Eltűnt Gyermekek Világnapja eltűnt gyerek család elrabolt gyerek gyermekvédelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt hiszed, hogy a te gyermeked nem menne el egy idegennel? – Lehet, hogy tévedsz, ez pedig akár az életébe is kerülhet. Évente több mint 100 gyermek tűnik el nyomtalanul. Elszöktek, elrabolták őket, tragédia áldozatai lettek? Ezekre a kérdésekre csak nagyon ritkán kapunk választ – persze van, hogy évek óta eltűnt gyermekek előkerülnek, de sajnos nem ez a jellemző. Ma, az eltűnt gyermekek világnapján a megelőzést helyezzük előtérbe. Mi az, amit szülőként megtehetünk gyermekeink védelmében?

Elsőként fontos megemlítenünk, hogy a gyermekeltűnések mögött a leggyakrabban szökés áll. Rossz lett a bizonyítványa, elhagyta az uzsonnapénzt, eltört/elrontott valamit otthon... akár ilyen, számunkra banálisnak tűnő problémák is eredményezhetik, hogy a gyermek inkább világgá megy, mint felvállalja a konfliktust a szüleivel. Ők maguktól is haza szoktak menni pár óra múlva. Az otthonról való elszökés hátterében azonban komolyabb okok is állhatnak, mint a családon belüli erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, vagy akár a rossz életkörülmények is.

Az otthonról való elszökés hátterében azonban komolyabb okok is állhatnak, mint a családon belüli erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, vagy akár a rossz életkörülmények is Forrás: Thinkstock

Minden idők legszörnyűbb gyermekrablásai

Pár éve egy különleges videó jelent meg, amelyben arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy gyermekeik milyen könnyen elcsábíthatók és elrabolhatók. A legnagyobb probléma, hogy a legtöbben azt hisszük, velünk ez nem történhet meg. A baj azonban bármikor bekövetkezhet. A Life.hu szomorú és különleges történeteket gyűjtött össze.

Ezek a gyermekek azonban komoly veszélynek vannak kitéve, hiába önszántukból döntöttek az otthon és a család elhagyása mellett. Egyedül kóborolva, szomorúan, kétségbeesve, elveszetten tökéletes célpontok bármiféle gyermekkel szembeni visszaélésre, prostitúcióra való kényszerítésre, utcai bandába való beléptetésre stb.

Gyermekrablás

Azt gondolod, hogy a te gyermeked nem állna szóba idegennel? És ha egy cuki kutyussal menne oda hozzá, vagy csokit ajánlana, vagy egyszerűen csak azt mondaná, te küldted, hogy vigye őt haza? Igen, mind meg vagyunk győződve arról, hogy eleget mondjuk; „Ne állj szóba, és ne menj el sehová egy idegennel!" Ám érdemes belegondolni; vajon gyermekünk átmenne egy teszten?

Vajon gyermekünk átmenne egy ilyen teszten? Forrás: Thinkstock

A gyermekek nem képesek felmérni az adott szituációban lappangó veszélyt.

A kicsik barátságosak, jóhiszeműek, senkivel kapcsolatban sem feltételezik, hogy rosszat akarna nekik. A mesék ugyan próbálják a gyermekeket felkészíteni - gonosz boszorkányokon keresztül -, hogy létezik rossz is a világban, de ők ezt még nem igazán képesek a való életbe átültetni.

A nagyobb gyermekek esetén már nem a barátságosság ad táptalajt, hanem a hiszékenység. Elhiszik, hogy a másik számítógép mögött valóban egy velük egykorú, kedves, jópofa tini ül, aki, láss csodát, pont azokat a dolgokat szereti, mint ők és döbbenet, de még szép/helyes is. Ráadásul egy határozott felnőttnek sokkal nehezebben mondanak nemet, mint kortársaiknak.

Van, aki tükröt tart

Joey Salads egy jópofa figura, YouTube-csatornájának több mint 1,5 millió feliratkozója van. Csínyeket, átveréseket és társadalmi kísérleteket is csinál az utca emberével, amelyeket természetesen videóra vesz. Van, amelyik egyszerűen csak szórakoztató, más érdekes. Van azonban egy része a „munkásságának", amellyel komoly ügy mellett kampányol. Ez pedig a gyermekek védelme.

„Gyermekünk biztonságban van... vagy ez csak egy illúzió?"

Ezzel lehetne jellemezni az ebbe a témakörbe sorolható videóit. Ebben például megkérdezi az anyukákat, hogy a gyermekük vajon elmenne-e vele szó nélkül. Természetesen mind azt a választ adja, hogy nem, idegennel szóba sem állnak a kicsik. Nézd meg, hogy mi lett a kísérlet eredménye.

Joey arra is kíváncsi volt, hogy azok a gyerkőcök, akik a kertben játszanak, elmennének-e vele egy kis kocsikázásra. Döbbenetes a végeredmény!

Ám nem Salads az egyetlen vlogger, aki szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekeket jóval könnyebb elcsalni, elrabolni, mint hinnénk. Coby Persin is - akinek a fix bázisa 3 milliós a YouTube-csatornáján – sok hasonló témájú videót készített és töltött már fel.

Ebben a neten ismeretlenül keresi meg a lányokat, és titkos – „szülőknek ne szólj" – találkát kér tőlük. Az eredmény hihetetlen; érdemes a szülők és a gyerekek reakcióját is végigkövetni.

Megelőzés


A fenti videókban szereplő gyermekek nagyon meggondolatlanok voltak, annak ellenére, hogy a szülők állítják, többször is beszéltek már velük az ilyen és ehhez hasonló helyzetekről. Nem elég csak beszélni, meg is kell velük értetni!

Nem elég csak beszélni a gyerekekkel, meg is kell velük értetni, milyen veszélyekkel járhat egy ilyen szituáció Forrás: Thinkstock

Ezeket tehetjük meg szülőként:

  • Teremtsünk gyermekünk számára harmonikus, békés családi légkört – ez nem jövedelemfüggő
  • Ne helyezzünk rá indokolatlan mértékű nyomást, stresszt – se a tanulmányi eredmények, se a sportteljesítmények, se semmi más miatt.
  • Alakítsunk ki bizalmi kapcsolatot vele – merje elmondani, ha rosszat tett, rossz döntést hozott, hibázott, frusztrálja valami, vagy netán fél valamitől/valakitől.
  • Ismerjük meg a barátait, azokat a helyeket, ahová szeret járni.
  • Mindig figyeljünk rá – akkor is, ha a játszótéren vagyunk!
  • Készítsük fel egy esetleges elrablási, elcsalási kísérletre – kiabáljon, rúgjon, harapjon, tegyen meg mindent, hogy felhívja magára más ember figyelmét. Minél előbb írassuk be önvédelmi vagy küzdősportra, hogy nagyobb esélye legyen védekezni.
  • Naponta – akár többször is – mondjuk el neki, hogy idegennel nem szabad szóba állni, sem beülni az autójába... stb. Fontos azonban, hogy a gyerek érezze a mondandónk súlyát; ha csak félig-meddig hallja, elveszti jelentésének fontosságát.

Az egyik legfontosabb azonban a „miért" megválaszolása. Egy gyermek – legyen az 3 vagy épp 13 éves – csak akkor tudja valóban elfogadni a szabályokat, tiltásokat, ha megérti az okát. Legyünk őszinték a veszély súlyát illetően - értelemszerűen a gyermek életkorának megfelelően.

A „Ne szállj be idegen autójába, mert én azt mondtam!" tiltás nem jó megközelítése a problémának Forrás: Thinkstock

„Ne szállj be idegen autójába, mert én azt mondtam!" - nézzünk erre alternatívákat;

  • „Ne szállj be olyan ember mellé az autóba, akit nem ismersz! Ha azt mondja, hogy én küldtem, vagy hogy hazahoz, akkor sem! Ő nem egy kedves ember, el akar vinni téged, és akkor sose láthatsz minket!" – engedjük, hogy visszakérdezzen a gyerek, ismételtessük meg vele, minden nap mondjuk el neki!
  • „Ne szállj be olyan ember mellé az autóba, akit nem ismersz! Ha azt mondja, hogy én küldtem, vagy hogy hazahoz, akkor sem! Elrabolhat, bánthat, meg is ölhet téged! Ez egy nagyon komoly dolog!" – a tinédzserekkel már lehetünk nyíltabbak. Persze nem az a cél, hogy utána ne merjen többé kilépni az utcára, de kell, hogy érezze a helyzet súlyát.

Vigyázzunk gyermekeinkre, és járjunk nyitott szemmel az utcán!

Túlzott intimitás a családban; a gyermek pszichés fejlődésének zavarát okozhatjahttp://www.life.hu/csalad/20170522-tulzott-intimitas-a-csaladban-a-gyermek-psziches-fejlodesenek-zavara.htmlEgy felnőtt a túlzott intimitást képes hárítani, adott számára a lehetőség, hogy kilépjen belőle, ha már nem érzi magát komfortosan, de egy kisgyermek, pláne a szüleivel szemben, még közel sem olyan érdekérvényesítő. Így szépen, apránként sérülhet az önbizalma, az autonómiája, a társas közegekben nem elfogadható magatartásformákat vehet fel. Stresszessé, depresszióssá, szorongóvá válhat, később pedig, akár a normál intim kapcsolatok – mint például az ölelés – is gondot okozhatnak neki, de az se ritka, hogy épp az ellenkezője történik; túl bizalmaskodóvá válik. CsaládThinkstockAz 5 legjobb családokról szóló sorozat, amelyet csak imádni lehethttp://www.life.hu/csalad/20170520-az-5-legjobb-csaladokrol-szolo-sorozat.htmlA legjobb női sorozatokról korábban már írtunk, most a családokról szólók kerülnek terítékre. Érdemes már az elején leszögezni, hogy nem feltétlenül azok kerültek fel a toplistánkra, amelyek kizárólag a vígjáték kategóriájába sorolandók. Természetesen pluszpont jár azokért a jelenetekért, melyeken valóban jóízűen lehet nevetni, és túlmutatnak az átlagos, számos helyen elsütött poénokon. Ne feledd el, hogy a legjobb öröm a káröröm, egy fiktív család kinevetése pedig kicsit sem kell, hogy zavarba ejtsen minket. Ám egy családról szóló sorozat annyi mindent rejthet magában – segíthet a gyereknevelésben, remek példákkal mutathatja be egy család működését, könnyeket csalhat a szemünkbe, vagy csak épp ráébreszthet minket arra, hogy mennyire remekül is működik a mi családi egységünk. CsaládAFP4 megdöbbentő gyermekgyilkosság - Már a barátokban sem lehet bíznihttp://www.life.hu/csalad/20170518-hihetetlen-gyermekgyilkossagok-mar-a-baratokban-sem-lehet-bizni.htmlAz idegen bébiszitter helyett sok szülő bízza inkább gyermekét egy közeli barátra vagy egy számára megbízhatónak ítélt ismerősre. Azt gondolják, így nyugodtak lehetnek, hisz a legjobb barátnő, aki maga is anya, egész biztos úgy vigyáz majd rá, mint a sajátjára. Az alábbi esetekben, sajnos tévedtek. CsaládOrigoGenetikai szexuális vonzerő, avagy anyák, akik szerelmesek lettek a saját gyerekükbehttp://www.life.hu/csalad/20170516-genetikai-szexualis-vonzero-anyak-akik-szerelmesek-lettek-sajat-gyermekukbe.htmlA genetikai szexuális vonzerőről viszonylag ritkán esik szó, hiszen a szülő-gyermek közti testi viszony tabunak számít. Ám az esetek számát tekintve a GSA (genetic sexual attraction) gyakoribb, mint hinnénk. Fontos leszögezni, hogy ez nem egyenlő a pedofíliával és egyéb gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléssel. Család--Gyerekek, akik egyedül utaztak - Elképesztő és megdöbbentő történetekhttp://www.life.hu/csalad/20170512-gyerekek-akik-egyedul-utaztak-torteneteik-elkepesztoek-es-megdobbentoek.htmlMegszökik, eltűnik. Ettől a két dologtól minden szülő retteg. A gyerekek még nem képesek felmérni egy-egy tettük súlyát és cselekedeteik kockázatát. Így történhet meg, hogy olyanra adják a fejüket, ami felnőtt szemmel nézve meggondolatlan, veszélyes lehet. Vajon mire gondolt a 6 éves kisfiú, amikor a reptérre ment a szülei nélkül, vagy épp az a tinédzser lány, aki egy tengeralattjáróra szökött fel? Korábban már írtunk olyan eltűnt gyermekről, aki a mai napig nem került elő. Ám ezek az esetek mások. Család--Sztárcsemeték, akiknek az életét tragédiák és függőségek árnyékolják behttp://www.life.hu/csalad/20170509-sztarcsemetek-akik-eletet-tragediak-es-fuggosegek-lengik-korbe.htmlA reflektorfényben élni nehéz, ám abban felnőni még nehezebb, hiszen a gyermekek ezt nem választották, nem készültek fel rá. Gyakran még a felnőttek is összeroppannak a népszerűség súlya alatt, képzeljük el, miként éli ezt meg egy kisgyermek vagy egy tinédzser. Hiszen manapság épp olyan kíváncsiak vagyunk a gyerekekre, mint híres szüleikre. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.