Egy új tanulmány szerint a súly, a vérnyomás és a koleszterin ingadozása növelheti a szívroham és a stroke kockázatát.

Sokan küzdenek az úgynevezett jojóeffektussal, jojódiétával, vagyis a hirtelen leadott, majd újra felszedett kilókkal. Egy nemrég napvilágot látott kutatás ennek hosszú távú veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Forrás: Getty Images
Hollywood legkeményebb fogyási kálváriája: Kirstie Alley a jojó effektus fogságában


A 67 éves Kirstie Alley fogyási kálváriája évtizedek óta újra és újra beszédtémává válik. Nem is véletlen, hiszen a színésznő igencsak látványos átalakulásokon van túl, legyen szó fogyásról vagy hízásról. Utánanéztünk a történetének, és hogy manapság hogyan gondolkodik minderről.

Az American Heart Association "Circulation" folyóiratában megjelent új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a testsúly, a vérnyomás, a koleszterin és a vércukor ingadozása összefügg a magasabb szívroham, stroke és korai halálozás kockázatával.

A kutatók több mint 6 millió embert vizsgáltak, akiknek kórtörténetében nem szerepelt se szívrohamok, se cukorbetegség, se magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint. A résztvevők testtömegét, vércukorszintjét, vérnyomását és koleszterinszintjét három különböző egészségügyi vizsgálat dokumentálta, 2005 és 2012 között.

A jojóeffektus előrébb hozhatja a halálodForrás: Shutterstock

A stabil testsúlyú emberekkel szemben, a drámaian ingadozó kilókkal rendelkezők:

  • 127 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgálati időszakban
  • 43 százalékkal nagyobb volt a szívroham és 41 százalékkal a stroke esélye

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jojódiéta feltétlenül szívrohamot vagy agyvérzést okoz - de a fenti adatok igen vészjóslók. Természetesen sokkal könnyebb megtartani a súlyunkat, mint aggódni az „ingadozás" miatt. Ha tippeket szeretnél a súlyod megőrzésére, kattints ide.