Amellett, hogy rendkívül egészséges, igazi hangulatfokozó étel, amit ráadásul főételben, de nassolnivalóként is fogyaszthatunk. A szelídgesztenye kétségtelenül az őszi-téli szezon egyik legnagyobb slágere. Most eláruljuk, miért imádjuk!

  • Csodálatos fa

Az egyik leghosszabb életű fa, 500-1000 évig él. Ehhez képest nem is számít idősnek, amikor nagyjából 20 évesen először termést hoz. Nemcsak azért tartották nagy becsben, mert a rómaiak szerint ott élhet jól az ember, ahol megél a szelídgesztenye, hanem azért is, mert éhínség idején egy fa termése egy ember számára az egész téli élelmezést megoldotta. Ebből is látszik, hogy mennyire laktató, egészséges, és sokféle felhasználási lehetősége van. 

A szelídgesztenye laktató, egészséges, és sokféle felhasználási lehetősége vanForrás: Shutterstock
  • Antioxidáns

A gesztenye többféle vitamint is tartalmaz. Kiemelkedik B1- és B2-vitamin-tartalma, de C-vitamint és rengeteg E-vitamint is rejt. Utóbbi nagyon fontos antioxidáns, amire nagy szüksége van a szervezetünknek, hogy egészséges legyen. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek elpusztítani a szabadgyököket, azokat a káros molekulákat, amelyek a szervezetünkben termelődnek, és amelyek számos, köztük rákos betegségek forrásai is. Az E-vitamin az immunrendszerre is jó hatással van, segíti az agyműködést, de a bőr öregedését is késlelteti. 

  • Ásványi anyagok

A vitaminok mellett természetesen az ásványi anyagok is megtalálhatók a szelídgesztenyében. Leginkább káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz. A kálium és a magnézium testünk minden sejtjében megtalálható, elengedhetetlenek a test egészséges működéséhez. Foszforhiány esetén csontritkulás, vashiány esetén vérszegénység alakul ki, így minden ásványi anyagra nagy szükség van.

A vitaminok mellett természetesen az ásványi anyagok is megtalálhatók a szelídgesztenyébenForrás: Shutterstock
  • Élelmi rostok

A szelídgesztenyének igen magas a rosttartalma, ami serkenti az anyagcserét, és javítja a bélműködést. A rostos étrenddel elejét vehetjük többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát is, továbbá stabilizálhatjuk a vércukor- és inzulinszintet is. 

A jó anyagcsere a karcsúság titka

A megfelelően működő anyagcsere amellett, hogy ellátja a szükséges tápanyagokkal a sejtjeinket, nem hagyja felhalmozódni testünkben a salakanyagokat. Éppen ezért az egészséges étrenddel kiegészítve távol tartja, vagy éppen leégeti a plusz kilókat. A jó közérzet már csak a bónusz. Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • Fogyókúrázóknak is ajánlott

Rosttartalma miatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása fogyókúrázók számára is. Azt persze nem árt tudni, hogy a rostos ételek csak megfelelő folyadékbevitel mellett fejtik ki jótékony hatásukat. A szelídgesztenye hamar csökkenti az éhségérzetet, és jófajta szénhidrátot tartalmaz. Élénkíti a szervezetet, feltölt energiával, csökkenti a vérszegénység okozta fáradékonyságot, így az edzésekhez is kítűnő társ.

Sokan egyszerűen önmagában megsütve kedvelik, az őszi, téli időszakban igazán finom csemegeForrás: Shutterstock
  • Széles felhasználási kör

A szelídgesztenyéből számtalan fogás készíthető. Sokan egyszerűen önmagában megsütve kedvelik, az őszi, téli időszakban igazán finom csemege, sütés közben ráadásul körbetáncolja az illata az egész lakást. A fagyasztott gesztenye egész évben elérhető, és egy kis utánajárással azt is megtalálhatod, hogy melyik fajtában nincsen hozzáadott cukor. A gesztenyemasszát édességekhez, de ünnepi ételek töltelékeként is szokás használni. Habár régen egyes területeken kifejezetten népszerű alapanyag volt a gesztenyeliszt, most újra divatba jött, és nagyon finom kenyér is készíthető belőle.