Azt hihetnéd, egy íróasztalban nem sok variáns létezik, ahogy a hozzá tartózó szék esetén se. Nos, ez - amennyiben gyermekszobába szánod - koránt sincs így. A méretein túl több tényezőt is figyelembe kell venned, hogy gyermeked valóban ki tudja azt használni.

Milyen íróasztalt és széket válassz?

A gyerekszoba adottságai nagyban befolyásolják, hogy mekkorát és milyen alakút válassz. A sarokasztal remek megoldás egy kisebb szobába, hiszen így maximalizálhatod a helykihasználást. Egy L-alak egyik oldalára mehet a számítógép, laptop, a másikra pedig a füzetek és könyvek. Ugyanakkor van már beépített polcos verzió, rövid, de mély, vagy épp fordított asztal is. Annyiféle méretű és színű kapható, hogy lehetetlen nem megtalálnod a gyerekszoba adottságaihoz passzolót.

A gyerekszoba adottságai nagyban befolyásolják, hogy mekkora és milyen alakú íróasztalt válasszForrás: Shutterstock

Egy barkácsolós kedvű apa maga is elkészítheti, vagy akár egyszerűen csak tégy egy falapot két fiókos kisszekrényre. A falra szerelt, kinyitható asztallap is jó megoldás, ha igazán apró gyerekszobába kell elhelyezned az íróasztalt.  

A kinyitható asztallap és az íróasztalba beépített polcok, rekeszek egy kisebb gyerekszobában nagyon hasznosakForrás: Etsy

Mivel a kisebb íróasztalokat csupán 1-2 évig tudja kihasználni, érdemes normál méretűt venned már alsós tagozatosnak is, és a székkel pótolni a méretkülönbséget. A hagyományos székek mellett, ugyanis nem csupán a forgó, de a megemelhetők is rendelkezésedre állnak. Ezeket remekül ki lehet használni hosszú évekig, de ebben az esetben lábtartósat vegyél, hiszen így adod meg gyermeked számára a tökéletességet.

A megfelelő szék kiválasztásánál mindig számolj a kényelmi faktorral. A gyermek akár órákat is ülhet rajta, így érdemes ergonomikus kialakításút venned, vagy ülőpárnával ellátnod.

Fontos, hogy kényelmes és praktikus széket válassz gyermeked számáraForrás: Shutterstock

Válaszd tehát akár a legegyszerűbb íróasztalt, fölé helyezett polcokkal és egy hagyományos székkel, akár egy számítógép asztallal egybekötött variánst, forgó, megemelhető székkel, a legfontosabb mégis az, hogy gyermeked szeresse a szobájában lévő tanulósarkot, és élvezettel üljön le nap, mint nap tanulni. Alakítástok ki együtt, tervezzétek meg színeit, formáját közösen.