Ötletet ad, főzésre késztet a MasterChef VIP

Forrás: Facebook/MasterChef Hungary -
séf konyhaművészet Árpa Attila főzés Kulcsár Edina gasztronómia Végh Tamás MasterChef VIP Hungast Pásztor Anna Gordon Ramsay
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pásztor Anna, Bay Éva és Árpa Attila is kipróbálta magát a Gordon Ramsay séf nevével fémjelzett MasterChef VIP című műsorban. Kiderült, hogy az ismert embereknek sem sikerülhet minden elsőre, ám elszántsággal mégis képesek kiváló fogásokat feltálalni a szakmai zsűrinek. Végh Tamás, a Hungast vezető séfje szerint az ilyen műsorok visszahozhatják az emberek kedvét a főzéshez.

Cukkini chips, kijevi csirke, mignon, báránysült – csak néhány fogás azok közül, amelyeket hazánk ismert arcai készítenek a MasterChef VIP című műsorban. Énekesek, színészek, szépségkirálynők és műsorvezetők is fakanalat ragadtak azért, hogy ők lehessenek a műsor győztesei. A Gordon Ramsay nevével fémjelzett show-ban hétről hétre hírességek mérik össze főzőtudásukat.

Hazai sztárok ragadnak fakanalat és mérik össze tudásokat, kreativitásukat a MasterChef VIP című műsorban Forrás: Facebook/MasterChef Hungary

Ramsay-t a világ szinte minden táján ismerik nemcsak Michelin-csillagos éttermeiről, hanem temperamentumos stílusáról is. A műsor magyar verziójában a zsűrit nem ő, hanem Mizsei János és Nyíri Szása séfek képviselik, akik napról napra bírálják például Janicsák Veca énekesnő, Árpa Attila színész vagy épp Pásztor Anna énekesnő ételeit. Mizsei János 24 évesen elnyerte az év ifjú séftehetségének járó díjat, zsűritársa, Nyíri Szása executive chef és étteremtulajdonos, akinek célja a hagyományos ételek korszerűbbé tétele.

Végh Tamás, a Hungast vezető séfje szerint a TV2-n futó show nemcsak szórakoztatja a nézőket, de ihletet is ad ahhoz, hogy új ízeket próbáljunk ki, a megszokott alapanyagokat más formában használjuk fel, mint ahogyan a hétköznapokban megszoktuk. „Nyitottságot ad és egy kis rálátást a nemzetközi gasztronómiára” – mondta Végh Tamás séf, aki úgy látja, hogy sokakban érdeklődés ébredhet a konyhaművészet iránt. Új ötletekkel, szokatlan ízkombinációkkal vonzza be a családokat a konyhába. De nemcsak a nemzetközi gasztronómiából kapunk kóstolót, hanem abból is, hogy mi van a magyar konyhaművészetben a rántott szeleten és a paprikáson túl.

Végh Tamás, a Hungast vezető séfje Forrás: Hungast

„Mindenképp motiváció az otthoni főzés elkezdésére, hogy visszatérjünk a terített asztalhoz és visszahozzuk a közös étkezés misztériumát” – fogalmazott Végh Tamás. A műsorban láthatjuk, hogyan tündökölnek vagy épp küszködnek a hírességek a számukra kevésbé ismert terepen. Közöttük is akadnak olyanok, akik otthonosabban mozognak a konyhában, de olyanok is, akik kevésbé. Kulcsár Edina gyakorlott mozdulatokkal gyúrta a fondant bevonatot a mignon készítésénél, ám Árpa Attila a tudást inkább elszántsággal pótolja. Éppen ebből adódóan a nézők tanúi lehetnek humoros és drámai, feszültséggel teli pillanatoknak is egyaránt.

A Hungast séfje szerint bátornak, kísérletezőnek kell lenni, ugyanúgy, ahogyan a MasterChef VIP alkalmi szakácsainak, amikor számukra kevésbé ismert hozzávalók kerülnek elő. Sőt, a már ismert alapanyagokat is merni kell új formában felhasználni. „Ha megkérdezném a nagymamámat, hogy milyen ételben használjuk a fehérrépát, a húslevesen kívül nem biztos, hogy tudna mást mondani. De az ilyen műsorokból megtudhatjuk, hogy akár desszertben is megállja a helyét. Vaníliával tiramisuban például" – mesélte a Hungast séfje. Mint mondta: a közétkeztetésben is arra törekednek, hogy minél több új és egészséges alapanyaggal készítsék a fogásokat napról napra.

„Míg a fine dining ételek csak kevés emberhez jutnak el naponta, addig a közétkeztetéssel másfél millióan találkoznak egy napon. Ők főleg gyerekek. Míg néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy olyan alapanyagokat kínáljunk, mint a bulgur, a hajdina vagy épp a köles, addig ma ez egyre inkább természetes" – fejtette ki Végh Tamás. Úgy látja, ahogy ők a gyerekeknél szeretnék elérni a széles látókört a gasztronómia terén, úgy a MasterChef VIP és a hozzá hasonló műsorok a szülőknél végzik ugyanezt. „Ha a gyerekek azt látják, hogy a szülők is kísérleteznek otthon, akkor ők is könnyebben kóstolnak meg egy szép élénkzöld, saját anyagával besűrített mentás vagy petrezselymes borsófőzeléket az iskolában. Nyitottabban állnak ők is az ételekhez, új ízekhez" – fogalmazott a séf. Hozzátette: ha már valaki gyermekként megismerkedik az új alapanyagokkal és technikákkal, felnőttként már természetes lesz számára.

A műsorban láthatjuk, hogyan tündökölnek vagy épp küszködnek a hírességek a számukra kevésbé ismert terepen Forrás: Facebook/MasterChef Hungary

Végh Tamás úgy véli, a műsorban jó azt látni, hogy az élet más területén jeleskedő művészek, hírességek a konyhában is jól teljesítenek annak ellenére, hogy nem mindig tudják, mi a következő lépés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.