Meglepő következtetésre jutottak a kutatók: a túlsúly oka nem a jóllakottságért felelős leptin nevű hormon szállításának zavarában rejtőzhet, hanem az idegsejtekben.

Az idegsejtekben rejtőzhet a túlsúly oka – írja az Origo az MTI nyomán. A müncheni Helmholtz Központ kutatói egy új háromdimenziós eljárás segítségével derítették ki, hogy az elhízás hátterében valójában nem a leptin szállításában bekövetkező zavar áll.

A szakemberek egereken végeztek kísérletet, rajtuk keresztül követték az agyban a hormon útját. Az eredmény szerint a telítettség érzéséért felelős leptin vékony és elhízott egereknél is elegendő mennyiségben jutott az agyba. A táplálkozási viselkedés oka ezért a kutatók szerint az idegsejtekben keresendő.

Ez a kutatás sokat segíthet a túlsúly leküzdésébenForrás: Shutterstock

A zsírszövet által termelt leptin a telítettség érzésében játszik fontos szerepet. Leptinrezisztenciáról beszélhetünk, ha valaki sokat evett, de mégsem érez telítettséget.

A leptinrezisztencia okát körül tudjuk határolni és kutatásainkat az idegsejteken belüli molekuláris mechanizmusokra összpontosítani. Ha a telítettség során lejátszódó minden folyamatot meg tudjuk fejteni, akkor új, túlsúly elleni terápiákat tudunk kifejleszteni és célzott módszerekkel tudjuk támogatni az elhízott embereket a fogyásban" – magyarázta Paul Pfluger, a központ diabétesszel és elhízással foglalkozó intézetének munkatársa.