A szoptatás a legjobb a kisbabának és az anyának is, ezért kampányol az UNICEF mellett az anyatejes táplálás világnapján több híres magyar anyuka is, köztük Szinetár Dóra, Hámori Gabriella és Tomán Szabina.

Világszerte az anyatejes táplálás, az anyák és a gyerekek jogai mellett kampányol az UNICEF. Három színművész – egyben kisgyermekes anyuka - Hámori Gabriella, Szamosi Zsófia, Szinetár Dóra -, valamint Tomán Szabina üzletasszony is fontosnak találta, hogy az UNICEF Magyarország művészi képeinek segítségével támogassa a kampányt az anyatejes táplálás világnapján.

Ma van az anyatejes táplálás világnapjaForrás: Dreamstime

Vallják, az anyáknak joguk van ahhoz, hogy a mindennapos elfoglaltságaik intézése mellett táplálhassák gyermekeiket. A hat hónapon aluli gyermekek számára mindennél fontosabb, hogy anyatejhez jussanak, sok nő azonban a munka és a körülmények hatására feladja a szoptatást. A híres kismamák fotósorozattal kívánják bizonyítani: igenis lehet a mindennapok forgatagában is szoptatni. A szoptatás olyan természetes, bensőséges kapcsolat anya és gyermeke között – amely, ha a lehetőségek adottak rá -, mindkettőjük egészségét szolgálja.

Szinetár Dóra így kampányol az anyatejes táplálás mellettForrás: Pejkó Gergő

Szinetár Dóra így fogalmazott: "Sokan sokfélék vagyunk, más az ingerküszöbünk, a szoptatás látványa egyeseket zavarba hoz. Úgy gondolom, ha elfogadást, és megértést szeretnénk kiváltani az emberekből, nem szabad szélsőséges dolgokkal rájuk rontani, hiába van jogunk adott esetben például a szabad szoptatáshoz. Ezekkel a fotókkal, ezzel az akcióval megmutathatjuk, hogy úgy is meg lehet etetni egy kisbabát, akár nyilvános helyen is, hogy az tényleg senkinek az érzékenységét nem zavarhatja. Nagyon fontosnak gondolom, hogy ha valaki szeretné szoptatni a babáját, és ezt diszkréten meg tudja tenni, akkor ne kelljen erről lemondania mások prűdsége miatt, ugyanis a szoptatás az egyik legcsodálatosabb ajándék Anya és kisbabája közt."

Tomán Szabina is kampányolForrás: Pejkó Gergő

Tomán Szabina: „Örömmel csatlakoztam Dóri felkérésére az UNICEF anyatejes szoptatás fontosságát népszerűsítő kampányához. Számomra is nagyon fontos a megfelelő érzelmi kötődés kialakítása, hiszen nagy mértékben befolyásolja a későbbi anya-lánya kapcsolatot. Arról nem is beszélve, hogy a kisbabák számára életbevágó, hogy anyatejet kapjanak."

Szamosi Zsófia is fontosnak tartja az anyatejes táplálástForrás: Pejkó Gergő

Szamosi Zsófia: „A szoptatás nem pusztán etetés. A kisbaba testi szükségletei mellett a nyugalmát és a biztonságérzetét is erősíti. Fontosnak tartom, hogy egy édesanya bármikor, bárhol megadhassa ezt a gyermekének anélkül, hogy rosszalló tekintetekbe ütközne."

Hámori Gabriella is az anyatejes táplálás mellett vanForrás: Pejkó Gergő

Hámori Gabriella: „A szoptatás nem hivalkodó gesztus, nem megbotránkoztató. Sokszor egy kivágott dekoltázs jóval többet mutat, mint ami szoptatáskor látszik a női mellből. A társadalom érdeke, hogy ne illesse rosszallással azt, ami egyértelműen tiszta és egészséges. Mindezt elfogadnunk szeretetre nevel. Ha nyilvános helyen szoptatom a babámat, boldoggá tesz, ahogyan a mosolygó emberek lopva odapillantanak."

Az UNICEF és az anyatej
Az anyatejben minden olyan vitamin, ásvány, enzim és antitest megtalálható, amely a csecsemő fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges. Az élet első hat hónapjában, nincs szükség sem külön itatásra (vízre sem!), sem kiegészítő táplálásra. Féléves kortól a babák már kaphatnak egészséges, a fejlődésüket segítő kiegészítő ételeket, de az anyatejnek – amennyiben ez lehetséges - kétéves korukig az étrendjük meghatározó részének kellene maradnia. Az UNICEF azt is tanácsolja, ha a gyerek igényli, akár éjjel is szoptassák meg az édesanyák. (...) Bár az anyatejes táplálás biztonságos és „költséghatékony", globálisan elmondható, hogy a nők csupán 43 százaléka ad kizárólag anyatejet a gyermekének féléves koráig. Ezt az arányt szeretné radikálisan növelni az UNICEF többek között felvilágosító kampányokkal, és a szoptatás ideális körülményeinek megteremtésével a kórházakban, a munkahelyeken és a köztereken.