Gyermekeink védelme nem csak abban merül ki, hogy elkísérjük őket az óvodába, iskolába, majd délután értük megyünk. Meg kell tanulniuk nemet mondani, fel kell tudniuk ismerni, ha valaki nem helyénvaló módon közelít feléjük, valamint azokat a helyzeteket, amik veszélyt jelenthetnek. Ám ezek mellett az is elengedhetetlen, hogy megfelelő módon reagáljanak az őket ért bántalmazás vagy visszaélés alkalmával, és azt követően.

A következőkben John Douglas és Mark Olshaker, Utazás a sötétség mélyére című könyvéből olvashatsz részleteket. A cikk egyrészt az Elveszett és Bántalmazott Gyermekek Nemzeti Központja és az Adam Walsh Gyermekalapítvány tanácsait, John Douglas az FBI nyugalmazott különleges ügynöke és egységvezetője, az első bűnözői profilozó meglátásait és észrevételeit, valamint ezek átültetett kivonatait tartalmazza.

Gyermekednek tudnia kell, mennyire a szíveden viseled a boldogságát és a biztonságát. Bármilyen banálisnak is tűnhet, de az olyan mondatok, mint a „Szeretlek!” és a „Büszke vagyok rád!”, elszigetelhetik a gyermeket attól a tömérdek iszonyattól, ami a külvilágban leselkedik rá: a hízelgő pedofiltól kezdve a kábítószert és egyéb narkotikumot kínáló haverokig. Gyermeked önbizalma és önbecsülése, valamint a te szülői felelősségtudatod, körültekintésed rengeteget jelent ebben a küzdelemben.

Gyermekednek tudnia kell, mennyire a szíveden viseled a boldogságát és a biztonságátForrás: Shutterstock

Amint megtanul gügyögni, elengedhetetlen, hogy megtanítsd arra, miként védheti meg magát a kizsákmányolással, csábítással és a bántalmazással szemben. A következőket rendszeresen mondd el neki, tudatosítsd benne ezeket a szabályokat.

Alapvető biztonsági szabályok gyermekek számára

 • Ha nyilvános helyen elszakadsz a szüleidtől, sose indulj a keresésükre! Menj oda egy pénztároshoz, egy recepcióshoz, biztonsági őrhöz, és mondd el, hogy elveszítetted a szüleidet.
 • Ha valaki a nyomodba ered gyalog vagy autón, tartsd távol magad tőle!
 • Fontos tudnod, hogy a felnőttek és idősek, nem egy gyerektől szoktak segítséget kérni, hanem más felnőttektől! Ne állj szóba tehát olyan idegennel, aki az utat tudakolja, a kutyáját keresi.
 • Sose menj el olyan idegennel, aki azt mondja, hogy anyukád, apukád küldte, hogy elvigyen hozzájuk.
 • Ha valaki megragad, vagy megpróbál magával vinni rúgj bele, harapd meg, karmold, fuss el tőle és közben hangosan kiabáld, hogy „Ez az ember nem az apukám/anyukám! El akar vinni engem!”
 • Sehová se menj egyedül!
Forrás: Thinkstock
Túlzott intimitás a családban

Egy felnőtt a túlzott intimitást képes hárítani, adott számára a lehetőség, hogy kilépjen belőle, ha már nem érzi magát komfortosan, de egy kisgyermek, pláne a szüleivel szemben, még közel sem olyan érdekérvényesítő. Így szépen, apránként sérülhet az önbizalma, az autonómiája, a társas közegekben nem elfogadható magatartásformákat vehet fel. Stresszessé, depresszióssá, szorongóvá válhat, később pedig, akár a normál intim kapcsolatok – mint például az ölelés – is gondot okozhatnak neki, de az se ritka, hogy épp az ellenkezője történik; túl bizalmaskodóvá válik. Olvasd tovább!

A szexuális kizsákmányolás árulkodó jelei

Szülőként a lehető leghamarabb tanítsd meg gyermekednek, hogy a teste a sajátja, és senki sem érintheti meg egyetlen porcikáját sem úgy, hogy az kellemetlen, viszolygó érzéseket keltsen benne. Magyarázd el neki, hogy a szeméremtest fontos testrész, amely tiszteletet érdemel.

A gyermekek szexuális veszélyeztetése többnyire ismétlődő bűncselekmény és az elkövetők legtöbbször az áldozat közvetlen környezetéből kerülnek ki – családtagok, szülők barátai, tanárok, edzők, a kedves szomszéd... stb. Ilyen helyzetben a gyermek gyakran összezavarodik és szégyelli magát – mert bizonytalan abban, hogy az a simogatás, az az érintés helyénvaló volt-e, könnyen elhitethetik vele, hogy az egészet ő provokálta ki –, épp ezért nem is mondja el a vele történteket senkinek. Csak az a gyerek fog beszélni, akit szerető, gondoskodó család vesz körül, ahol szabadon, félelem és bűntudat nélkül nyilvánulhat meg, és aki biztos abban, hogy nem őt fogják hibáztatni a történtekért.

A gyermekek szexuális veszélyeztetése többnyire ismétlődő bűncselekmény és az elkövetők legtöbbször az áldozat közvetlen környezetéből kerülnek kiForrás: Shutterstock

Mint szülő, figyelj a következő intő jelekre:

 • A viselkedés megváltozása, szélsőséges hangulatingadozások, visszahúzódás, félelem vagy sírdogálás.
 • Ágybavizelés, rémálmok és egyéb alvási zavarok.
 • Illetlen szexuális viselkedés vagy szokatlanul nagy érdeklődés a nemiség kérdései iránt.
 • Hirtelen indulatkitörések, agresszív vagy lázadó viselkedés.
 • Regresszió – visszaesés a kisgyermeki viselkedés szintjére.
 • Félelem bizonyos helyektől, emberektől, tevékenységektől, különösen az attól való félelem, hogy egyedül kell maradni egy bizonyos személlyel.
 • Fájdalom, viszketés, vérzés, folyás vagy bőrtünetek jelentkezése a nemi szervek környékén.
Peter Banks, rendőr
"A kiskorúak zaklatóival szemben a legelső számú fegyver gyermekeink önbizalma."

Gyermekeink védelméért a legtöbbet azzal tehetjük, ha odafigyelünk egymásra. Az a fajta közönyösség és a „nem az én dolgom” vállrándítás, amelyet a mostani társadalmakban lehet tapasztalni, esélyt ad a gyermekeket bántalmazók számára, hogy tevékenységüket háborítatlanul végezhessék. Amennyiben arra gyanakszol, vagy szemtanúja voltál annak, hogy egy gyereket bántalmaznak, elhanyagolnak, vagy testi-lelki épségét veszélyeztetik, ne légy tétlen. Addig hívd a különböző gyermekvédelmi szerveket, amíg nem találsz valakit, aki segíteni akar és tud! Az ilyen bejelentéseket akár névtelenül is megteheted, így nem kell tartanod az esetleges bosszútól.

Addig hívd a különböző gyermekvédelmi szerveket, amíg nem találsz valakit, aki segíteni akar és tud!Forrás: Shutterstock

Figyelj más gyermekére, hogy a tiédre is figyeljenek, valamint tanítsd meg neki a következő szabályokat.

Biztonságomat védő alapszabályok

1. Mielőtt elmennék otthonról, jelzem a szüleimnek vagy annak, aki vigyáz rám. Megmondom, hova és kivel megyek, valamint milyen útvonalon jutok oda, és mikorra vagyok hazavárható.

2. Mielőtt beszállnék bárki kocsijába, vagy elmennék vele, először tudatom ezt szüleimmel, akkor is, ha ismerős az illető. Szüleim tudta nélkül nem fogadok el semmit – se pénzt, se ajándékot.

3. Nagyobb biztonságban vagyok, ha nem egyedül játszom vagy közlekedem. Mindig a barátaimmal megyek mindenhova.

4. Ha valaki tapogatni próbál, és ez megijeszt, viszolygással tölt el vagy összezavar, NEM-et mondok. Aztán megyek, és elmondom egy megbízható felnőttnek a történteket.

5. Tudom, hogy NEM AZ ÉN HIBÁM, amennyiben valaki nem helyénvaló módon nyúl hozzám. Nem kell titokban tartanom, ha ez történt.

6. Megbízom az ösztöneimben, és megbeszélem a felnőttekkel, ha olyan problémákkal kerülök szembe, amelyeket önerőmből nem tudok megoldani. Sokan vannak, akik szeretnek, meghallgatnak, és hisznek nekem. Nem vagyok egyedül.

7. Soha nem késő segítséget kérni. Addig megyek, amíg nem találok valakit, aki meghallgat.

8. Megérdemlem, hogy biztonságban tudjam magam.

 

Forrás: Shutterstock
Tegyél ellene, tegyél érte!

Amennyiben környezetedben bárminemű, gyermekkel szembeni bántalmazást, visszaélést, veszélyeztetést tapasztalsz, úgy lehetőséged nyílik segíteni! Egy gyermek sem érdemli meg, hogy a feltétel nélküli szeretetét, elfogadását és jóhiszeműségét kihasználják, se azt, hogy testi- és érzelmi terrorban kelljen élnie. A felelősség közös!


Hívd a rendőrséget (107), vagy keresd fel a körzetes Gyermekjóléti -, Családsegítő Központot.