Az Egyesült Államokban vizsgálták az édesanyákat, és kiderült: az anyaság akár 11 évvel is öregítette sejtjeiket. Más országokban épp az ellenkezője derült ki. 

Nagyjából 2 ezer szülőképes korú nőtőlvettek DNS-mintát, melyből kiderült, az édesanyják sejtjei öregebbek, mint hajadon társaiké. A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték.  

Giedre Gomes is bemutatta már fotósorozatában az anyaság nehéz oldalátForrás: Giedre Gomes

A telomerek (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz) állapotát vizsgálták, és azt látták, hogy ezek az édesanyáknál rosszabb állapotban vannak, mindegy, milyen rasszhoz vagy korba tartoznak. Volt olyan nő, aki 11 évvel mutatkozott idősebbnek sejtjei alapján valós kora alapján. Ez alapján úgy tűnhet, hogy az USA-ban az anyaság megterhelőbb lehet, mint a dohányzás. Anna Pollack, a George Mason Egyetem kutató azonban hangsúlyozta, hogy inkább egybeesésről van szó, mint ok-okozati összefüggésről, hiszen más országokban, például a maya közösségeknél fordított a helyzet.

Úgy gondolja, hogy az USA-ban a stresszes anyaság is hozzájárulhat az eredményhez, vagyis a sejtek gyorsabb öregedéséhez.