Lehet, hogy nem cseng túlságosan ismerősen Judith Leieber neve, pedig a leghíresebb magyar származású táskatervezőről van szó, aki New Yorkba költözve megvalósította az amerikai álmot. Táskái megjelentek a Szex és New York című sorozatban, de mai napig is rendszeresen ott van a vörös szőnyegen, kedvenc sztárjaink kezében. 

Pető Judit, későbbi nevén Judit Leiber 1921-ben született Budapesten. A 97 éves korában elhunyt designer 17 évesen még vegyészetet tanult és kozmetikusnak készült Londonban, ahova édesapja küldte. Ekkor már érezhető volt a II. világháború elkerülhetetlensége, és habár a szülők biztonságosabbnak érezték, hogy lányuk külföldön van, Judith még a világháború befejeződése előtt hazautazott. Itthon egy kézműves cégnél helyezkedett el, ahol táskákat készítettek. Itt tanulta meg a bőrmegmunkálás alapjait. 

Judith LeiberForrás: AFP/Amy Sussman

1946-ban, 25 évesen hozzáment egy Gerson Leiber későbbi festőmévészhez, akivel nem sokkal később Amerikába költöztek. A talpraesett Judit itt is jól boldogult, különböző cégeknél dolgozott szintén táskatervezőként, majd 1963-ban megalapította saját cégét. Ekkor találta meg azt a designt, azt a különc stílust, amiről máig is ismert. Megálmodta a különböző, egészen extrémebb formájú, kristályokkal díszített darabokat: egyszerűen imádott játszani a giccsel. 

Emlékszel arra a részre a Szex és New Yorkból, amikor Mr. Big meglepi Carrie-t egy hattyú formájú, Swarovskikkal díszített táskával? Carrie zavarában szerelmi vallomással hálálja meg a cifra ajándékot, majd elpanaszolja barátnőinek, hogy mit kapott a nagy Ő-től. Ez a hattyús darab is Judith Leibertől származik, ahogy a sorozatot követő filmben feltűnt cupcake-es darab. Ilyet egyébként Kary Perrynél is láthattunk egy vörös szőnyeges eseményen.

A filmben feltűnt cupcake-es darab Judith Leibertől származik, a sorozatból ismert hattyús darab szinténForrás: HBO Original Programming

Kevesen tudják, hiszen elsősorban az extravagáns darabok tervezőjeként lett híres Judith, de azt a csodálatos, krém színű clutchot is ő tervezte, amit a sorozatban Carrie Franciaországba visz magával. Ha emlékszel, ennek a szakadt bélésében találja meg Carrie az elveszett nyakláncot. 

A krém színű clutchot is ő tervezte, amit a sorozatban Carrie Franciaországba visz magávalForrás: HBO Original Programming

Nemcsak a Szex és New York stylistja, a világsztárok is imádták és imádják Judith extrém stílusát. Miley Cyrustól kezdve Margot Robbie-n át Blake Livelyig sokan viselték a táskáit.

Nézd meg a galériánkat!

Forrás: Northfoto