Amikor egy hajmodell vagy celeb fotójával a kezedben elmész a fodrászodhoz, hogy pontosan olyan frizurát szeretnél, amilyet ő visel, nem biztos, hogy megkapod azt, amire vágytál. Sokan azért elégedetlenek a végeredménnyel, mert nem hajlandók elfogadni azt a tényt, hogy nem mindegyik hajból lehet mindenféle frizurát elkészíteni. Ha változásra vágysz, megmutatjuk, mit vegyél figyelembe.

1. Csekkold a textúrát!

Sokan kihagyják a legfontosabb tényezőt: nem veszik figyelembe a hajuk szerkezetét. Pedig fontos tudni, hogy melyik frizura milyen textúrájú hajból készíthető el úgy, hogy ne csak addig tartson, amíg kilépsz a fodrászszalonból. Mielőtt új stílust választatnál, érdemes róla kikérni a fodrászod véleményét.
A fodrász első dolga ugyanis, hogy megérinti a hajadat, megnézi, milyen az esése, így ellenőrzi a textúráját. Ebből tudni fogja, milyen frizurát lehet elkészíteni belőle. Hogy te melyik hajkategóriába tartozol, magad is utána járhatsz. Emelj fel egy tincset a fejed tetején, és engedd el. Ha lassan, erőtlenül esik vissza, akkor vékony szálú a hajad. Ha szinte égnek állva marad vagy gyorsan visszazuhan, akkor erős szálú hajkoronád van. Minden más esetben közepes textúrájú hajról beszélünk, legyen az göndör, egyenes vagy éppen hullámos. A természetes szőkéknek általában vékonyabb textúrájú a hajuk, míg a feketéké vastagabb, erősebb.

Mielőtt új stílust választatnál, érdemes róla kikérni a fodrászod véleményétForrás: Shutterstock

2. Ez a stílus áll jól az arcodhoz

Az arcod formája alapjaiban meghatározza, hogy a vágyott frizura jól állna-e, vagy sem. Nézd meg, neked milyen alakú, és annak alapján dönts.

Ovális arc

Ismertetőjele: az arc hosszabb, mint az arccsontok közötti szélesség és a homlok is szélesebb az állkapocsnál, amely kerek.
Híres sztárok: Jessica Alba, Anne Hathaway, Jessica Biel
Előnyös frizurák: szerencsés arcforma, amihez minden stílus jól passzol az egészen rövidtől a hosszúig, a göndörtől az egyenesig, a fokozatosan vágottól az egyenesen leomló hajzuhatagig. Érdemes kísérletezni fazonban, hosszúságban.

Ovális arcForrás: Getty Images, Shutterstock

Kerek arc

Ismertetőjele: az arccsontok és az arc nagyjából egyforma hosszúak, szélesebbek a homloknál és az állkapocsnál. Az áll lágyan ívelt.
Híres sztárok: Selena Gomez, Kirsten Dunst, Queen Latifah
Előnyös frizurák: érdemes az arcot megnyújtani, amit a haj hosszával érhetünk el. Fontos, hogy a frizura az áll vonala alá érjen, tehát a nyakvonaltól lefelé egészen hosszan megnöveszthető. A fokozatosan vágott stílus izgalmasabbá, könnyedebbé teszi a hajkoronát. Kerüld a copfot, amely jól láttatja az arcformát.

Kerek arcForrás: Getty Images, Shutterstock

Szív alakú arc

Ismertetőjele: széles homlok, keskenyedő az arcvonal, ami csúcsos állban végződik.
Híres sztárok: Scarlett Johansson, Julia Roberts, Reese Witherspoon
Előnyös frizurák: aki szereti a rövid hajat, és elég merész, ehhez az arcformához bátran kérhet egy rövid, stílusosra vágott frizurát, ami a szemekre és az ajkakra tereli a figyelmet, nem a hajkoronára. A lágyan lehulló, hosszú, hullámos vagy göndör haj is jól passzol ehhez az arcformához. A fokozatos vágás dimenziót ad a frizurának.

Szív alakú arcForrás: Getty Images, Shutterstock

Négyzet alakú arc

Ismertetőjele: az arccsontok szélessége és az arc hossza nagyjából egyforma, az állkapocs éles.
Híres sztárok: Katalin hercegnő, Cameron Diaz, Diane Kruger
Előnyös frizurák: a hosszú haj lágyítja a szögletes arcformát, keretet ad neki, és eltereli a figyelmet a hangsúlyos állkapocsról. A hajválasztékot érdemes az egyik oldalra helyezni. A rövid frizura kerülendő, mert kiemeli a szögletes arcformát, és ezáltal durvábbnak láttatja a vonásokat.

Négyzet alakú arcForrás: Getty Images, Shutterstock

Gyémánt alakú arc

Ismertetőjele: az arc hosszúkás, keskeny arccsontok és homlok, kicsi állkapocs jellemzi, mely csúcsos állban végződik. Ez az arcforma a legritkább.
Híres sztárok: Victoria Beckham, Anna Kendrick, Taylor Swift
Előnyös frizurák: sok, különböző stílus jól áll az ilyen arcformához, ezért bátran lehet kísérletezni. Az áll vonaláig érő egyenes hajtól a hosszú, hátközépig tartó hullámos fazonig minden kipróbálható. Az egészen rövid, állvonal feletti frizurák viszont kerülendők, mert így a szögletes arcforma hangsúlyozottá válik.

Gyémánt alakú arcForrás: Getty Images, Shutterstock

3. Frufru – igen vagy nem?

Hogy a homlokot szabadon hagyod-e, vagy frufrut vágatsz, azért fontos, eldöntendő kérdés, mert drasztikusan megváltoztatja az arcot. Egy jól vágott frufru karakteressé teheti a megjelenést, és nagyon el is ronthatja. A jó hír viszont az, hogy különböző technikával, többféle fazonú frufrut lehet vágatni.
Akinek keskeny a homloka, vagy pici az arca, az kerülje a frufrut, mert vétek lenne kitakarnia a homlokát. Akinek hosszúkás az arca, az bátran próbálkozhat vastag, tömött frufruval, ami optikailag rövidíti, arányosabbnak láttatja az arcot, és gyönyörű keretet ad neki. A kerek arcúak kerüljék, mert még jobban hangsúlyozza az arcformát, de ha valaki nagyon vágyik rá, egy féloldalas fazonnal meg lehet próbálkozni. A négyzetes alakú arcformánál a hosszú, oldalra fésült frufru tökéletes választás. Ki lehet próbálni a középen kicsit rövidebbre vágott formájú frufrut is, mert kerekíti és egyben lágyítja az arcot.
Az ovális archoz minden passzol, aki elég bátor, egy tépett frufrut is bevállalhat, mert a szemre irányítja a tekintetet.

Hogy melyik hajszín illik legjobban hozzád, megtalálod ITT.