségi aktivista. Ezúttal a divatról faggattuk, arról, mik a kedvenc ruhadarabjai, van-e titkos szépségtrükkje, és hogy mit gondol a jövőjéről. TrendOrigoGyönyörű ruhában ment férjhez Stephen Baldwin lányahttp://www.life.hu/trend/20170905-nezd-meg-te-is-baldwin-lanyanak-eskuvoi-videojat.htmlHétvégén kimondta az igent Stephen Baldwin idősebbik lánya, Alaia Baldwin. Az álomesküvőt New York államban egy farmon tartották, családias hangulatban. TrendOrigoÍgy fest most a 78 éves Jane Fondahttp://www.life.hu/trend/20160415-jane-fonda-78-evesen-is-gyonyoru-ahogyan-korabbi-filmjeiben-is-lattuk.htmlA '80-as évek ünnepelt színésznője, az egykori szexszimbólum, Jane Fonda idén tölti be a 79. életévét. A legendás hollywoodi sztárt nemrégiben Tribeca Film Festivalon kapták lencsevégre, ahol meggyőződhettünk róla: ennyi év elteltével is remek formában van. Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.