A környezettudatosságnak igenis jelen kell lennie az életünkben. A vegyszerekből összekutyult tisztítószerek ugyan hatékonyak, de drágák, körülményes a tartásuk – hogy se kisgyerek, se háziállat ne érhesse el őket. Szinte minden foltra és szennyeződésre van egyszerű módszer; keverj te is házilag ökotisztítókat. Mutatjuk, miként.

Sütőpor és víz

Ez a keverék szinte az összes felületre alkalmazható, általános tisztítószer. Legyen az csempe, vécé, konyhai pult, netán a tűzhely. Amennyiben makacs folttal van dolgod, keverd kissé sűrűbbre, és hagyd állni az ominózus területen pár percig.

A sütőpor vízzel elkeverve szinte az összes felületre alkalmazhatóForrás: Shutterstock

Citromlé és ecet

Ez kifejezetten a nehezebben eltávolítható foltokra való, de olyan felületen ne használd, ami nem marásálló, mivel ez egy csöppet savas állagú oldat. Töltsd az egyveleget egy flakonba – újrahasznosítás ON -, fújd a foltra és hagyd hatni pár percig. Ezután már csak le kell törölnöd egy nedves ronggyal.

Citromlé vagy ecet és víz

Ezt már nagymamáink is előszeretettel használták ablakok és tükrök tisztítására. Használd fel a már kiolvasott újságokat, és pár perc alatt ragyogóan tisztává varázsolhatod a visszatükröződő felületeket.

Használd a citromlevet ablakok és tükrök tisztításáraForrás: Shutterstock

Szódabikarbóna

Odaégett az ebéd? Ne ess neki súrolószerekkel, helyette tölts bele egy kevés vizet és szódabikarbónát, majd forrald fel.

A szőnyeg szagtalanítására is kiváló szer, egyszerűen csak szórd be vele, várj egy kicsit, majd porszívózd fel alaposan.

Sütőpor és szódabikarbóna keverékével és némi forró – igazán forró – vízzel a dugulást is kiválóan el tudod hárítani. Öntsd a porokat a lefolyóba, majd pár pillanattal később önts rá majdnem forrásban lévő vizet.