Egészséges kisfiút hagytak a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata mellett található csecsemőmentő inkubátorban szerda hajnalban - közölte Nagyné Szigeti Dóra, az intézmény szóvivője.

Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kora- és Újszülöttosztályának vezetője az MTI-nek elmondta, a babamentő inkubátorokat úgy alakították ki, hogy az újszülött súlyát érzékelve jeleznek a kórház portaszolgálatán. Az intézmény dolgozói ez után adnak néhány perc időt a szülőknek, hogy elbúcsúzhassanak a gyermeküktől, illetve hogy anonimitásukat megőrizhessék, majd egy csapat veszi gondozásába az újszülöttet.

A neonatológus főorvos hangsúlyozta, hogy mivel az anya terhesgondozásáról semmilyen információjuk nincs, számos vizsgálatot kell elvégezniük, és a gyermek megkapja a kötelező védőoltásokat is. Az egészséges újszülöttről értesítik a gyámhatóságot, ahol eldöntik, hogy örökbe fogadó szülőkhöz kerül vagy ideiglenes állami gondozásba. Az elkövetkező hetekben még jelentkezhet a feltehetőleg krízishelyzetbe került édesanya is - tette hozzá Kelemen Edit.

Nagyné Szigeti Dóra, az intézmény szóvivője elmondta: a 3400 grammos, 53 centiméter hosszú kisfiú a kórházban a Gábor keresztnevet kapta. Ő a harmadik gyermek, akit az elmúlt több mint egy évtized alatt az inkubátorban hagytak.

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kórház Izsáki úti telephelyén. Az intézmény dolgozói az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei. Négy év múlva, 2016-ban pedig egy egészséges kislányt hagytak a babamentő készülékben. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú, Ignácz Brigittának elnevezett kislányt végül örökbe fogadták.