Ha felszaladt némi felesleg, az emberek általában diétázni és mozogni kezdenek, ami természetesen normális keretek között a legegészségesebb módja a súly leadásának, de nem biztos, hogy csupán ennyi elegendő. Más dolgok is állhatnak a háttérben attól függően, hogy hová szaladt fel az a néhány kiló.

MindenhováAmennyiben mindenhová egyenletesen rakódik a felesleg akkor az egyszerűen annyit jelent, hogy az illető többet eszik a kelleténél, a másik lehetőség pedig pajzsmirigyprobléma. A lelassult pajzsmirigy okozhat súlygyarapodás.

Nem mindegy, hogy hasra vagy a comb környékére hízunkForrás: AFP/Roos Koole

Hízás has környékéreA férfiaknál igen gyakori, hogy a has környékére rakódik a túlsúly, de nőknél sem ritka. Általában ezt a sok szénhidrát, cukor vagy éppen alkohol okozza. Ha viszont ezeknek a bevitele nem túlzó, a kortizolszintet érdemes megvizsgálni a szakértő szerint. A kortizol a mellékvesekéregben termelődő szteroid, mely hatással van a szénhidrát-anyagcsere szabályozására is.

Csípő, fenék és comb környéki hízásEz főként a hölgyeket érinti, és az ösztrogénszinttel van összefüggésben. Habár ez adja a nőies alakot, amelyért a legtöbb férfi teljesen odavan, ha az ösztrogénszint nincs egyensúlyban a progeszteronnal, akkor bizony túlzott súlygyarapodást következhet be a comb, csípő és fenék környékén. Valamint a női ciklusban is problémákat okozhat.