Az anyaság akár 11 évvel öregíthet, de fiatalíthat is

Forrás: Giedre Gomes -
anyaság sejt öregedés anya öregség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egyesült Államokban vizsgálták az édesanyákat, és kiderült: az anyaság akár 11 évvel is öregítette sejtjeiket. Más országokban épp az ellenkezője derült ki. 

Nagyjából 2 ezer szülőképes korú nőtőlvettek DNS-mintát, melyből kiderült, az édesanyják sejtjei öregebbek, mint hajadon társaiké. A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték.

Giedre Gomes is bemutatta már fotósorozatában az anyaság nehéz oldalát Forrás: Giedre Gomes

A telomerek (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz) állapotát vizsgálták, és azt látták, hogy ezek az édesanyáknál rosszabb állapotban vannak, mindegy, milyen rasszhoz vagy korba tartoznak. Volt olyan nő, aki 11 évvel mutatkozott idősebbnek sejtjei alapján valós kora alapján. Ez alapján úgy tűnhet, hogy az USA-ban az anyaság megterhelőbb lehet, mint a dohányzás. Anna Pollack, a George Mason Egyetem kutató azonban hangsúlyozta, hogy inkább egybeesésről van szó, mint ok-okozati összefüggésről, hiszen más országokban, például a maya közösségeknél fordított a helyzet.

Úgy gondolja, hogy az USA-ban a stresszes anyaság is hozzájárulhat az eredményhez, vagyis a sejtek gyorsabb öregedéséhez.

Stahl Judit közös fotót posztolt lányával, Hannávalhttp://www.life.hu/csalad/20180724-stahl-judit-kozos-fotot-posztolt-lanyaval-hannaval.htmlMegmutatta tinédzserkorú lányát, Stahl Judit. Hanna nagyon hasonlít az édesanyjára. Család--6 nővér lett egyszerre várandós egy onkológiai osztályonhttp://www.life.hu/csalad/20180724-6-nover-lett-egyszerre-varandos-egy-onkologiai-osztalyon.htmlBejárta a világsajtót a hír, hogy egy onkológiai osztály 6 nővérkéje szinte egyszerre esett teherbe. A leendő édesanyák segítik egymást. Család--Megmutatta gyermeke apját ÉNB Barbi, vagyis Csákány Mónika: fotóhttp://www.life.hu/csalad/20180724-megmutatta-gyermeke-apjat-enb-barbi-vagyis-csakany-monika.htmlAz Éjjel-nappal Budapest egykori sztárja a gyermekéről már rakott közzé fotót, de az apukát eddig nem igazán mutogatta. Most kivételt tett. Család--Megmutatta gyermekeit Győrfi Pál: fotóhttp://www.life.hu/csalad/20180724-megmutatta-gyermekeit-gyorfi-pal.htmlRitka pillanatnak lehettek szemtanúi a nézők: Győrfi Pál a gyermekeivel és feleségével együtt szerepelt a tévében. CsaládOrigoGáspár Bea már bánja, hogy nem született harmadik gyermekükhttp://www.life.hu/csalad/20180724-gaspar-bea-mar-banja-hogy-nem-szuletett-harmadik-gyermekuk.htmlGáspár Bea elárulta, már nagyon bánja, hogy nem szült harmadik gyermeket. Család--11 éve elhunyt édesapjával beszélget álmában Iszak Esztihttp://www.life.hu/csalad/20180723-11-eve-elhunyt-edesapjaval-beszelget-almaban-iszak-eszti-vallomas.htmlIszak Eszti elárulta, álmában gyakran beszélget 11 éve elhunyt édesapjával. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.