Hazánkban mintegy 800 pókfaj él, de ebből csupán 10-12 az, amivel a lakásban is összefuthatsz. Nem kell tőlük félned, mivel csípésük nem veszélyes az emberre. Persze, nem tagadjuk, hogy egy-egy ilyen kis nyolclábú felbukkanása nem okozhat riadalmat, de mint korábban már írtuk, talán jobb, ha megtanulsz velük együtt élni.

 

 A minap épp a pult alól vettem elő egy konyharuhát, és ahogy kihajtogattam, hirtelen egy hatalmas, fekete hosszúlábú pók futott át a kézfejemen. Én nem félek, és nem is undorodom különösebben az ízeltlábúaktól, de ez a méret és sebesség, már nálam is kiverte a biztosítékot. Férj, mint valami született vadász, fogott egy zsebkendőt, azzal rámarkolt az állatra - aki nagy erőkkel futott épp a tűzhely mögé -, majd beledobta a kukába. Én, mint anyatigris jeleztem, hogy ez nem igen jelent tartós megoldást, így hát gyorsan összefogta a zsák száját, és leszaladt vele a kukához.    

A pókok beköltözését nagyban befolyásolja, hogy hol is élsz. A kertkapcsolatos, vagy sűrű növényzet által övezett helyeken érthető okokból több pókot találhatsz az otthonodban, mint egy betontömegben lévő 10. emeleti lakásban. Védekezni ellenük gyakori alapos takarítással és szúnyoghálókkal lehet, de még így is megtalálhatják a befelé vezető utat.

Vegyük sorra a leggyakoribb pók-lakótársakat

Házi zugpók

Elsősorban hálóval szedi áldozatait, de hagyományos vadászattal is képes zsákmányt ejteni. Amennyiben egy nőstény költözik be, elég meleg van, és nem háborgatják, akár hét évet is eléldegélhet otthonodban. A hím nem sző hálót, rövidke élete célja, hogy felkutassa a nőstényt. Bár az emberek elől elmenekül, de ha nincs más választása támad. Harapása nem nevezhető fájdalmasnak, az emberekre nézve egyáltalán nem veszélyes. Körülbelül 2 centiméteres.

Házi zugpókForrás: Shutterstock

Üvegházi törpepók

Ezzel a 2,5 centiméteres pókfajtával elsősorban a fürdőszobában találkozhatsz, mivel kedveli a párás helyeket. Úgynevezett hurokhálót készít, melyben gyakran a nőstény és a hím is együtt éldegél. Ha beköltözik, odacsalhat más pókfajtákat is, mivel több is előszeretettel vadászik rá. Egyáltalán nem agresszív, hálójából kivéve könnyen kiköltöztethető.

Üvegházi törpepókForrás: Shutterstock

Álkaszáspókok

Mivel ők különösen kedvelik a sötét zugokat, így velük elsősorban az alagsorban, padláson, pincében és kamrákban találkozhatsz. Amennyiben veszélyt észlelnek, hálójukban lengő-köröző mozgásba kezdenek, így szinte láthatatlanná válnak. Tehát ők nem támadnak emberre, de remekül irtják a repülő rovarokat. Lábaikkal együtt, nem ritka a 6-8 centiméteres példány sem.

ÁlkaszáspókForrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock
Otthonodban egy félelmetes ragadozó rovar les áldozatra: a légyölő pókszázlábú


Az otthonunkat számtalan rovarral osztjuk meg, de a pókokkal ellentétben a legtöbbjükre nincs szükségünk. Van egy ízeltlábú, mely borzalmas külsejével és Predator természetével értetlenséget, valamint rettegést hoz el a szívünkbe.

Faggyúpókok

Ezek okozhatják a legnagyobb riadalmat, hiszen nekik valóban félelmetes a külsejük. Gyakran tévesztik össze őket a feketeözveggyel, ami nem is csoda, mivel közeli rokonai egymásnak. Gyakran tanyáznak a kanapé, a radiátor vagy az ágy alatt, de lényegében bárhol összefuthatsz velük a lakásban. Az emberre nem veszélyesek, de akár a darazsakat is képesek elkapni. Akár 1,5 centiméteresre is megnőhetnek.

FaggyúpókForrás: Shutterstock

Szobai ugrópók

Bár fotókon látva igen félelmetesnek tűnhet, de 3-4 milliméteres méretével nem fog különösebb riadalmat kelteni. Nem sző hálót, áldozatát kifigyeli, majd ráugorva ejti el. Gyakori lakótárs, aki bár szeret a közeledben „üldögélni", inkább eliszkol, mintsem rád támadjon.

Szobai ugrópókForrás: Shutterstock