Az már mindenki számára elfogadott tény, hogy a testmozgás jótékony hatással van a szervezetre, mind testileg, mind lelkileg, mind pedig mentálisan. De pontosan mi történik egy gyerek szervezetében, ha rendszeresen sportol? Eláruljuk! Ahogyan azt is, miért épp a vízilabda lehet az egyik legjobb választás.

A gyerekek igazi örökmozgók. Imádnak fogócskázni, alig lehet beterelni őket esténként a játszótérről és valóságos kihívás ágyba tuszkolni őket. Nem véletlenül: a fiatal szervezetnek szüksége van a sok mozgásra, de a szülők is tisztában vannak vele, hogy az ő életük is könnyebb lesz, ha a lurkók megfelelően ki vannak fárasztva.

Az igazi mesterhármas: test, lélek és szellem

Test. Nem újdonság: a rendszeres testmozgás a fiatal szervezet egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, valamennyi szerv és szervrendszer megfelelő működéséhez hozzájárul. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét, erősíti az immunrendszert. Mozgás hatására nő a tüdőkapacitás, javul a légzés, erősödik a szívizom is, így később csökken a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázata. Javítja a testtartást, jótékony hatással van az izomzat fejlődésére, mindamellett kíméli az izületeket. A sport oldja a szorongást, javítja a hangulatot: mozgás közben a szervezet ugyanis hangulatjavító szerotonint és endorfint termel.

A rendszeres testmozgás a fiatal szervezet egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenForrás: youthwaterpolocarneval.com

Lélek. Az egészségügyi előnyökön a túl a rendszeresen végzett testmozgásnak más előnyei is vannak, amelyek elengedhetetlenek a gyerekek személyiségfejlődéséhez. Megtanítja őket például méltósággal nyerni és emelt fővel veszíteni, alázatra nevel. A csapatjátékokban fejlődik az alkalmazkodóképességük, amely az együttműködés alapfeltétele. Segítőkészségre, másokért való odafigyelésre tanít. Kitartóvá válnak, megtanulják, hogy nem adjuk fel a dolgokat már rögtön az első akadálynál. Ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve pedig az élet bármely területén megállják a helyüket.

Szellem. A kisgyermekkorban végzett megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás hatással van a későbbi tanulási kézségre, a finommotorikus mozgás kialakulására, segíti az agyféltekék közötti gyorsabb átváltást, és az idegpályák kialakulásán keresztül a gondolkodás gyorsaságát. Azok a gyerekek tehát, akik rendszeresen sportolnak, az iskolában jobb teljesítményt nyújtanak, kiemelkedőbb eredményeket érnek el.

A kisgyermekkorban végzett megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás hatással van a későbbi tanulási kézségreForrás: youthwaterpolocarneval.com

De miért éppen vízilabda?

A vízilabda igazi csapatjáték, jó hatással van az egészségre, jó erőnlétet biztosít, fejleszti a koordinációs készséget, segíti a beilleszkedést és erősíti a valahová tartozás érzését. Ahhoz, hogy beírassuk a gyereket vízilabdázni, a legmegfelelőbb életkor a 8-10 év. Sok helyen már biztos úszástudással bíró gyerekeket várnak, de vannak olyan helyek is, ahol az első évben úszásoktatással alapozzák meg a későbbi eredményeket. Attól nem kell tartanunk, hogy a gyerekek nem lesznek lefárasztva: már a legkisebb korosztályban is kiegészítő edzések hada várja a gyerekeket, a szárazedzéseken erősítő gyakorlatokkal, futással, gimnasztikával erősítik az állóképességet. A sérülések veszélye pedig a vízben minimális.

Itt a remek alkalom! Ifjúsági vízilabda világbajnokság: most te is megnézheted a mérkőzéseket

A vízilabda igazi csapatjáték, jó hatással van az egészségre, jó erőnlétet biztosítForrás: youthwaterpolocarneval.com

Ha szeretnél közelebbről megismerkedni ezzel a sporttal, most remek alkalom kínálkozik arra, hogy megnézd, némi kitartással és erőbedobással meddig lehet eljutni. Idén ugyanis Magyarországon, egészen pontosan Szombathelyen, a Tófürdőben rendezik meg az ifjúsági vízilabda férfi világbajnokságot augusztus 11. és 19. között, ahol összesen 20 csapat méri össze az erejét. A világ minden tájáról érkeznek a legkiválóbb csapatok, hogy összemérjék erejüket a vízben, így a következő mérkőzéseket nézheted meg élőben te is: a sorsolás után az A csoportba Egyiptom, Ausztrália, Dél-Afrikai köztársaság, Brazília és Montengero kerültek. A B csoportban Görögország, Magyarország, Argentína, Oroszország és Kína mérik össze erejüket. A C csoport tagjai Üzbegisztán, Új-Zéland, Olaszország, az Egyesült Államok és Horvátország, míg a D csoportba Szerbia, Kolumbia, Spanyolország, Kanada és Szaúd-Arábia kerültek. A 16 női csapat valamivel később, Belgrádban csap össze augusztus 27. és szeptember 2. között.
Ha élőben nem sikerül megnézned a nem mindennapinak ígérkező meccseket, online ITTis követheted őket.